Thursday, 26 January 2017

Αρχή της εφηβείας:
Η ηλικία που αγχώνει περισσότερο τους γονείς

Σε αυτήν την προσπάθεια της ανεξαρτητοποίησής τους, τα παιδιά δείχνουν συχνά αποκομμένα, ευερέθιστα ή ότι περιφρονούν τους γονείς.
Οι μαμάδες με μωρά, που κοιμούνται ελάχιστα και ανησυχούν για τα πάντα μοιάζουν να είναι πιο αγχωμένες μαμάδες. Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν ότι 
η αρχή της εφηβείας είναι τελικά η πιο δύσκολη περίοδος για τους γονείς.
Αμερικανοί ερευνητές έβαλαν στο στόχαστρο 2200 μητέρες με παιδιά από βρεφική ηλικία έως 18 ετών. Η μελέτη αποκάλυψε ένα σχήμα αντίστροφου V στα συναισθήματα του στρες και της κατάθλιψης, όσο τα παιδιά μεγάλωναν. 
Οι μαμάδες των παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών ήταν εκείνες που ανέφεραν τη μεγαλύτερη ένταση. 
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βιώνουν τόσες πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, με την έναρξη της εφηβείας, τις αυξομειώσεις των ορμονών, τις αλλαγές στο σώμα τους, την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν να είναι δημοφιλείς μεταξύ των συμμαθητών τους, τους πειραματισμούς (με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το σεξ), την προσπάθειά τους να αποκοπούν από τους γονείς και να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, 
σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Suniya Luthar. 
Σε αυτήν την προσπάθεια της ανεξαρτητοποίησής τους, τα παιδιά δείχνουν συχνά αποκομμένα, ευερέθιστα ή ότι περιφρονούν τους γονείς.
Όλο αυτό βιώνεται από τους γονείς ως ένας πραγματικός «τυφώνας αλλαγών», που τους μπερδεύει και τους προκαλεί σύγχυση για το πώς να είναι καλοί γονείς, αλλά και να διαχειριστούν παράλληλα αυτήν την κατάσταση.
Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι περισσότερες μητέρες με παιδιά σε αυτήν την ηλικία αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα και αναφέρονταν σε αυτήν την περίοδο ως «το πιο δύσκολο στάδιο».

Γιατί όμως οι μητέρες επηρεάζονται περισσότερο από τους μπαμπάδες; 
«Στις πιο πολλές περιπτώσεις οι μητέρες είναι εκείνες που φροντίζουν τα παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι γενικά είναι οι πρώτοι "αποδέκτες", όταν τα παιδιά τους είναι στρεσαρισμένα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες γενικά αντιδρούν περισσότερο στα κλάματα των μωρών τους, σε σχέση με τους μπαμπάδες».

«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ενός προγράμματος παρέμβασης για αμοιβαία υποστήριξη των μητέρων, τόσο στα πρώτα χρόνια που έχουν πολλές απορίες, όσο και στα πολύ απαιτητικά χρόνια της μετάβασης στην εφηβεία», εξήγησε η καθηγήτρια Luthar.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki