Η τερηδόντα στα νεογιλά δόντια επηρεάζει την υγεία των μόνιμων δοντιών
Όταν η φροντίδα της στοματικής υγείας ξεκινάει από μικρή ηλικία, εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή υγεία του στόματος και των δοντιών στην ενήλικη ζωή...
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο;
Όπως εξηγεί ο χειρουργός οδοντίατρος, κ. Χρήστος Τσούξστος, μέχρι τη γέννηση των παιδιών, έχουν ήδη σχηματιστεί στο εσωτερικό των ούλων τους τα πρώτα 20 νεογιλά (παιδικά) τους δόντια.
Τα πρόσθια δύο άνω και κάτω δόντια συνήθως αρχίζουν να ανατέλουν (εμφανίζονται) μέσα στο στόμα, όταν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία μεταξύ 6 και 12 μηνών και μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μεγάλη πλειοψηφεία των παιδιών έχουν ήδη στο στόμα τους 20 νεογιλά δόντια.
Από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα ανατείλουν μέσα στο στόμα, μπορεί να εμφανίσουν τερηδόνα.
Μερικοί γονείς προβληματίζονται γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τις τερηδόνες των νεογιλών δοντιών εφόσον αυτά θα αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια.
Όμως η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να επιδράσει και στα καλυμμένα από τα ούλα μόνιμα δόντια που σχηματίζονται στο εσωτερικό των γνάθων και των ούλων με δυσάρεστα αποτελέσματα για την μόνιμη οδοντοφυΐα.
Άλλωστε οι έρευνες σήμερα δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί στα νεογιλά δόντια, είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσουν και στα μόνιμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρόβια που υπάρχουν στα νεογιλά δοντάκια μπορούν να μεταφερθούν με το σάλιο και στα γειτονικά μόνιμα όλο το διάστημα που συνυπάρχουν αυτά στη στοματική κοιλότητα.
Μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια των παιδιών μας αρχίζοντας νωρίς και έγκαιρα τις εξετάσεις του στόματος από τον οδοντίατρο.
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναφέρει πως η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται σε 6 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα και όχι αργότερα από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.
Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η επίσκεψη;
Ο οδοντίατρος μπορεί να δείξει πως να καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα δόντια των παιδιών, να συζητήσουμε μαζί του τις ανάγκες του παιδιού για φθόριο και να μας συστήσει διάφορα προϊόντα φροντίδας και υγιεινής του στόματος για το παιδί.
Επίσης ο οδοντίατρος ελέγχει για την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων όπως οι τερηδόνες των δοντιών που προκαλούνται από τη χρήση του μπιμπερό.
Ο οδοντίατρος εξετάζει με προσοχή και με ήπιους χειρισμούς τα δόντια και τα ούλα των παιδιών, ελέγχοντας κατά πόσον υπάρχουν τερηδόνες ή άλλα προβλήματα.
Επίσης το παιδί μπορεί να εξεταστεί για έξεις όπως η παρατεταμένη απομύζηση των δακτύλων που ίσως προκαλέσει ορθοδοντικά ή άλλα προβλήματα.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι το παιδί θα αποκτήσει μία πολύ καλή σχέση με τον οδοντίατρο για την υπόλοιπη ζωή του, έτσι ώστε να έχει άψογη στοματική υγεία.
Οι ανάγκες στοματικής φροντίδας και υγείας των παιδιών διαφέρουν και ο οδοντίατρος θα σας συστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου και επανεξέτασης του παιδιού σας.
Η προληπτική οδοντιατρική όπως οι φθοριώσεις και η χρήση αποφρακτικών υλικών για τις οπές και σχισμές των δοντιών του παιδιού μπορεί να σημαίνουν για το παιδί σας διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας των δοντιών του.
1. Προγραμματίζουμε την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο μεταξύ της ηλικίας 6 μηνών και 1 έτους
2. Δεν διηγούμαστε στο παιδί τρομακτικές ιστορίες για τον οδοντίατρο ούτε του λέμε οτιδήποτε μπορεί να το φοβίσει.
3. Μπορούμε ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά να εξηγήσουμε με ένα παραμύθι τι θα συμβεί και γιατί είναι φίλος μας ο οδοντίατρος.
4. Προγραμματίζουμε ένα πρωινό ραντεβού στον οδοντίατρο γιατί τότε τα παιδιά είναι συνήθως πιο συνεργάσιμα.
5. Δεν εκδηλώνουμε οποιοδήποτε φόβο ή άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι για την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
6. Ουδέποτε χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν απειλή για το παιδί.
7. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο σε μία ευχάριστη έξοδο.
Χρήστος Τσούξστος, χειρουργός οδοντίατρος
stogiatro.gr
No comments:
Post a Comment