Saturday, 20 October 2012

Εκπαίδευση του παιδιού στις συνήθειες της τουαλέτας

Για να ξεκινήσουμε με το παιδί τη διαδικασία εκπαίδευσης στην τουαλέτα, πρέπει να διαλέξουμε μια ήρεμη περίοδο χωρίς πολλές αλλαγές. Σε μια περίοδο που πρόκειται να μετακομίσουμε ή περιμένουμε το δεύτερο παιδί να έρθει στην οικογένεια, δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία.  
Εκεί κοντά γύρω στα δύο, ανάλογα και με την ωριμότητα
του κάθε παιδιού, συνήθως οι περισσότερες μητέρες
ξεκινούν την προσπάθεια.
Η ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια δεν είναι ίδια για όλα τα παιδιά. Εκεί κοντά γύρω στα δύο, ανάλογα και με την ωριμότητα του κάθε παιδιού, συνήθως οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν την προσπάθεια. Καλό είναι να μην ξεκινάμε νωρίτερα απ’ τα δύο, γιατί μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που περιμένουμε. 
Μια καλή περίοδο αποτελεί η αρχή του καλοκαιριού. Το σπίτι δεν είναι στρωμένο με χαλιά, οπότε και να έχουμε «ατυχήματα», εύκολα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, έχουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά μας μέχρι το Φθινόπωρο, για να κάνουμε πρόοδο στην προσπάθειά μας.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να γίνει πιο ομαλά η εκπαίδευση του παιδιού στις συνήθειες της τουαλέτας:
  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία καλό είναι με κάποιους τρόπους να βοηθήσουμε το παιδί να συνειδητοποιήσει τις λειτουργίες του οργανισμού του, τονίζοντάς του το γεγονός όταν του αλλάζουμε πάνα.
  • Τοποθετούμε το γιογιό στην τουαλέτα ώστε το παιδί να το βλέπει και να έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί μαζί του πριν του προτείνουμε να το χρησιμοποιήσει.
  • Συζητάμε με το παιδί και του εξηγούμε ότι τώρα πια μεγάλωσε και η χρήση του δοχείου θα το διευκολύνει και το ίδιο.
  • Αν δούμε ότι το παιδί είναι ιδιαίτερα αρνητικό και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το γιογιό, τότε μπορούμε να αναβάλλουμε για λίγο καιρό την προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να το πιέσουμε αν δεν είναι έτοιμο ακόμα. Αν βέβαια η κατάσταση αυτή εξακολουθεί και μέχρι τα τέσσερα χρόνια το παιδί δεν έχει κατορθώσει να απαλλαγεί πλήρως απ’ την πάνα, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε στον παιδίατρό μας.
  • Αν το παιδί καταφέρει να χρησιμοποιήσει κάποιες φορές το γιογιό, μπορούμε πλέον να του δείξουμε κάποια εμπιστοσύνη και να το αφήνουμε χωρίς πάνα για να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα αυτή.
  • Υπενθυμίζουμε στο παιδί σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα να καθίσει στο γιογιό. Σε αυτό το στάδιο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεχνιέται. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και σίγουρα την κατανόησή μας. Η θετική μας στάση σίγουρα θα βοηθήσει, ενώ αντίθετα ο εκνευρισμός και η δυσαρέσκεια από μέρους μας μπορεί να καθυστερήσουν την πρόοδο του παιδιού.
  • Όταν θα έχει πια συνηθίσει το δοχείο, είναι καιρός να το ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη.
  • Σχετικά με τον βραδινό ύπνο, πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό μέχρι να απομακρύνουμε τη πάνα. Ένα καλό σημάδι για το πότε να το επιχειρήσουμε, είναι όταν θα αρχίσουμε να βρίσκουμε την πάνα στεγνή το πρωί.
  • Κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι να ενθαρρύνουμε και να συγχαίρουμε το παιδί σε κάθε βηματάκι που κάνει προς την επιτυχία.
By sotiria78 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki