Thursday 7 July 2022

Η πηγή της νεότητας δεν έχει ακόμη βρεθεί αλλά... / The fountain of youth...

... η κολύμβηση είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε
(...)
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποια μπορεί να είναι η μυστική «συνταγή» της κολύμβησης. Εντούτοις, πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην κατανόησή της. 

    Η κολύμβηση έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα καρδιαγγειακά της οφέλη. Επειδή η κολύμβηση περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρά, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η μεγαλύτερη ροή αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλη απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που δρουν ως φυσικός μειωτής του πόνου σε όλο το σώμα. Αυτή η αύξηση επιφέρει την αίσθηση ευφορίας που συχνά ακολουθεί την άσκηση.
    Οι περισσότερες έρευνες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κολύμβηση επηρεάζει τον εγκέφαλο έχουν γίνει σε αρουραίους. Σε μια μελέτη, αποδείχθηκε ότι η κολύμβηση διεγείρει εγκεφαλικά μονοπάτια που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της επιβίωσης των νευρώνων και στη μείωση των γνωστικών επιπτώσεων της γήρανσης. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη τρόπο να απεικονίσουν την απόπτωση και την επιβίωση των νευρώνων στους ανθρώπους, παρατηρούν παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα.

    Ένα από τα πιο δελεαστικά ερωτήματα είναι πώς, συγκεκριμένα, η κολύμβηση ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Για να εντοπίσουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι ευεργετικές επιδράσεις, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αρουραίους να κολυμπούν για 60 λεπτά καθημερινά επί 5 ημέρες/εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τη μνήμη των αρουραίων.
    Μετά από μόλις 7 ημέρες προπόνησης κολύμβησης, οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τη μείωση των λαθών που έκαναν οι αρουραίοι κάθε μέρα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη χρήση της κολύμβησης ως τρόπου αποκατάστασης των βλαβών στη μάθηση και τη μνήμη που προκαλούνται από νευροψυχιατρικές ασθένειες στους ανθρώπους.
    Αν και το άλμα από τις μελέτες σε αρουραίους στους ανθρώπους είναι σημαντικό, η έρευνα σε ανθρώπους παράγει παρόμοια αποτελέσματα που υποδηλώνουν ένα σαφές γνωστικό όφελος από την κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της κολύμβησης στη νοητική οξύτητα σε ηλικιωμένους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κολυμβητές είχαν βελτιωμένη νοητική ταχύτητα και προσοχή σε σύγκριση με τους μη κολυμβητές.
    Ωστόσο, η μελέτη αυτή είναι περιορισμένη ως προς τον ερευνητικό σχεδιασμό της, καθώς οι συμμετέχοντες δεν είχαν τυχαιοποιηθεί και έτσι όσοι ήταν κολυμβητές πριν από τη μελέτη μπορεί να είχαν αθέμιτο πλεονέκτημα. Οι λεπτομέρειες του χρόνου ή των γύρων που απαιτούνται, το στυλ της κολύμβησης και οι γνωστικές προσαρμογές και οι οδοί που ενεργοποιούνται από την κολύμβηση βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα. Όμως, οι νευροεπιστήμονες πλησιάζουν πολύ περισσότερο στο να συνδυάσουν όλα τα στοιχεία. 

Για αιώνες, οι άνθρωποι αναζητούσαν την πηγή της νεότητας. 
Η κολύμβηση μπορεί να είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να βρούμε.

ολόκληρο το άρθρο εδώ: 
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki