Monday, 23 May 2011

18 SMS οδηγούν στο κύκλωμα της ηλεκτρονικής αντιγραφής

Μηνύματα σε 18 μαθητές, με απαντήσεις θεμάτων στα μαθήματα των Μαθηματικών και των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η έρευνα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη ότι μαθητής σχολείου του Γαλατσίου που συμμετείχε στις Πανελλαδικές είχε λάβει «ηλεκτρονικό σκονάκι».

Η κατοχή κινητών τηλεφώνων την ώρα του διαγωνίσματος
τιμωρείται με μηδενισμό της κόλλας του μαθητή
και στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής του
στις Πανελλαδικές για δύο χρόνια.
Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εστάλησαν από τα κινητά τηλέφωνα τριών καθηγητών του φροντιστηρίου που φοιτούσαν οι μαθητές της Γ' Λυκείου.

Σήμερα αποστέλλεται από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η δικογραφία για την υπόθεση στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, χωρίς να χαρακτηρίζεται από πλευράς αστυνομίας αδίκημα για την υπόθεση της ηλεκτρονικής αντιγραφής.

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέτασαν και τους 13 καθηγητές του φροντιστηρίου, το οποίο έχει τρία παραρτήματα στην Αθήνα, και από την απλή εξέταση των κινητών τους τηλεφώνων προκύπτει ότι τρεις από αυτούς έχουν στείλει μηνύματα με απαντήσεις θεμάτων στους 18 μαθητές, οι οποίοι δεν είναι όλοι στο ίδιο σχολείο.

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι έστειλαν τα μηνύματα με τις απαντήσεις θεμάτων στους μαθητές τους, όπως κάνουν κάθε φορά, χωρίς να γνωρίζουν αν αυτοί ήταν μέσα στις αίθουσες ή είχαν βγει έξω από την αίθουσα για κάποια αιτία, ή είχαν παραδώσει τις κόλλες τους και απλώς είχαν την αγωνία να δουν αν οι απαντήσεις που έχουν δώσει είναι σωστές.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Παιδείας η κατοχή κινητών τηλεφώνων την ώρα του διαγωνίσματος τιμωρείται με μηδενισμό της κόλλας του μαθητή και στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής του στις Πανελλαδικές για δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, στα εξεταστικά κέντρα υποτίθεται ότι υπάρχουν συσκευές που εμποδίζουν τη λειτουργία των κινητών («κόφτες» σήματος).

Για τους λόγους αυτούς η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν χαρακτηρίζει την ενέργεια αδίκημα, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν.

Η αστυνομία, πάντως, θα ζητήσει σήμερα από τον εισαγγελέα να δοθεί έγκριση για άρση απορρήτου στα κινητά όλων των μαθητών που πήγαιναν στο συγκεκριμένο φροντιστήριο. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου, που φοιτούσαν και στα τρία παραρτήματα του φροντιστηρίου, είναι περίπου 100 άτομα.

Εφόσον δοθεί η έγκριση, μπορεί από την ψηφιακή ανάλυση να βρεθεί αν και πόσοι είχαν κινητά μέσα στις αίθουσες την ώρα των διαγωνισμάτων και στη συνέχεια αν έχουν δεχτεί SMS με απαντήσεις θεμάτων και από πού.

Υπενθυμίζεται ότι ο μαθητής που εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Γαλάτσι ζήτησε να πάει στην τουαλέτα στις 10.04' και ο καθηγητής, που τον ακολούθησε, πρόσεξε ότι είχε το κινητό στην τσέπη του, στο οποίο και βρέθηκε το μήνυμα με τις απαντήσεις στο πρώτο θέμα των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

2 comments:

  1. ..οι εφηβοι, δεν ειχαν "μυαλο"...αυτοι απο το φροντιστηριο, δεν ντραπηκαν??
    Δεν σκεφτηκαν οτι καταστρεφουν το μελλον των μαθητων και το δικο τους??

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς Ilia,
    πήραν στο λαιμό τους και τα παιδιά ...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki