Wednesday 15 February 2023

Yusuke Narita: «Να αυτοκτονήσουν μαζικά οι ηλικιωμένοι»

    Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ολοένα και πιο γερασμένης ιαπωνικής κοινωνίας, ο Γιουσούκε Ναρίτα προτείνει κάτι εγκληματικό και ανατριχιαστικό: Μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων, ακόμη και με τη μέθοδο του Sepuku που χρησιμοποιούσαν οι ατιμασμένοι Σαμουάι τους προηγούμενους αιώνες...
O Γιουσούκε Ναρίτα είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και κατάγεται από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια είναι μία γερασμένη κοινωνία (ίσως η πιο γερασμένη του αναπτυγμένου κόσμου) ενώ έχει και το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε απόλυτο ποσό.
A Yale Professor Suggested Mass Suicide for Old People 
    Τι προτείνει, λοιπόν, ο 37χρονος Ναρίτα για την αντιστροφή αυτής της πράγματι προβληματικής πραγματικότητας στην Ιαπωνία; Μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων, ακόμη και με τη μέθοδο του Sepuku που χρησιμοποιούσαν οι ατιμασμένοι Σαμουάι τους προηγούμενους αιώνες...

Ακούγεται και είναι εξοργιστικό: Ένας καθηγητής να εκφράζει, δημοσίως μάλιστα, μία τόσο μισάνθρωπη άποψη, που θα έκανε ακόμα και τον Χίτλερ να ντραπεί. 
Ωστόσο, διατυπώθηκε και, όπως μας πληροφορούν οι Times της Νέας Υόρκης, με τη βοήθεια των social media έκανε εύκολα τον γύρο του κόσμου.

    Όταν άρχισε να δημιουργείται ντόρος με τη δήλωσή του αυτή, ο καθηγητής Ναρίτα έκανε ένα βήμα πίσω: "Η φράση μου ήταν μία αφηρημένη αναφορά (που έγινε) προκειμένου να καταδείξω το πρόβλημα. Στην Ιαπωνία οι ίδιοι άνθρωποι διαφεντεύουν για πάρα πολλά χρόνια τους χώρους των επιχειρήσεων, των media και της πολιτικής" τόνισε.

    Η αναδίπλωση του καθηγητή δεν έπεισε πολλούς. Ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει ως μότο στον λογαριασμό του στο twitter τη φράση "αυτά που σου λένε ότι απαγορεύεται να πεις είναι συνήθως αλήθεια" φαίνεται ότι διαθέτει περισσή αυτοπεποίθηση και θάρρος (θράσος), τόσο, ώστε να βάζει στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η ευθανασία κάποια στιγμή στο μέλλον, ακριβώς για να μειωθεί ο μέσος όρος ζωής των εν ζωή πολιτών.

    Στην Ιαπωνία τέτοιους είδους συζητήσεις δεν εκπλήσσουν, όχι όσο παλιά τουλάχιστον. Ο αρθρογράφος Μασάτο Φουχισάκι είχε γράψει πρόσφατα ότι η κοινωνική πρόνοια στους ηλικιωμένους θα πρέπει να διακοπεί, ενώ πριν από περίπου μία δεκαετία ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο είχε ισχυριστεί ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να... βιαστούν να πεθάνουν.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πέρυσι η ταινία (Plan 75) είχε ως κεντρικό μοτίβο σεναρίου πωλητές να επιχειρούν να πείσουν συνταξιούχους να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ευθανασίας που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

    Με την πρόοδο της επιστήμης και ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα, θα έλεγε κανείς ότι ο μοναδικός στόχος της ανθρωπότητας θα ήταν η άνοδος του μέσου όρου ζωής και του βιοτικού επιπέδου.
    Όμως, κάποιοι ιδεοληπτικοί πιστεύουν ότι όλα τα δεινά για τα αδιέξοδα των σύγχρονων κοινωνιών θα ξεπεραστούν αν... εξαφανίσουμε μαζικά τους ηλικιωμένους.

Ίσως οι απόψεις του καθηγητή Ναρίτα να μην είναι τόσο μειοψηφικές όσο νομίζουμε. Άλλωστε από τη στιγμή που τις εξέφρασε και έπειτα, οι ακόλουθοί του στα social media αυξάνονται ραγδαία...

[Ανδρέας Λοβέρδος: «... οι άνθρωποι δεν πεθαίνουνε κιόλας, ζούνε για αρκετά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους»]

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki