το τραγικό δυστύχημα
Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο οδηγός του λεωφορείου στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, Κ. Μαυρομιχάλης. Η δίκη που άρχισε στις 2 Οκτωβρίου 2008, ολοκληρώθηκε, ενώ σε δύο μήνες κλείνουν έξι χρόνια από το τραγικό τροχαίο (13 Απριλίου 2003) που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές.
Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Αθαν. Σαράντη, πρόεδρο της εταιρείας «Ακρίτας Α.Ε.» για λογαριασμό της οποίας μεταφερόταν με την νταλίκα η ξυλεία, και τη διευθύνουσα σύμβουλο Λουκία Σαράντη.
Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστος.
Το δικαστήριο δέχθηκε για τους δύο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, καθώς και ότι επιδίωξαν στη συνέχεια να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Από τα συνολικά τρία ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροί τους, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό μόνο το ένα (του προτέρου εντίμου βίου). Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής και τη μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως.
Ακόμα, επιδίκασε στους γονείς ενός εκ των θυμάτων χρηματική ικανοποίηση. Όρισε, τέλος, η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με τον όρο καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ έκαστος.
Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο με πληρεξούσιους δικηγόρους και όπως τονίστηκε από τους υπερασπιστές των δύο καταδικασθέντων, στην αγόρευσή τους για τα ελαφρυντικά, η εταιρεία πλήρωσε συνολικά για αποζημιώσεις το ποσό των 8.500.000 ευρώ. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν τα χρήματα πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και δόθηκαν όλα στο ακέραιο.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009
13/04/2003
(Τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη)
ένα κομμάτι άνοιξε του ουρανού.
Εικοσιένας Άγγελοι πήραν το δρόμο για τη γη….
Σαρανταδυό ανέβηκαν….
.
Δεν ξεχώριζα το συνοδό
Δεν ξεχώριζα το συνοδό
από τον καινουριοφερμένο.
Στα λευκά… όλοι στα λευκά,
που χρύσιζαν….
.
Χαρούμενοι πήραν το δρόμο για επάνω…
Μόνο στα μάτια διέφεραν,
γαλανά των Αγγέλων
καστανά και μαύρα γαλανά και πράσινα
του Κωστή, της Όλγας, της Ευανθίας, του Ηλία….
Μα σε όλα τα μάτια το ίδιο χαμόγελο,
το ίδιο κοκκίνισμα στα μάγουλα,
η ίδια ευτυχία στην καρδιά.
.
Χειλάκια σαν τριαντάφυλλα,
αβασάνιστα από του έρωτα τα πάθη,
χεράκια άμαθα,
καρδούλες απονήρευτες….
.
Άνοιξε πάλι η πύλη τουρανού…
στη σειρά τους περίμεναν
εκατοντάδες άγγελοι σκουρόχρωμοι,
ο Αχμέτ… η Ζαΐρα…ο…ο…η…[*]
έγιναν ένα με τα τραγούδια τους
μια μεγάλη συντροφιά....
.
Όλα τους πίσω άφησαν
Όλα τους πίσω άφησαν
το αίμα,
τον πόνο,
οι ψυχές
δεν ακρωτηριάζονται,
δε μολύνονται.
Δε θυμούνται
οι ψυχές στον Παράδεισο…
ξεχνούν
θορύβους,
ψέματα,
αθλιότητα,
τη δική μας αθλιότητα
των νεκροζώντανων….
[*] μαίνεται ο πόλεμος στο Ιράκ
δυστυχώς το έζησα απο κοντά . ο πόνος στο έσχατο μεγαλείο του. δεν εχω λόγια να περιγράψω τη φρίκη και τον πόνο των ανθρώπων. τα μελαγχολικά μάτια των παιδιών που επέζησαν. ποιός φταίει και ποιός πληρώνει... να πληρώσει τι;
ReplyDeleteΑν η νταλικα ηταν σε κακη κατασταση, φταει τοσο ο ιδιοκτητης τηα νταλικας οσο και ο οδηγος που δεχτηκε να την οδηγησει. Οι οδηγοι δυστυχως και απροσεχτοι ειναι και δεχονται απιστευτες πιεσεις απο τους εργοδοτες τους. Υπο την απειλη της απολυσης αναγκαζονται να οδηγουν σραβαλα που θετουν και των ιδιων και των αλλων τη ζωη σε κινδυνο. Επισης αναγκαζονται να οδηγουν ωρες ατελειωτες περαν των ανθρωπινων οριων, για τη μεγιστοποιηση του κερδους και τις περισσοτερες φορες ανασφαλιστοι. Ο νομος που εχει τοσα κενα και οι (μη) τηρητες του ειναι οι πρωτοι και κυριοι ενοχοι και τα παιδια τα μονα που δεν φταινε!!!
ReplyDeleteΠολύ σωστά το έθεσε η evi, τι να πληρώσει; Ακόμα και αυτοί που επέζησαν, συνεχίζουν να ζουν παρέα με τα τραύματά τους. Τουλάχιστον τα σωματικά γιατρεύτηκαν..
ReplyDeleteνα πληρώσει τι;
ReplyDelete