Sunday 29 September 2013

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»; Παιδί και κακοποίηση

παιδική κακοποίησηΤο UN Women ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 8χρονου κοριτσιού στην Υεμένη από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα γάμου του. Πόσο θλιβερό είναι να ακούς τέτοιες καταστροφικές ενέργειες που υπόκεινται μερικά κορίτσια εξαιτίας πολιτισμικών καθεστώτων και παραδόσεων.

Σε κάποιες χώρες οι γυναίκες θεωρούνται «όντα ενός κατώτερου θεού», χωρίς τα δεδομένα ανθρώπινα δικαιώματα. Κορίτσια που η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη από την πρώτη ημέρα γέννησης τους. Κάποια κορίτσια σε κάποιες γωνιές του πλανήτη δεν μπορούν να ζήσουν και να χαρούν ξέγνοιαστες παιδικές στιγμές. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε χώρες όπως συνηθίζουμε εμείς οι Ευρωπαίοι να χαρακτηρίζουμε ως «υπανάπτυκτες» ή «τριτοκοσμικές».

παιδική κακοποίησηΣε πόσες περιοχές της χώρας μας δεν έχουμε ακούσει περιστατικά εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών. 
Πόσα παιδιά δεν έχουμε συναντήσει στα φανάρια, έξω από τα σούπερ μάρκετ να ζητούν ελεημοσύνη. Πόσα παιδιά υπάρχουν στα σχολεία που φέρουν σημάδια σωματικής και ψυχολογικής βίας. Πόσα παιδικά μάτια είναι θλιμμένα με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Γιατί ένας γονιός αποκτά την δικαιοδοσία να κάνει ότι θέλει στο παιδί του; 
Στις παιδικές ψυχές καταγράφεται ο κόσμος αυτός που οι ενήλικες, «σημαντικοί άλλοι» στην ζωή ενός παιδιού, έχουν επιλέξει να επιβάλουν προβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες και προτεραιότητες.
Θυμώνω και θλίβομαι όταν ακούω ως επαγγελματίας και μητέρα περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης ειδικά απέναντι σε παιδιά που αποτελούν ανυπεράσπιστες ψυχές. 
Αυτές οι ψυχές είναι παραδομένες στο έλεος των διαθέσεων και των προθέσεων των πιο σημαντικών ανθρώπων στην ζωή τους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και λοιποί συγγενείς.

Αισθάνομαι αγανάκτηση όταν ακούω ότι γονείς εκδίδουν τα κορίτσια τους επί χρήμασι σε ηλικίες 6, 8, 9, 13, 15 χρόνων για να έχουν σταθερό εισόδημα και να μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών. Υπάρχουν, επίσης, κορίτσια που λόγω άγνοιας, έλλειψης ενημέρωσης και ασταθούς οικογενειακού περιβάλλοντος να βιώσουν πολύ σύντομα μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς να αποτελεί συνειδητή επιλογή. Μία εγκυμοσύνη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των παραγωγικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει πρώτα απ’ όλα οργανική βλάβη κι έπειτα ψυχολογική κατάπτωση, καθοριστικές για την υπόλοιπη ζωή του κοριτσιού.
Κι επειδή οι σχέσεις χτίζονται και διαμορφώνονται σταδιακά, είναι σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να μην είναι επικριτικοί. Έτσι τα παιδιά θα μπορέσουν να μοιραστούν μία δύσκολη στιγμή με τους γονείς, χωρίς να κυριεύονται από τον φόβο της επίκρισης και άσχημης αντίδρασης. Οι γονείς θα ήταν καλό να εξασκήσουν την διατήρηση ψυχραιμίας και να προετοιμάζονται για να είναι έτοιμοι να ακούσουν οτιδήποτε αφορά στο παιδί τους.

Γονείς μην αγνοείτε τα μηνύματα που μπορεί να σας δίνει το παιδί σας. Γι αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των δασκάλων για εξακρίβωση της όλης κατάστασης. Παρατηρήστε την οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του ή στην επίδοσή του στο σχολείο.
Το παιδί μπορεί να νιώθει υπεύθυνο γι αυτό που συμβαίνει και να διστάζει να το αναφέρει λεκτικά. Μπορεί να δείχνει φοβισμένο και με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Συζητήστε και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι του συμβαίνει.
Συνήθως, οι άνθρωποι που κακοποιούν παιδιά βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον τους, οικογενειακό ή φιλικό. Είναι άτομα υπεράνω υποψίας, που εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα παιδιά.
Ας είμαστε υποψιασμένοι και με κριτική ματιά να εξετάζουμε το περιβάλλον, τους ανθρώπους που περιστοιχίζουν τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού», υπάρχουν ενήλικες που εθελοτυφλούν, αποφεύγουν, αδιαφορούν για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα βιώματα μιας αθώας παιδικής ψυχής.
Όσοι θέλουν να πληροφορηθούν ή να απευθυνθούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο για κακοποίηση κοριτσιών (σωματική, ψυχολογική, λεκτική) : 
Στέγη Άγιος Αλέξανδρος, Μεσολογγίου 21, Παλαιό Φάληρο, τηλέφωνο: 210- 9816403.

healthpress.gr/

1 comment:

  1. τετοια δημοσιεύματα, μονο οργη και θλιψη προκαλούν......
    καλημερα μας

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki