Οι αρνητικές επιπτώσεις στις πιο πτωχές κοινότητες στον κόσμο αυξάνονται διαρκώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, της γρήγορης και απρογραμμάτιστης αστικοποίηση και της μετανάστευση. Αυτό ανακοίνωσαν η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στην Κουάλα Λουμπούρ.
Η IFRC, αναφερόμενη στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, απευθύνει έκκληση για περισσότερη δράση όσον αφορά τη χρήση του νερού, την υγεία και την υγιεινή.
"Είναι ώρα για δράση", δήλωσε η Τζέιν Εντγκαρ, αρμόδια για τα θέματα υγείας, υγιεινής και χρήσης νερού της IFCR για τη νοτιοανατολική Ασία.
Η ίδια τόνισε: "Η πρόσβαση σε καθαρό νερό, και στην ενημέρωση όσον αφορά θέματα υγείας και υγιεινής, δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί".
Εξάλλου, η IFCR εκτιμά ότι 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 980 εκατομμύρια παιδιά, δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε επαρκείς υγιειονομικές εγκαταστάσεις.
Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.
Το 50% των κρεβατιών των νοσοκομείων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την IFCR, καταλαμβάνουν ασθενείς που υποφέρουν από τις επιπτώσεις από μη καθαρό νερό και από τις ακατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις.
Στην ανακοίνωση της IFCR, προστίθεται ότι σε Αφρική και Ασία, "οι γυναίκες διανύουν καθημερινά με τα πόδια μια απόσταση 6 χλμ για να βρουν νερό".
Ως εκ τούτου, η IFRC καλεί όλες τις χώρες να συμβάλουν στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Νερό και την Υγιεινή.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε επαρκείς υγειονομικές εγκαταστάσεις για 7 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το 2015.
No comments:
Post a Comment