Wednesday 2 April 2014

Μπαλόνι: το αιώνιο σύμβολο της παιδικότητας - Το κόκκινο μπαλόνι ~ The Red Balloon (Le Ballon rouge)

Ένα μπαλόνι παραμένει πάντοτε το αιώνιο σύμβολο της παιδικότητας.
Το κέντρο της Αθήνας παλιά, έσφυζε από μπαλονάδες που δεν πρόφταιναν να μοιράζουν και από ένα “όνειρο”, το οποίο συνοδευόταν με το μπαλόνι που προτιμούσε κάθε παιδί.
Σήμερα, ένα μπαλόνι δεν γεννά ιστορίες με χρώματα και συναισθήματα στα μάτια ενός παιδιού...
Προσπερνιέται εύκολα, όπως και ο άνθρωπος που πουλάει τα μπαλόνια.

Ένα μπαλόνι λοιπόν, είναι ικανό να συμβολίσει αξίες, να μεταφέρει μηνύματα, να ταξιδέψει αυτόν που το κρατά και το αποδεσμεύει σε μέρη που ο ίδιος μπορεί να νιώσει ελεύθερος. Παρόλο που οι ιδέες γύρω από τα μπαλόνια λιγοστεύουν, είναι πάντοτε ευρηματικές, όπως αυτή ενός νηπιαγωγείου πέρσι. Με αφορμή τα δικαιώματα των παιδιών, οι δασκάλες μοίρασαν μπαλόνια στα παιδιά, προκειμένου να τα ζωγραφίσουν με ειδικούς μαρκαδόρους και να γράψουν πάνω τους ένα μήνυμα που θα άφηναν να πετάξει ψηλά και να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. 
 

Όντας πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς, όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Μπασλάμ, ο οποίος δημιούργησε ένα βιβλίο, με τίτλο "Λέω να πετάξω", αναφορικά με το "πού πάνε τα μπαλόνια όταν φεύγουν από τα χέρια μας", η αίσθηση του να αφήνεις ένα μπαλόνι στον ουρανό γεμίζει με μια αίσθηση ελευθερίας την ψυχή.
Θυμηθείτε μόνο την εποχή που δίπλα από τα Περιστέρια στο Ζάππειο, τα παιδιά έτρεχαν με περισσότερα μπαλόνια του ενός, στο χέρι και οι μπαλονάδες δεν πρόφταιναν να μοιράζουν χαρά στα παιδικά πρόσωπα. 


MΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
The Red Balloon (Tο Κόκκινο Μπαλόνι) -1956
ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΕΔΩ

Από ένα μπαλόνι έχουν δημιουργηθεί επίσης, ταινίες που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Η γαλλικής παραγωγής ταινία, με τίτλο "Το κόκκινο μπαλόνι" που προβλήθηκε το 1956, αναφέρεται στην ιδιότυπη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ ενός αγοριού και ενός μπαλονιού στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Παρά το γεγονός πως όλα είναι παραμυθένια, το μικρό αγόρι έζησε κάτι που εμείς δεν θα βιώσουμε ποτέ στην πραγματικότητα.

περισσότερα εδώ: pathfinder

1 comment:

  1. MΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ The Red Balloon (Tο Κόκκινο Μπαλόνι) -1956
    ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΕΔΩ
    https://docs.google.com/file/d/0B3mNRa_VBXbccHFwVnFTZ3lwSVk/edit

    http://imoniodosmovies.blogspot.gr/

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki