Tuesday, 22 September 2015

Ουγγαρία: παρελθόν, παρόν και πρόσφυγες

1. Ουγγαρία - Εκεί που οι Ναζί είναι καθεστώς (ΒΙΝΤΕΟ)
Ουγγαρία: Δακρυγόνα στους πρόσφυγες, πολυβόλα στέλνει ο στρατός-Τραυματίστηκαν 2 παιδιά

Η σπαρακτική έκκληση μιας μάνας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στα σύνορα, το αίμα στο πρόσωπο ενός πατέρα από τα επεισόδια κλπ., δεν αγγίζει την κυβέρνηση τους Ουγγαρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λαζλο Τοροτζκαϊ, δήμαρχος της πόλης Asotthalom, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Ο εν λόγω "κύριος" έφτιαξε ένα βίντεο δυο και κάτι λεπτών, το οποίο ανέβασε στο YouTube. Το ονόμασε "μήνυμα στους παράνομους μετανάστες από την Ουγγαρία" και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα μίσους και απειλών κατά των προσφύγων και των μεταναστών.
...................
Αφού χαρακτηρίζει "έγκλημα" το να περνάει ο οποιοσδήποτε τα σύνορα της Ουγγαρίας, "βαφτίζει" κακούργημα το να "καταστρέφεται" ο συρμάτινος φράκτης που έχουν φτιάξει οι Ούγγροι στα σύνορα με τη Σερβία και οι... "κακούργοι" θα τιμωρούνται και φυλάκιση αλλά και εξορία πολλών ετών από την Ουγγαρία.
.......................
περισσότερα εδώ

2. Η Ουγγαρία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
..................
Στις 20 Νοεμβρίου 1940, μετά από πίεση της Γερμανίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Pál Teleki υπέγραψε τη Τριμερή Συνθήκη και η Ουγγαρία προσχώρησε στον Άξονα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο ίδιος υπέγραψε συνθήκης φιλίας με το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο ήταν επίσης κάτω από την πίεση των Γερμανών και στις 25 Μαρτίου του 1941, η Γιουγκοσλαβία υπογράφει και αυτή τη Τριμερή Συνθήκη
Όμως δύο μέρες μετά, ένα πραξικόπημα καθαίρεσε τον βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας και τη θέση του πήρε ο Βασιλιάς Πέτρος, υποστηρικτής των Βρετανών, απειλώντας έτσι τα σχέδια των Γερμανών για την Εισβολή στη Σοβιετική Ένωση
Ο Χίτλερ ζήτησε τότε τη βοήθεια των Ούγγρων, για να εισβάλει στην Γιουγκοσλαβία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση μερικών εδαφών. Στις 3 Απριλίου, μη μπορώντας να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο, ο πρωθυπουργός Pál Teleki αυτοκτόνησε και τη θέση του πήρε ο ακροδεξιός László Bárdossy. Τρεις μέρες αργότερα, η Luftwaffe βομβάρδισε το Βελιγράδι, οι Γερμανοί εισέβαλαν και κατέλαβαν τη Γιουγκοσλαβία
.......................
περισσότερα εδώ

3. Δακρυγόνα στους πρόσφυγες, πολυβόλα στέλνει ο στρατός - Τραυματίστηκαν 2 παιδιά 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά.
«Μου προκάλεσε σοκ όταν είδα ποια είναι η μεταχείριση αυτών των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
περισσότερα εδώ

4. Φάιμαν: Η μεταχείριση των προσφύγων στην Ουγγαρία θυμίζει την περίοδο των Ναζί
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επέπληξε έντονα σήμερα τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, συγκρίνοντας τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους πρόσφυγες που διέρχονται από την Ουγγαρία με την περίοδο των ναζί.

ADVERTISEMENT
"Το στοίβαγμα των προσφύγων μέσα σε τρένα με την προσδοκία να φύγουν πολύ μακριά, ξυπνά την ανάμνηση της πιο σκοτεινής περιόδου στην ήπειρό μας", δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα.
περισσότερα εδώ

5. Διεθνής Αμνηστία: «Κρατήστε τα σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες» 

Η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ), οργανισμός ανθρώπινων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν πρόσφυγες και να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορά τους ελεύθερα αντί να τα κλείνουν και να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο του παρατηρητηρίου.

"Αντί να κλείνουν τα σύνορα και να στέλνουν δυνάμεις καταστολής, τα συνοριακά κράτη της ΕΕ πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία," είπε η Διεθνής Αμνηστία χθες, μια μέρα πριν την έναρξη συνομιλιών υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση.
περισσότερα εδώ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki