Sunday, 5 July 2009

Ωραίοι Έλληνες: Λευκάδιος Χέρν ο Έλληνας εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας

Ο Λευκάδιος Χερν θα έπρεπε να είναι πρόσωπο γνωστό και τιμώμενο απ’ όλους τους Έλληνες, δυστυχώς όμως λίγοι μόνον τον ξέρουν.
Ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας είναι Έλληνας! Λευκάδιος Χέρν ή Γιάκομο Κουιζίμι. Τον χαρακτήρισαν
«ο Παπαδιαμάντης της Άπω Ανατολής». Στη γεννέτειρά του τη Λευκάδα, 
η προτομή του Λευκάδιου Χέρν βρίσκεται από το 1985 στο πάρκο των ποιητών- δίπλα στον Α. Βαλαωρίτη και τον Α. Σικελιανό. Επίσης ο δρόμος στο σπίτι που γεννήθηκε στο κέντρο της πόλης έχει το όνομα του(στα Ελληνικά και στα ιαπωνικά) ενώ οι Πολιτιστικές ανταλλαγές με το Σιντσουκο στο Τόκιο(η πόλη που πέθανε) και την Λευκάδα συνεχίζονται.

Η ιστορία του Λευκάδιου Χέρν μοιάζει με παραμύθι και γι΄αυτο έχει γίνει σίριαλ το 1987 στην ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Τσακίρη. Μάλιστα στο βιογραφικό μυθιστόρημα Ή Οδύσσεια του Λευκάδιου Χερν', ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόλτ τον αποκαλεί 'περιπλανώμενο φάντασμα'.

Ο Λευκάδος Χέρν γεννήθηκε στην Λευκάδα τον Ιούνιο του 1850. Μητέρα του
ήταν η Ρόζα Κασιμάτη. μια 25χρονη κοπέλα από τα Κύθηρα. Πατέρας του, ο Ιρλανδός ταγματάρχης Τσαρλς Χερν, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός γιατρός στα κατεχόμενα τότε από τους Βρετανούς, Ιόνια.

Ο Χέρν μετακλήθηκε στο Δουβλίνο το 1852 κι΄ έφυγε μαζί με την γυναίκα του και το δίχρονο αγόρι του. Σε ηλικία 4 χρόνων ο μικρός Λευκάδιος βρέθηκε χωρίς γονείς αφού ο πατέρας του πήγε να υπηρετήσει στις Ινδίες και η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα αφήνοντας τον υπό την κηδεμονία της θειας του.
Σε ηλικία 19 ετών αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αμερική και δημιούργησε όνομα ως δημοσιογράφος και συγγραφέας αφηγημάτων για τους θρύλους και τις παραδόσεις διαφόρων λαών.

Στη νέα Ορλεάνη θα γράψει μερικά από τα καλύτερα του έργα. την ΄Τζίτα΄, τα Σκόρπια φύλλα των ξένων φιλολογιών', ΄Τα κινέζικα Φαντάσματα'. Μετά από διάφορες (έχασε το ένα του μάτι σε ατύχημα το 1890 δέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί την Ιαπωνία και να δημοσιεύσει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις.

Διδάσκει αγγλικά σε ένα κολέγιο της Ματσούε μέχρι να διοριστεί καθηγητήςτης αγγλικής φιλολογίας στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Ερωτεύεται τη Σέτσου Κουιζίμι, κόρη ενός Σαμουράι. 
Υιοθετεί μάλιστα το όνομα της συζύγου του και από Λευκάδιος Χέρν ονομάζεται Κουιζίμι Γιάκουμο που σημαίνει'το μέρος όπου γεννιούνται τα σύννεφα'. 
Στην Ιαπωνία ο Λευκαδιος Χερν έζησε τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του. Έγινε ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας.
Ο Χερν κατέγραψε μια άλλη Ιαπωνία, των θρύλων των Σαμουράι και των παραδοσιακών αξιών. Χαρακτηρίσθηκε ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της Ιαπωνίας στη Δύση ενώ το βιβλίο του 'Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία'
διδάσκονταν σε όλα τα σχολεία της χώρας επί δεκαετίες. Τα βιβλία του είναιπεριζήτητα, 8 μουσεία υπάρχουν προς τιμήν του σε όλη την Ιαπωνία ενώ το άγαλμα του ξεχωρίζει στην κεντρική πλατεία του Τόκιο και μνημεία έχουν στηθεί σε κάθε γωνία τις Ιαπωνίας από όπου πέρασε.

Πέθανε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1904 και μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν έπαψε να υπερηφανεύεται για την ελληνική καταγωγή του. Άφησε πίσω του ένα ογκώδες συγγραφικό έργο από βιβλία και πανεπιστημιακές παραδόσεις που περιλαμβάνονται στην ιαπωνική έκδοση των 27 τόμων του έργου του. 
Σ'αυτό προβάλλει την Ιαπωνία με ιδανικό τρόπο, παρουσιάζοντας στη Δύση μιαν άγνωστη ως τότε χώρα, η οποία ακριβώς την εποχή εκείνη προσπαθούσε να πλησιάσει το πρότυπο ενός δυτικού κράτους. Στα βιβλία του περιλαμβάνει όχι μόνο περιγραφές τοπίων και ηθών, αλλά και μεταγραφές μύθων, μελετήματα γύρω από τα δύο κυριότερα θρησκευτικά ρεύματα της Ιαπωνίας (σιντοϊσμού καιβουδισμού), και ακόμη ιστορικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές αναλύσεις.
Για τον Λευκάδιο Χερν, ώς σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 30 βιογραφίες και έχουν δημοσιευθεί δύο βιβλιογραφίες στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.000 λήμματα άρθρων και βιβλίων που αναφέρουν το όνομά του.

Mουσείο Λευκάδιος Χερν στην πόλη Yaizu (Shizuoka) 

3 comments:

  1. Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση του άρθρου σχετικά με το Λευκάδιο Χερν.
    Από εσάς γνώρισα και την "Άλλη Άποψη"...
    Καλό βράδυ και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας!!

    ReplyDelete
  2. μπράβο του,εμείς είμαστε ακόμα τυφλοί έχοντας και τ 2 μάτια άθικτα

    ReplyDelete
  3. Είναι συγκλονιστικό και μόνο να το σκεφτείς: Ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας είναι Έλληνας!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki