Thursday 12 June 2008

Φτωχά 450.000 ελληνόπουλα

Από 19% αυξήθηκε σ' έναν χρόνο στο 22% το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες ανέχειας

Μια θέση στον ήλιο ψάχνουν να βρουν 450.000 παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας μέχρι 17 ετών. Σήμερα σχεδόν το 1 στα 4 παιδιά στην Ελλάδα ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας καθώς στερείται βασικά είδη διαβίωσης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και την απαραίτητη εκπαίδευση.

Μάλιστα το ποσοστό των φτωχών παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών το 2006 αυξήθηκε στο 22% από 19% το 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας (την υπογράφει ο κ. Θ. Μητράκος): Η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15», με εξαίρεση την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (με ποσοστό 24%).φτωχεια1

Ακόμα επισημαίνονται τα εξής: Ο αριθμός των φτωχών παιδιών μπορεί να είναι μεγαλύτερος αν ληφθεί υπόψη ότι αρκετές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών καλύπτονται μέσω του τραπεζικού δανεισμού, αλλά και από την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει η ευρύτερη οικογένεια (παππούδες / γιαγιάδες).

Την ίδια ώρα το 20% των ελληνικών νοικοκυριών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα ζουν δηλαδή με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 11.500 ευρώ τον χρόνο (για ζευγάρι).

Αντιμέτωπα με τη φτώχεια είναι κυρίως τα παιδιά από αγροτικές πολυμελείς οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και από οικογένειες με αρχηγό οικονομικό μετανάστη ή άτομο έως 34 ετών.

Οπως και τα παιδιά των οικογενειών που τα μέλη τους είναι άνεργα ή εκτός αγοράς εργασίας, ανειδίκευτοι εργάτες, απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο των κατασκευών, εργάζονται περιστασιακά ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Επίσης, στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι τα παιδιά που στερούνται την παρουσία ενός από τους δύο γονείς σχεδόν σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας απ ό,τι το σύνολο του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, όταν είναι παρόντες και οι δύο γονείς ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται σημαντικά, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών.

Δανεισμός
Επίσης στην έρευνα αναφέρεται: Τα τελευταία χρόνια νοικοκυριά με παιδιά κατέφυγαν στον τραπεζικό δανεισμό για να μην υποβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο εξαιτίας του χαμηλού τους εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν τρόπους, όπως ο δανεισμός, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.ά., ώστε να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την καταναλωτική τους δαπάνη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου

Ως μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας μεταξύ άλλων προτείνονται:

  • Ενίσχυση και στόχευση των κοινωνικών παροχών προς τις οικογένειες με παιδιά και με σχετικά μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.
  • Βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου κυρίως των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού.
  • Αύξηση των ετών υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Περιορισμός της ανασφάλιστης εργασίας και ταχύτερη ένταξη των οικονομικών μεταναστών.
  • Πρόσβαση των νεαρών ζευγαριών με παιδιά στην αγορά εργασίας.
  • Ενίσχυση των υποδομών προσχολικής και σχολικής φροντίδας.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

 

3 comments:

  1. tromeri anartisi.... tha tin meletiso kala kai ta se afiso to sxolio mou meta.... se efxaristoume.

    ReplyDelete
  2. Το όσμιο στα Ίμια…
    Φτάνει για έφορου ζωής να παίρνουμε δωρεάν σύνταξη εμείς οι Έλληνες….
    Στο Κιλκίς το λατομία με το ουράνιο που διαχειριζοντε οι ξένες εταιρίες με συμβολειο για άλλα 99 χρόνια …. Μα και χωρείς να παίρνει το ελληνικό το κράτος ούτε μια δραχμή…
    Το μεθάνιο που έχουμε στην χώρα μας φτάνει να έχουμε όλος ο πλανήτης γη δωρεάν ηλεκτρική ενεργεια και χωρείς να βλάπτει το περιβόλων…

    Ο πλούτος της ελληνικής αποστολικής εκκλησίας και ότι ανήκει στην γη των ελλήνων… ανήκουν στον έλληνα πιλίτη… ανηκει στον ελληνικό λαό βάση νόμου του Ιωάννου του Μαυροκορδάτου ο οποιος ισχύει μέχρι και σήμερα ο νόμος αυτός…
    Είναι στο χαρτί που λεει πώς η Κωνσταντινούπολης ανήκει και θα ανήκει στην Θεσσαλονίκη.

    Y.G.
    i ekklisia einai ipefthini na spoudasi dorean ton ellina piliti me ton ellinon tou etnous tin paidia...
    ma ego o ioannis tin simeron imera san politis ena agramato exo na po... apo tin stigmi pou afti i simerini anartisi einai ena alithino tis epoxis mou gegonos....
    oloi eseis oi gramatois kai vasilois...
    oloi eseis oi theoi kai ta sympanta....
    tha prepei na ntrepeste pou iparxete.....stin siopi sas kai stin apathia sas ston pono kai tin distixia athoon anthropon....
    re!!!!!

    ellines ai esmen!

    ReplyDelete
  3. Δεν είναι οξύμωρο, σε χώρες ανεπτυγμένες να βλέπουμε τόσο μεγάλα ποσοστά φτώχειας; Νομίζω φίλοι μου, πως η ψαλίδα ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στους φτωχούς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Τα παιδιά, είναι τα θύματα αυτής της κατάστασης...
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki