Thursday 2 April 2015

Ο Αυτισμός είναι δίπλα μας, είναι ο φίλος μας, είναι ο συγγενής

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Επαγρύπνηση και ενημέρωση χωρίς ταμπού

A young boy with autism who has arranged his toys in a row 
Ένας στους 100 συμπολίτες μας πάσχει από αυτισμό. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στο 1% σχεδόν του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας έχει διαγνωστεί αυτισμός (ή με «Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος», που είναι ο πιο δόκιμος όρος). Ο αυτισμός είναι μία δυσλειτουργία του εγκεφάλου που έχει βαθύ αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου, αφού δεν θεραπεύεται πλήρως και είναι εφ' όρου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αυτισμός δεν συνδέεται με το φύλο ή την καταγωγή του ατόμου.

MIA ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μία σημαντική πρωτοβουλία και ένα μεγάλο βήμα για την ευαισθητοποίηση της αυστραλιανής κοινωνίας για τον αυτισμό βρίσκεται στα σκαριά. «Το Ταξίδι Μιας Οικογένειας» είναι ένα σύντομο (10λεπτο) βίντεο κινουμένων σχεδίων που κυκλοφορεί στο YouTube. Αναφέρεται στην ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών, που έφτασε στην Αυστραλία χωρίς να γνωρίζει ότι ο γιος τους πάσχει από αυτισμό. Το βίντεο απεικονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με αυτιστικά παιδιά. Ακόμα και μία βόλτα για τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, μπορεί να είναι ένας μικρός «Γολγοθάς» για τα παιδιά αυτά και τους γονείς τους.

Ωστόσο, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, ειδικών προγραμμάτων και φυσικά την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας, βλέπουμε το παιδί-πρωταγωνιστή στο βίντεο να ξεπερνά και να ζει με το πρόβλημα, φτάνοντας στο σημείο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να παίξει ποδόσφαιρο σε κανονική ομάδα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της εταιρίας παραγωγής του βίντεο Karen Jones, πηγή έμπνευσης ήταν ένας πατέρας όταν της μίλησε για το όνειρο της ζωής του: ότι κάποια στιγμή θα ήθελε ένα βράδυ να πάει για ύπνο ήσυχος, αφού είχε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το παιδί του που πάσχει από αυτισμό.

«Η ελπίδα μας είναι ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες και η ευρύτερη κοινωνία να εμπνευστούν και να δώσουν την υποστήριξη που χρειάζονται αυτά τα άτομα ώστε να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους» δήλωσε η κ. Jones.
To βίντεο έγινε με χρηματοδότηση της αυστραλιανής κυβέρνησης και έχει μεταγλωττιστεί στα ελληνικά, αραβικά, ταϊλανδικά, κινέζικα, τουρκικά και βιετναμέζικα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ;
Ο αυτισμός περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό ψυχίατρο Kanner, το 1943, ο οποίος ανέφερε περιπτώσεις παιδιών κλεισμένων στον εαυτό τους και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.

Είναι μία σοβαρή, νευροψυχιατρική διαταραχή, που οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Εκδηλώνεται νωρίς και διαρκεί ολόκληρη τη ζωή. Τα αυτιστικά άτομα δεν επιθυμούν, ούτε μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις με τους άλλους, αποφεύγουν την επαφή με το βλέμμα, έχουν ανέκφραστα πρόσωπα, είναι απόμακρα και αδιάφορα. Ο λόγος μπορεί να λείπει παντελώς ή όταν υπάρχει να είναι ασυνάρτητος, φτωχός ή επαναληπτικός. Τα αυτιστικά άτομα έχουν περιορισμένα ή ελάχιστα ενδιαφέροντα.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Πριν από 20 χρόνια η συχνότητά του υπολογιζόταν σε 1 στα 10.000 άτομα. Σήμερα η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 2 έως 11 άτομα ανά 10.000 άτομα.
Πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ ανεβάζει σημαντικά το ποσοστό αυτό, καθώς κάνει λόγο για 1 στα 50 παιδιά που διαγιγνώσκονται στο φάσμα του αυτισμού! Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 20 χρόνια παρατηρήθηκε μια τεράστια διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου τάξεως του 2.000%! Αυτό σημαίνει ότι κάθε 16 λεπτά διαγιγνώσκεται στον κόσμο και άλλο ένα παιδί με αυτισμό. Τα αγόρια επηρεάζονται 3 έως 4 φορές περισσότερο από τα κορίτσια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Νέες μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη και εντατική θεραπευτική παρέμβαση οδηγεί σε πλήρη αποκατάσταση σε ποσοστό 30%-40% των παιδιών με αυτιστικού τύπου διαταραχές.

Η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση παραμένει η εκπαιδευτική παρέμβαση που πρέπει:

  • να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμα και πριν την οριστικοποίηση της διάγνωσης.
  • να είναι εντατική, δηλαδή πάνω από 25 ώρες την εβδομάδα ή τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.
  • να γίνεται από θεραπευτές με εμπειρία και ειδίκευση στο πρόβλημα.
  • να χρησιμοποιεί ειδικά δομημένα προγράμματα με συγκεκριμένους στόχους
  • να γίνεται με ενεργή συμμετοχή των γονέων.
neoskosmos
Σχετικά

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki