Wednesday 11 November 2009

Μάθε, παιδί μου, να μαγειρεύεις
Βρετανία: εργαστήρια διδάσκουν σε εφήβους τα οφέλη
της υγιεινής κουζίνας

Μία ολόκληρη γενιά μεγάλωσε χωρίς να αποκτήσει σχέση με τη μαγειρική. Με τον φόβο της επιδημίας παχυσαρκίας, οι γονείς τώρα προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να αντισταθούν στο τζανκ φουντ

Απέναντι στους πειρασμούς των τζανκ φουντ τους οποίους αντιμετωπίζουν καθημερινά, πώς μπορούν να πεισθούν οι έφηβοι για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής; Κι όμως υπάρχει τρόπος, λέει μια μητέρα και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας στους «Financial Τimes». Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να μαγειρεύουν. Και για να βοηθήσει το δικό της παιδί, το έστειλε σε μια σχολή μαγειρικής για εφήβους.

Δυστυχώς, γράφει η Τζένι Λίνφορντ στη βρετανική εφημερίδα, μια ολόκληρη γενιά στη Βρετανία μεγάλωσε χωρίς να μάθει την τέχνη της μαγειρικής. Όταν το 1990 εισήχθη στα σχολεία της Βρετανίας το εθνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1988, η μαγειρική έμεινε στη σκιά της «τεχνολογίας του φαγητού»: τα παιδιά μάθαιναν να σχεδιάζουν λογότυπα για κουτιά πίτσας αντί να μάθουν να φτιάχνουν πίτσα. 
Αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε στην εκπαίδευση των παιδιών επιχειρεί να κλείσει με τις δικές της δυνάμεις η Κέιτι Καλντέζι, διευθύντρια της ιταλικής σχολής μαγειρικής Cucina Caldesi στο Λονδίνο. Στη σχολή της Κέιτι Καλντέζι υπάρχουν τμήματα για παιδιά από έξι ετών και πάνω. Την περίοδο των διακοπών λειτουργεί ένα εργαστήριο για εφήβους, η Cucina dei ragazzi. Εκεί γράφτηκε ο 13χρονος γιος της Τζένι Λίνφορντ.

Στο μάθημα.
Η ίδια η συγγραφέας πήγε στο πρώτο μάθημα για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Ο Ιταλός σεφ Στέφανο Μπορέλα αρχίζει με το ψάρι. «Ποια είναι η χειρότερη μέρα για να αγοράσουμε ψάρι;» ρωτά ο δάσκαλος και σεφ. Καθώς δεν παίρνει καμία απάντηση, εξηγεί το πρόβλημα με τις Δευτέρες. 
Οι ψαράδες δεν δουλεύουν συνήθως την Κυριακή κι επομένως τα ψάρια έχουν μείνει στην αγορά από το Σάββατο. «Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψάρι;» είναι η επόμενη ερώτηση. «Τη μυρωδιά» είναι η απάντηση που δίνει και πάλι ο ίδιος. «Το ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα και να είναι σφιχτό». 
Στη συνέχεια περνάει στην τέχνη των νιόκι. Δείχνει ένα μεταλλικό εργαλείο, το passatutto, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τις πατάτες. Όπως εξηγεί, τα νιόκι γίνονται πιο εύκολα από άλλα είδη ζυμαρικών. Το μάθημα περιλαμβάνει, επίσης, συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να κρατά κανείς και να κόβει με ένα κοφτερό μαχαίρι. «Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούν τα παιδιά μαχαίρι, αρκεί να είναι προσεκτικά» αναφέρει ο Στέφανο Μπορέλα. «Είναι καλό να τους μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούν».
Ο σεφ.
Τα έξι παιδιά της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν τη δουλειά. Δυο κορίτσια αφαιρούν τα κόκαλα από τον σολομό- «για να μη σας καθήσουν στον λαιμό» εξηγεί ο σεφ- και κόβουν το ψάρι σε κομμάτια. Μετά, τα παιδιά περνούν τα κομμάτια και τα υπόλοιπα θαλασσινά σε καλαμάκια, επιλέγοντας τον συνδυασμό που θέλουν και προσθέτοντας φέτες λεμονιού ή φύλλα δάφνης. Ένα αγόρι κόβει σε μικρά κομματάκια τα χόρτα για να φτιάξει το κουσκούς κι ένα άλλο ασχολείται με την πανακότα. Ο Μπεν Λίνφορντ καθαρίζει τις πατάτες, τις περνάει από το passatutto και στη συνέχεια τις ανακατεύει με αλεύρι και αυγά. Έπειτα ο σεφ δείχνει στα παιδιά πώς να πλάσουν τα νιόκι. «Το μυστικό είναι να τα κάνεις ελαφριά. Αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ είναι σαν σφαίρες, μπορείς να πυροβολήσεις κόσμο» λέει ο Ιταλός σεφ.
«Είχε πλάκα, δεν μας έλεγε μόνο τι να κάνουμε»

Έπειτα από ένα κοπιαστικό πρωινό, τα παιδιά του τμήματος και ο δάσκαλός τους κάθονται για να απολαύσουν τη δημιουργία τους. Η ασυνήθιστη πανακότα με βασιλικό εισπράττει μεικτές κριτικές. Ο 13χρονος Μπεν, πάντως, δήλωσε ενθουσιασμένος με το μάθημα του Μπορέλα. «Είχε πλάκα, δεν μας έλεγε μόνο τι να κάνουμε» είπε στη μητέρα του και την πληροφόρησε ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει κι άλλα μαθήματα. 

Επέστρεψε όσες φορές λειτούργησε το εργαστήριο. Σήμερα είναι περήφανος ιδιοκτήτης ενός passatutto και κατά καιρούς μαγειρεύει νιόκι για την οικογένειά του. Όπως γράφει η Τζένι Λίνφορντ στους «Financial Τimes», ο γιος της εκτιμά πλέον το καλό και κυρίως- το υγιεινό φαγητό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki