Monday 5 December 2011

«Το παιδί μου δεν είχε φάει 2 ημέρες»

«Κανένα παιδί χωρίς φαγητό, μόρφωση και ιατρική-φαρμακευτική φροντίδα»!

Ο υποσιτισμός παιδιών είναι συνώνυμο της
βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια
καταπατείται μπροστά στη δίψα για κέρδος.
Η λιποθυμία του μαθητή αποκαλύπτει την έκταση του φαινομένου.
Το τραγικό περιστατικό, με ένα 12χρονο παιδάκι να λιποθυμά στην αυλή του σχολείου του στις δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου, εξαιτίας της ασιτίας, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Δεκάδες είναι τα ανάλογα περιστατικά στα σχολεία της πόλης μας, που ωστόσο μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν «εσωτερικά», με προσπάθειες των οικείων συλλόγων γονέων, δίχως να δίνεται δημοσιότητα. Είναι άλλωστε δεδομένες οι ιδιαιτερότητες της ηρακλειώτικης κοινωνίας. Ωστόσο τώρα τα πράγματα φαίνεται να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και υπάρχει ανάγκη να αφυπνιστεί η κοινωνία, καθώς όσο περνά ο καιρός τα περιστατικά θα πληθαίνουν, καθώς πληθαίνουν και εκείνοι οι συμπολίτες μας που δε διαθέτουν αρκετά ούτε για τα στοιχειώδη. Και η πρώτη ανταπόκριση στην περίπτωση του 12χρονου είναι συγκινητική και δείχνει ότι τα κοινωνικά αντανακλαστικά δεν έχουν εξαφανιστεί, απλώς είναι λίγο «μουδιασμένα» και χρειάζονται αφορμές και κίνητρα για να εκδηλωθούν.
Η περίπτωση του 12χρονου είναι ιδιάζουσα, αλλά όχι και μοναδική: παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας – τέσσερα παιδιά έχει η μητέρα του – που δεν έχει πατέρα, αφού αυτός εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη εδώ και καιρό. Η μητέρα καλείται να μεγαλώσει μόνη της, με έναν πενιχρό μισθό, τα τέσσερα παιδιά και να καλύψει τα έξοδα του σπιτιού. Και φυσικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα ακόμη και στη δουλειά της, 
.........................................
Η ομοσπονδία γονέων
«Μετά τα κρούσματα της Αθήνας, του Μεσολογγίου (ποιος ξέρει και πού αλλού), η λιποθυμία μαθητή λόγω ασιτίας εμφανίστηκε και στο Ηράκλειο.
Τα προβλήματα φουντώνουν. Ένας απέραντος Γολγοθάς για οικογένειες με άνεργους, πολύτεκνους, ΑμΕΑ και διαζευγμένους γονείς, που απεγνωσμένα προσπαθούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Γι’ αυτούς τους γονείς η μόρφωση των παιδιών τους, ακόμη και το ρεύμα ή το νερό, είναι πλέον πολυτέλεια μπροστά στην ανάγκη για την εξασφάλιση τροφής.
Την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις “των εκλεκτών πολιτών” γεμίζουν τις ξένες τράπεζες και “τυγχάνουν προστασίας” από την εξουσία, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, καλούνται στη μεγάλη «εθνική προσπάθεια» για να μη χρεωκοπήσει η χώρα.
Ο υποσιτισμός παιδιών είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατείται μπροστά στη δίψα για κέρδος.
Εμπρός να κάνουμε πράξη το σύνθημα: «Ένας για όλους και όλοι για έναν!». Καλούμε τους συλλόγους γονέων να γίνουν το αποκούμπι κάθε οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά. Να σταθούμε αλληλέγγυοι και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και οργανωμένα σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημά της. Όχι απαθείς και αδιάφοροι.
Απαιτούμε ΤΩΡΑ:
1. Να χορηγηθούν κονδύλια από το κράτος στους δήμους, για την παροχή μικρών γευμάτων (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων. Η όποια εμπλοκή ΜΚΟ-χορηγών είναι εκ του πονηρού και με προοπτική το αντάλλαγμα.
2. Άμεση διασύνδεση των σχολείων με ιατρικούς και υγειονομικούς συλλόγους και σωματεία, δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υ.) προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές με τα βασικά εμβόλια και να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας.
3. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονέων για έξοδα του σχολείου, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, τραπεζοκόμων, καθαριότητας κ.λπ.
4. Δωρεάν θέρμανση, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε όλα τα σχολεία.
5. Όλα τα βιβλία εδώ και τώρα σε όλα τα σχολεία. ΤΩΡΑ επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού κρατικής και τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
Παροτρύνουμε τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν και μάλιστα ενεργά στις επιτροπές ανέργων με τα σωματεία κάθε γειτονιάς και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών άνεργων γονιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία.
Κανένα παιδί χωρίς φαγητό, μόρφωση και ιατρική-φαρμακευτική φροντίδα»!

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki