Thursday, 13 March 2025

Τα Λουλούδια και η Βροχούλα / Καληνύχτα σας...

"Ύψωσε τα λόγια σου, όχι τη φωνή σου. 
Είναι η βροχούλα που κάνει τα λουλούδια να μεγαλώσουν, 
όχι η καταιγίδα."
Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μήπως δεν είναι Αγένεια αλλά Αυτισμός;

Συμπεριφορές που νομίζουμε ότι είναι αγένεια αλλά στη πραγματικότητα αποτελούν σημάδια Αυτισμού
    Οι άνθρωποι έχουν κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που αλλάζουν ανάλογα τον πολιτισμό. Με αυτούς τους κανόνες επικοινωνούν πιο εύκολα χωρίς παρεξηγήσεις. Όμως τα άτομα με αυτισμό πολλές φορές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτές. Οπότε δεν είναι αγενείς, απλά έχουν αυτισμό.
    Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που μερικές φορές χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφoρά. Στη διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται οι διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς.
    Τα άτομα με αυτισμό λοιπόν έχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες και χαρίσματα. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν τόσο εύκολα κανόνες συμπεριφοράς που για άλλους ανθρώπους είναι αυτονόητες. 
Οπότε αν ένας άνθρωπος σου φανεί αγενής, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει Αυτισμό.

Οι 5 συμπεριφορές
*
Δε σε κοιτάζουν στα μάτια, όταν τους μιλάς.
* Δε γελούν με τα αστεία σου.
* Απαντούν ευθέως σε κάθε σου απορία.
* Επαναλαμβάνουν το ίδιο θέμα.
* Φεύγουν απότομα από μία συζήτηση.

αναλυτικά στην πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο...

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο...
                    🤷🌼🤷‍♀️🌼🤷‍♂️
* Άλλο "Εθνική Πινακοθήκη", άλλο "Γκαλερί".
* Άλλο "Αίθουσα", άλλο "Ναός".
* Άλλο "Πίνακας Ζωγραφικής", άλλο "Αγιογραφία".
* Άλλο "Παράσταση", άλλο "Λειτουργία".
* Άλλο "Τραγουδοποιός", άλλο "Υμνογράφος".
* Άλλο "Καλλιτέχνημα", άλλο "Τερατούργημα".
Το Χαμομηλάκι

Βοηθήστε το παιδί σας να βάλει το χρόνο του σε μια τάξη

Δεν μπορεί το παιδί σας να βάλει τον χρόνο του σε μία τάξη; Βοηθήστε το με απλά βήματα
    Τα παιδιά, συχνά, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον χρόνο τους και να τον βάλουν σε μία τάξη. Βοηθήστε τα με απλά και αποτελεσματικά βήματα.
    Πολλά παιδιά, δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην διαχείριση του χρόνου τους. Θεωρούν ανέφικτο το να μπορέσουν να τον βάλουν σε μία τάξη, γεγονός, που πολλές φορές, τους προκαλεί ανησυχία και άγχος. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με ορισμένα απλά, αλλά άκρως αποτελεσματικά, βήματα.
    Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε σκλάβοι του ωραρίου. «Δεν φτιάχτηκε ο άνθρωπος για το ωράριο, αλλά το ωράριο για τον άνθρωπο». Η ελευθερία που προχωρούμε στα παιδιά μας για να οργανώσουν το πρόγραμμα του ελεύθερου χρόνου τους, πρέπει να είναι ανάλογη με τις πρωτοβουλίες τους καθώς μεγαλώνουν. Με τα χρόνια, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία. 
    Όπως και να είναι, πρέπει να διατηρούμε τη διακριτική εξουσία να επιβλέπουμε το πρόγραμμά τους, ίσως και να κουβεντιάζουμε μαζί τους, αν είναι αναγκαίο να γίνει κάποια αλλαγή. Στο μέτρο του δυνατού, εγκρίνουμε το πρόγραμμά τους και συμφωνούμε, για παράδειγμα, να το μελετάμε μαζί και να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές.
    Από τα επτά τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους. Θα ξαφνιαστούμε βλέποντας ότι έτσι θα το ακολουθούν πιο πιστά απ’ όσο αν τους το φτιάξουμε εμείς, φορώντας το με «το βάρος της εξουσίας μας». Η τήρηση των αποφάσεων που πήρες μόνος σου, ελεύθερα, είναι πάντα μια διαδικασία πιο ευχάριστη, αποτελεσματική και αποδοτική από το να αποδέχεσαι τις αποφάσεις των άλλων, όσο καλές και αν είναι.
    Η διαμόρφωση του προγράμματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών. Συνήθως τα παιδιά μας έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ακόμα και οι ώρες που περνάνε στο σπίτι δεν τους αφήνουν περιθώριο για ελεύθερο χρόνο.
    Οι μέρες των διακοπών είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μάθουν να οργανώνουν το πρόγραμμά τους. Αξίζει τον κόπο να τις εκμεταλλευτούν. Εννοείται ότι αυτή η οργάνωση του χρόνου θα συμπεριλαμβάνει διασκέδαση, χόμπι, διάβασμα, αρκετή δουλειά και ξεκούραση.
    Μπορεί κάποιος να σχολιάσει ειρωνικά ότι το πρόγραμμα υπάρχει «για να μην το τηρούμε». Ας ξεκαθαρίσουμε αυτή την αντίληψη: το πρόγραμμα των διακοπών δεν πρέπει να λειτουργεί ασφυκτικά, αλλά σαν ένα σημείο αναφοράς, έτσι ώστε να εκμεταλλευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο μας και να μην αφήνουμε περιθώρια για τεμπελιά.
    Με το πρόγραμμα τα παιδιά θα έχουν πάντα κάτι να κάνουν. Το πρόγραμμα βέβαια θα πρέπει να έχει ευελιξία, με την έννοια ότι παύει να είναι υποχρεωτικό όταν, λόγω των συνθηκών, παρουσιάζεται μια καλύτερη ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου. Και, όπως κάθε πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρείται και να βελτιώνεται.
    Πρέπει, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι οι «ευχάριστες ώρες τρέχουν πολύ γρήγορα», ενώ «οι ώρες των υποχρεώσεων περνάνε πολύ αργά». Είναι όπως: ένας λαγός που τραβάει τους δείκτες του ρολογιού όταν διασκεδάζουμε με τους φίλους μας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki