Sunday, 27 June 2010

Τον κυριότερο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών καλείται να παίξει η οικογένεια.


Κρατάτε ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού και της καρδιάς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ναρκωτικά που έχει οριστεί η 26η Ιουνίου, η Ομάδα Αγωγής Υγείας του 5ου Γυμνασίου της Θήβας επισημαίνει: ότι τον κυριότερο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών καλείται να παίξει η οικογένεια.
Μόνο η οικογένεια μπορεί να προσφέρει στους νέους ισχυρές βάσεις, σιδερένια θέληση και τόλμη να αντιμετωπίσει ο κάθε νέος και νέα τους κινδύνους που καθημερινά εγκυμονούν.
Ας υιοθετήσουμε τον παρακάτω Δεκάλογο. (Απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Τσαρούχα «Η Διεθνής των Ναρκωτικών». Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ).

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
1ο. Το παιδί πρέπει να έρχεται στη ζωή όταν είναι επιθυμητό, όταν σαν γονείς είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε ζεστή ατμόσφαιρα και θετικές σχέσεις μαζί του. Διαφορετικά αισθάνεται ανασφάλεια, εγκατάλειψη, και τα πρώτα στοιχεία ψυχικών διαταραχών αρχίζουν να διαμορφώνονται.
2ο. Συνηθίστε το παιδί σας από νωρίς στις μικρές ευθύνες του, αργότερα στις μεγαλύτερες. Μην το υπερπροστατεύετε, μην το δικαιολογείτε πάντα. Δίνετε του όμως τις ευκαιρίες για συζήτηση, μάθετε να το ακούτε, διατηρείτε το διάλογο μαζί του.
3ο. Παραδεχθείτε το παιδί σας όπως είναι: περισσότερο ή λιγότερο έξυπνο, δραστήριο ή όχι, καλοφτιαγμένο ή άσχημο, κοντό, παχύ, ψηλό, αγόρι, κορίτσι κ.α. Μην το ταπεινώνετε, μην κάνετε μόνιμα συγκρίσεις με αλλά παιδιά ή με τον εαυτό σας. Καθένας έχει την αξία του, βοηθείστε το να τη βρει.
4ο. Ενισχύστε πάντα την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του, την αυτό- εκτίμηση. Επαινέστε το, ενθαρρύνετε κάθε πρωτοβουλία του, βοηθείστε το να κρίνει, ν΄ αναζητά σε κάθε πρόβλημα, τα θετικά και τ΄ αρνητικά στοιχεία του, να παίρνει θέση. Σταυροδρόμια υπάρχουν πολλά στη ζωή. Μην το αφήνετε ν΄ αποκτήσει την πείρα επιλογών, για πρώτη φορά, μπροστά στο σταυροδρόμι των ναρκωτικών, (οι τοξικομανείς δεν έχουν αυτοεκτίμηση, δεν έχουν συνηθίσει από νωρίς στις υπεύθυνες επιλογές).
5ο. Η προεφηβεία-εφηβεία είναι μία φάση ζωής γεμάτη προβληματισμούς, οι σχέσεις σας με το παιδί σας δοκιμάζονται. Κρατείστε την ισορροπία με γνώση, με κατανόηση και διάλογο. 
Οι έφηβοι σας χρειάζονται αλλά, σύμφωνα με την έκφρασή
τους «δίπλα και όχι από πάνω». Θέλουν συνεργασία όχι εξουσία.
6ο. Διαμορφώνετε τα σχέδιά σας για το παιδί με βάση αυτό που είναι και όχι αυτό που θα «θέλατε» να είναι. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις του, την νοημοσύνη του στις σπουδές του, στην εκλογή του επαγγέλματος. Καλύτερα επιτυχημένος στο δημιουργικό του επάγγελμα παρά δυστυχής στο «βάθρο» των φιλοδοξιών σας (πολλοί τοξικομανείς έχουν άριστους τίτλους σπουδών).
7ο. Μην αποξενώνετε το παιδί σας από τους φίλους του, από τις διάφορες ομάδες πολιτιστικές, αθλητικές, πολιτικές κ.λ.π. Μην το καθηλώνετε στην ακινησία της καρέκλας και των πολλών μαθημάτων, που δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο (οι τοξικομανείς είναι απομονωμένα παιδιά). Η ομαδική ευθύνη είναι κίνητρο για δράση, για δημιουργία. Εξ ‘άλλου στην ομάδα μπορεί ο έφηβος να βρει ό,τι δεν βρήκε κοντά σας: αυτοεκτίμηση, αναγνώριση, παραδοχή. Κι αν κάποια φορά το παιδί σας δεν βρει αμέσως το σωστό δρόμο του, μην το αποξενώνετε. Κρατάτε ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού και της καρδιάς.
8ο. Μην κρύβετε από το παιδί σας τις δυσκολίες σας, οικονομικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, ψυχολογικές, χωρίς όμως να τις δραματοποιείτε. Το παιδί εκτιμά περισσότερο τον γονέα που παλεύει από εκείνον που του προσφέρει έτοιμη, άνετη ζωή.
9ο. Ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στην οικογένεια, παραδοχή ανάμεσα στους συζύγους. Αν δεν γίνεται, το διαζύγιο δεν είναι τραυματικό για το παιδί όταν οι χειρισμοί είναι πολιτισμένοι και αξιοπρεπείς.
10ο. Περάστε στα παιδιά σας ιδανικά, όσο κι αν αυτά ταλαιπωρούνται στην εποχή μας. Μην τα συνηθίζετε μόνο στην έγνοια του «εαυτού», είναι βαρύ φορτίο που τελικά καταρρέει.
Τα πλατύτερα ιδανικά ανοίγουν ορίζοντες και θεμελιώνουν την αισιοδοξία, την αγωνιστική διάθεση για την ζωή.

Ομάδα Αγωγής Υγείας 5ου Γυμνασίου Θήβας 26/6/2010

1 comment:

  1. Πολλα ξεκινουν απο την οικογενεια.
    Η οικογενεια εχει ευθυνες,δεν ειναι μονο να κανουμε παιδια αλλα να τα δωσουμε σωστα εφοδια για την κοινωνια.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki