Saturday 11 February 2023

Τι είναι οι χιονίστρες (χείμετλα) και πώς αντιμετωπίζονται;

    Πρόκειται για ένα τύπο κάκωσης από το ψύχος, που έχει ως αποτέλεσμα την επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, συνηθέστερα στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών. Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς ή ψυχρούς μήνες του έτους, λόγω της άμεσης έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Πώς μοιάζουν οι χιονίστρες
Οι χιονίστρες χαρακτηρίζονται από κοκκίνισμα μικρής έκτασης που συνήθως συνοδεύεται από οίδημα. 
Συχνά συνυπάρχει ένα αίσθημα φαγούρας, ή και ‘καψίματος’ (καύσου). 
Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν φυσαλίδες ή εξελκώσεις του δέρματος, ενώ είναι δυνατό να υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, οι οποίες συνοδεύονται από πόνο. 
Εκτός από τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, οι χιονίστρες μπορεί να εμφανιστούν στην μύτη, στα πτερύγια των αυτιών, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στους καρπούς (στα βρέφη), στις κνήμες (κατώτερο τμήμα), στους μηρούς (ιδιαίτερα σε αναβάτες αλόγων), στο πρόσωπο και στις φτέρνες.

Πόσο γρήγορα εμφανίζονται και πόσο διαρκούν τα χείμετλα ;
    Οι χιονίστρες συνήθως εμφανίζονται 12-24 ώρες μετά από την έκθεση στο κρύο. Διαρκούν 1-3 εβδομάδες, αλλά μπορεί και περισσότερο, και μπορεί να ξαναεμφανισθούν μετά επόμενη έκθεση στο κρύο. Σε μερικά άτομα υποτροπιάζουν κάθε χειμώνα για όλη την ζωή τους, ενώ σε άλλα, εμφανίζονται για πολλά χρόνια και ύστερα εξαφανίζονται.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χειμέτλων
    Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:
– Στενά ρούχα και παπούτσια που συνήθως αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα στο κρύο.
– Οι χιονίστρες εμφανίζονται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες παρά στα παιδιά και στους άντρες. Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τα λιποβαρή άτομα (σωματικό βάρος μικρότερο κατά 20% από αυτό που αναλογεί στο ύψος).
– Οι χιονίστρες εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας.
– Τα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν χείμετλα, επειδή είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές τις θερμοκρασίας.
– Άτομα με σύνδρομο Raynaud είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χιονίστρες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από τις χιονίστρες
    Οι χιονίστρες έχουν την τάση να υποχωρούν αυτόματα, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν περαιτέρω προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση εμφάνισης φυσαλίδων ή ‘φουσκάλων’ στο δέρμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών. 
Σπάνια, και ιδίως σε περιπτώσεις χρονίων, υποτροπιαζόντων επεισοδίων, οι χιονίστρες μπορεί να είναι σύμπτωμα νοσημάτων του συνδετικού ιστού ή του μυελού των οστών.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις χιονίστρες
    Η θεραπεία περιλαμβάνει καταρχάς την προστασία και τον περιορισμό της έκθεσής του δέρματος στο κρύο. Γι αυτό λοιπόν, τονίζουμε πάντα στους ασθενείς πόσο σημαντικό είναι να φοράνε ζεστά γάντια και κάλτσες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Εκτός αυτού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά κορτικοστεροειδή στις πάσχουσες περιοχές του δέρματος, ενώ σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις μπορούμε να συνταγογραφήσουμε κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα (ανταγωνιστές ασβεστίου) που προκαλούν αγγειοδιαστολή.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki