Friday 17 August 2007

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (1940) του Τσάρλι Τσάπλιν: Από τις πιο ανελέητες καταγγελίες του βάρβαρου συστήματος που ζούμε

Ο Τσάπλιν προβάλλει το όραμα μιας νέας κοινωνίας χωρίς ρατσισμό, ξενοφοβία, μιλιταρισμό, πόλεμο, με όλα εκείνα τα ευγενή χαρακτηριστικά της μεγαλειώδους πορείας του είδους μας ...
 .
«ΣΗΚΩΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΧΑΝΝΑ... Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ .... ΚΥΤΤΑΞΕ ΨΗΛΑ ΧΑΝΝΑ ...»
 .
.
ΕΝΑ ΦΙΝΑΛΕ ΓΕΜΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΩΜΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΛΙΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΝΕΛΕΗΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ... ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΕΣ 
.
Charlie Chaplin_The Great Dictator (1940) .

Όταν κυκλοφόρησε ο Μεγάλος Δικτάτωρ, ο Χίτλερ απαγόρευσε την προβολή του σε όλες τις χώρες που συνεργάζονταν με τη Γερμανία ή βρίσκονταν υπό την κατοχή της, στην Ισπανία μάλιστα προβλήθηκε μονάχα μετά το θάνατο του στρατηγού Φράνκο, το 1975! Όμως η περιέργεια έσπρωξε το Χίτλερ να εισάγει μια κόπια, την οποία πρόβαλε όχι μία, αλλά δύο φορές! Δυστυχώς η ιστορία δεν κατέγραψε τις αντιδράσεις του.
Όταν το πληροφορήθηκε ο Τσάπλιν είπε: «Θα έδινα οτιδήποτε για να μάθω τι σκεφτόταν».
Παρά το μποϊκοτάζ, η ταινία προβλήθηκε μια φορά σε γερμανικό ακροατήριο. 
Κάπου στα κατεχόμενα Βαλκάνια, μέλη μιας αντιστασιακή οργάνωσης αντικατέστησαν την κωμική όπερα, που παιζόταν σε ένα στρατιωτικό κινηματογράφο, με μια κόπια του Μεγάλου Δικτάτορα που παρέλαβαν από την Ελλάδα. Έτσι μια ομάδα γερμανών στρατιωτών είχε την ευκαιρία να δει την ταινία. Κάποιοι από αυτούς εγκατέλειψαν την αίθουσα μόλις συνειδητοποίησαν τι έβλεπαν, ενώ κάποιοι άλλοι άρχισαν να πυροβολούν την οθόνη.
Ενώ κυκλοφόρησε δεκατρία χρόνια μετά το τέλος της βωβής περιόδου, ο Μεγάλος Δικτάτωρ είναι η πρώτη ταινία, στην οποία ο Τσάπλιν χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητες που προσέφερε ο ομιλών κινηματογράφος. Υπήρξε υποψήφια για πέντε Όσκαρ: καλύτερης σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, μουσικής, Β' και φυσικά Α' ανδρικού ρόλου για την υπέροχη ερμηνεία του Τσάρλι Τσάπλιν.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki