Διαβάστε αγαπητοί μας φίλοι πως ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Γερμανία.
Οι άνθρωποι συζητάνε να δικτυώσουν όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες και οργανώσεις για την προστασία του παιδιού κι εμείς εδώ έχουμε στηρίξει όλη την προσπάθεια σε ένα σωματείο.
Πάνε να θεσμοθετήσουν υποχρεωτική ιατρική εξέταση ΟΛΩΝ των παιδιών για να είναι σίγουροι ότι κάθε περιστατικό κακοποίησης θα γίνεται αντιληπτό.
Μιλάνε για να βάλουν τα δικαιώματα του παιδιού στο σύνταγμά τους.
Εμείς εδώ, θα ... θεσπίσουμε αυστηρότερες ποινές. Θα...
Καλές είναι οι αυστηρότερες ποινές, αλλά τι να τις κάνει ένα παιδάκι άμα καταστραφεί η ζωή του, τι; ...
17.01.2008
Πόλεμο στην κακοποίηση παιδιών κηρύσσει η Γερμανία
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την προστασία των ανηλίκων. Τα τελευταία κρούσματα κακοποίησης, εγκατάλειψης ακόμη και δολοφονίας παιδιών από τους ίδιους τους γονείς τους, συγκλόνισαν τη γερμανική κοινωνία και επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την πλημμελή λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και την αδυναμία των θεσμών να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά.
Οι συγκυβερνώντες
1. Αναθεώρηση Συντάγματος
Οι Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν ότι θα πρέπει τα δικαιώματα των παιδιών να αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, όπως υπογράμμισε ο κυβερνήτης του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ: «Δεν πρόκειται για μια αφηρημένη νομολαγνεία, αλλά εκτιμούμε ότι θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στις αποφάσεις των δικαστηρίων που εκδικάζουν υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Κυρίως όσον αφορά την επιμέλεια των παιδιών και τα μέτρα αρωγής που αποφασίζουν τα εν λόγω δικαστήρια».
2. Στο πλαίσιο αυτό οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων που κυβερνώνται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 6 του Συντάγματος που αφορά στην προστασία της οικογένειας και τα δικαιώματα των παιδιών.
Στο εν λόγω άρθρο δεν αναφέρεται ωστόσο ρητά η προστασία των παιδιών και αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες στις διοικητικές αποφάσεις που αφορούν την επιμέλεια των ανηλίκων. Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θεωρούν αναγκαία την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και όπως δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ: «Προσωπικά πιστεύω ότι επαρκεί και για τα δικαιώματα του παιδιού η παράγραφος του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της οικογένειας».
3. Υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις
Στα συντάγματα πολλών ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας υπάρχει ειδική αναφορά στα δικαιώματα του παιδιού, αλλά αυτό ελάχιστα προστατεύει τα παιδιά, εκτιμά ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσης, Ρόλαντ Κοχ και προσθέτει: «Τέτοιου είδους αναθεωρήσεις του Συντάγματος ικανοποιούν τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, αλλά δεν προσφέρουν τίποτε στα παιδιά. Το ζητούμενο είναι οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και άλλα ζητήματα που αφορούν στον έλεγχο της κατάστασης των παιδιών».
Στο σημείο αυτό συμφωνούν κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια. Στο εξής θα πρέπει τα παιδιά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Οι γονείς θα δέχονται σχετική ειδοποίηση από τις Αρχές. Μεταξύ του δευτέρου και του τέταρτου έτους της ηλικίας θα προβλέπεται μια γενική ιατρική εξέταση.
4. Ταυτόχρονα η καγκελάριος προκρίνει τη δικτύωση όλων των σχετικών με την προστασία των παιδιών φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων, έτσι ώστε σημαντικές πληροφορίες που θα αφορούν την κατάσταση των ανηλίκων να μην χάνονται στους μύλους της γραφειοκρατίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν αλλά προτείνουν επίσης μέτρα κατά της παιδικής φτώχειας.
Συντάκτης: Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος© Deutsche Welle
aftoi pou to kanane mpravo tous.. ma as asxolithoume gia tous dikous mas pou ...den ta kanoun...
ReplyDelete"Στο εξής θα πρέπει τα παιδιά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Οι γονείς θα δέχονται σχετική ειδοποίηση από τις Αρχές. Μεταξύ του δευτέρου και του τέταρτου έτους της ηλικίας θα προβλέπεται μια γενική ιατρική εξέταση."
ReplyDeleteΔε μου ακούγεται όμορφα. Αυτό το κράτος, η Γερμανία, έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν στον τομέα της υγείας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν ψυχικά ασθενείς και όσους βιολογικά δε μπορούσαν να ανταποκριθούν τους εξοντώνανε. Ζητάνε υποχρεωτικά να πηγαίνουν τα παιδιά για ιατρικές εξετάσεις; Για να δούνε τι; Αν είναι κακοποιημένα; Από τα 4τους να τα φακελώνουν υποχρεωτικά...Να ξέρουν πόσα παιδιά, είναι υγιή και κατά πόσο...Ίσως μιλάω προκατηλημένα φίλοι μου. Ίσως και όχι...
Με αγάπη πάντα
Agoraofoviagr
Εγω βρησκω τα μετρα πολυ καλα και μακαρι να υιοθετηθουν και απο αλλες χωρες.Η οδοντιατρικη εξεταση ειναι υποχρεωτικη.Γιατι να μην ειναι και μια τετοια εξεταση;Ετσι ισως καποια παιδια να γλιτωσουν μιας και δεν θα μπορει να μεινει κρυφη η κακοποιηση τους.Επισης πιστευω οτι η ενημερωση των παιδιων απο τους αρμοδιους φορεις (μεσα στο σχολειο)για τα δικαιωματα τους απο την πρωτη δημοτικου θα φερει καποιο αποτελεσμα.Οσο για την αυξηση των ποινων(ιδιως αν κλεισουν ισοβια εναν παιδεραστη)αυτο που θα καταφερει σιγουρα ειναι να μην υπαρξει αλλο θυμα απο τον ιδιο.
ReplyDeleteΔεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου, ότι θα λειτουργήσει Καιάδας στην σύγχρονη Γερμανία. Κανείς δεν ξεχνάει τι έγινε με τον Χίτλερ.
ReplyDeleteΑλλά δεν μπορώ να το πιστέψω ότι θα αναδειχτούν οργανωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές.
Οι περισσότεροι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο. Με την κάρτα υγείας όλα μα όλα τα ιατρικά δεδομένα φακελλώνονται κανονικά. Όλες αυτές οι απίστευτες βάσεις δεδομένων με τα προσωπικά μας στοιχεία, τους μισθούς μας, τις συντάξεις μας, τους λογαριασμούς στην ΔΕΗ και τον ΟΤΕ είναι εκεί. Είμαστε φακελλωμένοι. Το ζήτημα είναι με την χρήση όλων αυτών των δεδομένων. Η χρήση προστατεύεται και είθε να προστατεύεται στο διηνεκές.
Το μέτρο αυτό που εξαγγέλεται στην Γερμανία, μου μοιάζει πολύ καλό και σαν προληπτική ιατρική για όλους και γι αυτούς που δεν έχουν την ευχέρεια να την απολαμβάνουν.
Αν η υποχρεωτική εξέταση των παιδιών λειτουργεί ως ανάσχεση των επίδοξων κακοποιών εις βάρος των παιδιών, θετική την βλέπω.
Πάντα μα πάντα, υπάρχει ο κίνδυνος της κακής χρήσης των δεδομένων μας.
Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το υπέρτατο αγαθό.