Sunday, 18 November 2018

Έτσι θα υιοθετήσει το παιδί έναν οργανωμένο τρόπο ζωής

Οργανωμένος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι! Η οργάνωση είναι ένα προσόν το οποίο διδάσκεται και καλλιεργείται με τα χρόνια και βοηθάει το παιδί σε όλες τις πτυχές της ζωής του: από το να έχει ένα τακτικό δωμάτιο και να οργανώνει την μελέτη του, μέχρι να μπορεί να το «τακτοποιεί» τη ζωή του ως ενήλικας. Για να εισάγετε το παιδί στον κόσμο της οργάνωσης και της πειθαρχίας ακολουθήστε μικρές, πρακτικές συμβουλές και δείτε το να μαζεύει τα παιχνίδια του, να τακτοποιεί την τσάντα του και να βοηθάει στη διατήρηση της τάξης ολόκληρου του σπιτιού!
Πώς να μάθετε στο παιδί να είναι πάντα οργανωμένο

Κάθε παιχνίδι έχει τη θέση του
Δώστε του την ευκαιρία να κοιμάται και να ξυπνάει σε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο όπου όλα τα πράγματα έχουν τη θέση τους. Φυλάτε τα διάφορα παιχνίδια του σε συγκεκριμένα κουτιά ή συρτάρια, τα οποία είναι καλό να ξεχωρίζετε με χρώματα. Εάν, για παράδειγμα, ξέρει πως τα παζλ μπαίνουν στο κόκκινο κουτί ενώ οι κούκλες στο πράσινο, του είναι πιο εύκολο να τακτοποιήσει μόνο του τα παιχνίδια του. Έτσι, συνηθίζει την οργάνωση, την επιζητά και στη συνέχεια την εφαρμόζει μόνο του.
 
Δεν πάει κανείς βόλτα εάν το δωμάτιο είναι άνω κάτω
Ο βασικός κανόνας του σπιτιού είναι πως κανείς δεν πάει βόλτα το απόγευμα εάν το δωμάτιό του είναι άνω κάτω. Δώστε το καλό παράδειγμα και τακτοποιήστε πρώτη το δικό σας προσωπικό χώρο. Εάν στερηθούν τη βόλτα τους τα παιδιά, θα είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη, η οποία προκύπτει από τα όρια που έχουν μπει και δεν μοιάζει με τιμωρία αλλά με συνέπεια των πράξεών τους. Η τάξη μοιάζει σαν ένα δεδομένο το οποίο τηρείται πάντα, όπως το να πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό ή να βγάζουν τα παπούτσια τους επιστρέφοντας από το σχολείο. 
 
Η σχολική τσάντα του είναι δική του ευθύνη
Κάθε παιδί πρέπει να είναι υπεύθυνο για τα πράγματά του και για τον εαυτό του. Η σχολική τσάντα είναι δική του υποχρέωση και οφείλει να την φτιάχνει μόνο του. Δείξτε του τον τρόπο, βοηθήστε το για όσο χρειάζεται κι έπειτα αφήστε του την πρωτοβουλία. Τον πρώτο καιρό μπορείτε να ελέγχετε μαζί του ότι δεν έχει ξεχάσει τίποτα. Αφού βεβαιωθείτε πως είναι σε θέση να αναλάβει αυτή την υποχρέωση χωρίς επίβλεψη, αφήστε το ελεύθερο!


Συζητήστε με τα παιδιά την σημασία της ανάληψης των ευθυνών
Ίσως χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε συχνά κάποια πράγματα μέχρι τα παιδιά να τα εμπεδώσουν και να τα κάνουν βίωμά τους. Εξηγήστε πολλές φορές γιατί είναι σημαντικό να είναι κανείς συνεπής στις ευθύνες του και μην απογοητευτείτε εάν τα παιδιά αργήσουν να ανταποκριθούν στο θέμα της οργάνωσης. Αυτά που τους λέτε, ακόμα κι αν δεν τα εφαρμόζουν άμεσα, εντυπώνονται στη συνείδησή τους και κάποια στιγμή, απλά τα κάνουν!
 
Γίνετε το καλό παράδειγμα
Ως γνωστόν, τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούν. Προσπαθήστε να κάνετε τα λόγια σας πράξη πρώτοι εσείς! Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και θα αποκτήσουν… οργανωτικές ικανότητες που θα σας εκπλήξουν. Το σπίτι λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο μηχανισμό τον οποίο ορίζετε εσείς και στον οποίο υπακούν και τα νέα μέλη της οικογένειάς σας.

από Αλεξάνδρα Κεντρωτή  euro2day.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki