Thursday 6 September 2012

Οι 10 αλήθειες για τη ζωή… μετά το (πρώτο) παιδί!

μαμά Νάταλι
Υπάρχουν στιγμές που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου κι ο ερχομός του παιδιού, σίγουρα, συγκαταλέγεται στις πιο ξεχωριστές και αξέχαστες. Για κάποιες έρχεται απρόσμενα, για άλλες μετά από μεγάλη προσπάθεια, κάθε γυναίκα και μια ιστορία. Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ζήσει όλα, ξαφνικά, όλες οι θεωρίες περί ευτυχία καταρρίπτονται. Ένα τέτοιο νέο σε κάνει να βλέπεις τα πάντα με άλλο πρίσμα.

Κι ενώ ήξερα πώς γίνονται τα παιδιά… δεν ήξερα πώς είναι η ζωή μετά το παιδί. Ευτυχώς, η φύση έχει φροντίσει να δώσει στη μάνα 9 μήνες για να το συνειδητοποιήσει. Είναι η περίοδος που οι γυναίκες το ρίχνουν στη μελέτη – πώς είναι το έμβρυο την 21η εβδομάδα, πότε εμφανίζονται τα ματάκια και πότε φαίνεται το φύλο… Τα βιβλία φτάνουν μέχρι τις ετοιμασίες για το μαιευτήριο και μετά… Σιωπή! Λες και είναι μυστικό …. το τι ακολουθεί.
Λοιπόν, εγώ θέλησα σήμερα να καταγράψω τη συνέχεια, όπως τουλάχιστον την έζησα εγώ!

Τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από πάνω σου: 
Για 9 μήνες όλοι νοιάζονται για εσένα, φροντίζουν να μη σου λείψει τίποτα, τρέχουν για να καλύψουν και την παραμικρή σου ανάγκη. Ξαφνικά, έρχεται το μικρό πλάσμα και σε ξεχνάνε! 
Κανείς δεν ρωτάει εάν πρόλαβες να φας, εάν κοιμήθηκες το βράδυ ή εάν πρόλαβες να πας τουαλέτα… αλλά όλοι θέλουν να μάθουν εάν το μωρό έκανε μαμ-νάνι-κακά! Δική μου συμβουλή… κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μην το παίξετε υπεράνω, όπως έκανα εγώ! Ζητήστε του να φτάσει ακόμα και στη Θεσσαλονίκη για τρίγωνα! Θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που μπορεί και να το κάνει.
Μικροί καβγάδες τα ξημερώματα: 
 Η γλυκιά κούραση της διασκέδασης στις 4 το πρωί αποτελεί, πλέον, παρελθόν. Στη θέση της έρχεται η γκρίνια, αποτέλεσμα της  εξάντλησης και εκδηλώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες με την τσίμπλα στο μάτι. Ακόμα γελάω με την αντίδραση μου ένα βράδυ που ξύπνησαν και οι δυο μικρές ταυτόχρονα. Πήρα τη μια αγκαλιά για να την πάω στον μπαμπά της και όταν τον είδα να κοιμάται μακάριος στον καναπέ, δεν κρατήθηκα… ξύπνησε από μια κλωτσιά μου… 
Η απορία του: ‘Ποια είναι αυτή;’ (βλέπετε μοιάζουν πολύ οι μικρές) και η απάντηση μου: ‘Η κόρη ΣΟΥ!’.
Θέμα συζήτησης – Τα Κακά: 
Δεν μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι ένα θέμα όπως είναι τα κακά θα σε απασχολούσε τόσο πολύ. Στην αρχή, υπάρχουν μέρες που δεν μπορεί να ενεργηθεί και πονάει η κοιλίτσα του και μετά, ενώ εσύ προσπαθείς να του κόψεις την πάνα, δεν μπορεί να σταματήσει! Δεν θα ξεχάσω τη χαρά μου όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα μετά από ένα δύσκολο τριήμερο και μου είπαν ‘Τα έκανε!’. Συμβουλή μαίας: Εάν δυσκολεύεται, βάλτε στην άκρη μιας μπατονέτας λίγο ελαιόλαδο και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις. Δουλεύει, πιστέψτε με!
Νέες παρέες στην παιδική χαρά: 
Και ενώ έχετε φτάσει σε μια ηλικία που δεν θέλετε άλλες φίλες και είστε χαρούμενες με τις παρέες που έχετε, η μαμά του Νικόλα, της Μαρίας και του Αντωνάκη είναι οι νέες σας κολλητές. Μαμάδες και μπαμπάδες που γνωρίσατε στις κούνιες, στη βόλτα και στο κολυμβητήριο είναι οι νέοι σας φίλοι. Είναι γεγονός, το απόγευμα δεν περνάει εύκολα, εάν δεν έχεις κάποιον ενήλικα να ανταλλάξεις μια κουβέντα.
Τα παιδιά θαύματα είναι ψευδαίσθηση: 
Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο άσχημα αισθανόμουν όταν οι μικρές έκλαιγαν δημοσίως. Λες κι αυτό έλεγε κάτι για έμενα ως μάνα. Για να μην αναφέρω τι εκνευρισμό μου προκαλούσε η φράση ‘το δικό μου παιδί δε κλαίει ποτέ!’ Λοιπόν, το λέω για όλες τις μαμάδες που μπορεί να έχουν αισθανθεί σαν εμένα. Όλα, κι όταν λέω όλα εννοώ ΟΛΑ, τα παιδιά κλαίνε! Είναι ο τρόπος τους να επικοινωνήσουν μαζί μας! 
Το σεξ άργησε μια μέρα: 
Έχεις καταφέρει να κοιμήσεις το μικρό και ξέρεις ότι έχεις το πολύ 1 ώρα ηρεμίας για να ξεκουραστείς. Ξαφνικά εμφανίζεται ο άντρας της ζωής σου και θέλει παιχνίδια… τι επιλέγεις: να κοιμηθείς ή να ενδώσεις; Ρητορική ερώτηση! Κάθε γυναίκα ξέρει την απάντηση. Άσε που τα σημάδια της εγκυμοσύνης σε ακολουθούν και μετά τη γέννα: η τομή από τη καισαρική είναι ακόμα νωπό, το στήθος από το γάλα πρησμένο, τα κιλά της εγκυμοσύνης εμφανή και οι ορμόνες στο κόκκινο! Σταμάτα να τα βάζεις με τον εαυτό σου. Το σώμα χρειάζεται 9 μήνες για να επανέλθει. Άντρες – κάντε τη μανούλα να νιώσει θεά!
Δέξου τη βοήθεια όταν σου δίνεται: 
Είναι γεγονός, είμαι συγκεντρωτική σε ό,τι κάνω! Θέλω τα πάντα να περνάνε από εμένα για να είμαι σίγουρη ότι γίνονται σωστά. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό… ο οργανισμός έχει και τα όρια του. Για να αποφύγεις λοιπόν την κατάρρευση, δέξου τη βοήθεια όταν σου προσφέρεται. Αυτό ισχύει και με το παραπάνω για τα δίδυμα, και τα τρίδυμα. Θέσε τους κανόνες και επίτρεψε στους κοντινούς σου ανθρώπους να συνεισφέρουν.
Όλοι έχουν άποψη: 
Η μητέρα σου, η πεθερά σου, η κολλητή σου που έχει παιδί ακόμα και ο περαστικός που δεν έχει παιδιά έχουν άποψη για το πως πρέπει να μεγαλώσει το παιδί σου. Όλοι έχουν μια ιστορία να σου πουν. Δεν λέω, κάποιες συμβουλές μπορεί να αξίζουν! Κάντε υπομονή και βάλτε τα όρια σας. Οι υπόλοιποι, δώστε χώρο και χρόνο στους νέους γονείς να βρουν τις ισορροπίες τους.
Το παιδί και το σκυλί όπως τα μάθεις: 
Υπάρχουν δυο σχολές ανατροφής – του προγράμματος και της ελευθερίας. Λοιπόν, εγώ, είμαι οπαδός του πρώτου. Ειδικά εάν έχεις δίδυμα, δεν μπορείς να κάνεις και διαφορετικά. Πρέπει να έχεις συγκεκριμένη ώρα που τα ταΐζεις και τα κοιμίζεις καθότι με την επανάληψη, τα παιδιά μαθαίνουν σε ένα πρόγραμμα. Μόνον έτσι θα εξασφαλίσεις και κάποιες ώρες ηρεμίας μέσα στην ημέρα.
Ο χειρότερος εχθρός σου – η βαρεμάρα: 
Τα παιδιά βαριούνται πολύ εύκολα! Και όταν νομίζεις ότι βρήκες κάτι να τα απασχολήσεις αρχίζουν πάλι την γκρίνια. Το μυαλό σου πρέπει συνέχεια να κατεβάζει ιδέες. Ευτυχώς, όμως, όσο γρήγορα βαριούνται τόσο γρήγορα ξεχνάνε, οπότε, δοκιμάστε τα ίδια παιχνίδια ξανά και ξανά.
Οι πρώτες ημέρες, εβδομάδες και σε μερικές περιπτώσεις μήνες μπορεί να μην είναι κι οι πιο εύκολοι.
Κάθε φάση είναι ιδιαίτερη!
Κι ενώ πιστεύεις ότι αυτό που έχεις ζήσει είναι το πιο δύσκολο, εμφανίζεται κάποιος και σου λέει τη ρήση: ‘μεγαλώνουν τα παιδιά, μεγαλώνουν τα βάσανα σου!
Οπότε, ζήσε την κάθε στιγμή με κέφι και αισιοδοξία, άλλωστε περνάει χωρίς να το καταλάβεις!
Έχεις μια ιστορία να μας πεις;
Ανυπομονούμε να τη διαβάσουμε!
Την περιμένουμε στο eimaimama@gmail.com

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki