Monday 21 September 2015

Γιατί πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας
να ζωγραφίζουν;

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα από πλευράς των παιδιών είναι ευπρόσδεκτη! Όταν ένα παιδί ξεδιπλώνει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από την τέχνη, τότε έχει βρει μόνο του μια διέξοδο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την υποβιβάσουμε. 
Αντιθέτως, πρέπει να την ενισχύσουμε και να την ενθαρρύνουμε με κάθε δυνατό τρόπο. 
Μια από τις πολύ συνήθεις δραστηριότητες των παιδιών- και όπως έχει φανεί κυρίως των μικρών κοριτσιών- είναι η ζωγραφική. 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να επενδύσεις σε ένα μικρό εργαστήριο ζωγραφικής. Ποιοι είναι αυτοί;

Τέλεια έκφραση
Η ζωγραφική είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκφραστεί το παιδί και μάλιστα κάνοντας κάτι που θα το κρατήσει μακριά από δραστηριότητες όπως οι πολλές ώρες στις οθόνες, TV και PC, που αποτελούν απειλή για τη δημιουργικότητά του.
Αποτύπωση συναισθημάτων
Μια ζωγραφιά μπορεί να μας πει πολλά για τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί. Αν βλέπουμε συνεχώς μουτζούρες, χτυπημένους ανθρώπους και εικόνες που δε μας αρέσουν, τότε ίσως πρέπει να πάρουμε κάποιο μήνυμα, π.χ. ότι βλέπει πολλή τηλεόραση.
Σκέψη και φαντασία
Όσο ένα παιδί ζωγραφίζει, τόσο ανακαλύπτει και άλλα που θέλει να βάλει στο χαρτί. Αυτό το παιχνίδι με τις εικόνες δημιουργεί κινητήριες δυνάμεις στη φαντασία και κάνει τον εγκέφαλο του παιδιού μας να δουλεύει ασταμάτητα. 
Όμορφο ταλέντο
Ενθαρρύνοντας τη ζωγραφική ανακαλύπτουμε τις δεξιότητες του παιδιού μας. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το παιδί έχει κλίση και "το χέρι του πιάνει" με αποτέλεσμα να το ωθήσουμε να αφιερώσει χρόνο σε μια δραστηριότητα που μπορεί αργότερα να είναι η βάση για την επαγγελματική του καριέρα. 
Πάντα και παντού
Δεν περιορίζει κανείς το παιδί να περνάει καλά με τη ζωγραφική του παντού! Στο σπίτι, στη γιαγιά, στις διακοπές, στο πλοίο!
Δεν είναι ένα ακριβό χόμπι
Λίγοι μαρκαδόροι, τετράδια και χρώματα και έχουμε φτιάξει το ατελιέ του!
dearmom

σχετικά

Η Παιδική Ζωγραφιά και η αξιολόγησή της | To χαμομηλάκι
06 Ιουν 2012
Πώς θα έμοιαζε ένα διαζύγιο αν ήταν παιδική ζωγραφιά; | To ...
17 Ιαν 2011
«Ερμηνεύοντας την παιδική ζωγραφιά» | To χαμομηλάκι
12 Σεπ 2010
Παιδί: Μουτζούρα ή ζωγραφιά; | To χαμομηλάκι
23 Ιαν 2011
Μάθε τι έχουν να σου πουν οι ζωγραφιές του! | To χαμομηλάκι
31 Ιαν 2014

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki