Wednesday 11 April 2007

«Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία»

Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή λοιμώδης νόσος που απειλεί τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ελονοσία, η οποία είναι ενδημική σε 109 χώρες του κόσμου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι ετησίως παρουσιάζονται 300 με 500 εκατομμύρια κρούσματα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο, εκ των οποίων τα 500.000 είναι παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία.  

Η νόσος εξαπλώνεται σε νέες περιοχές του κόσμου και επανεμφανίζεται σε περιοχές όπου είχε εξαλειφθεί. Η εισαγόμενη ελονοσία αποτελεί πλέον ζήτημα δημόσιας υγείας και στην Ευρώπη.

Malaria - Child Killer
Ελονοσία, ο φονιάς των παιδιών 

 

Ελονοσία: από τις καλές προθέσεις στην αποτελεσματική δράση

Ανακοίνωση - Σε μία καινούργια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο διεθνής ιατρικός οργανισμός Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δήλωσε πως πολύ περισσότερες ζωές μπορούν να σωθούν εάν εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα καινούργιες αποτελεσματικές στρατηγικές με σκοπό την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
 


Η έκθεση με τίτλο "Full Prescription; better malaria treatment for more people, MSF’s experience" περιγράφει το έργο της οργάνωσης στη Σιέρα Λεόνε, στο Τσαντ και στο Μάλι και αποδεικνύει πως πολλοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν μέσα από απλές, οικονομικές θεραπείες και διαγνωστικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα.

«Αν και ακόμη είναι ανεπαρκής, η χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη για την ελονοσία είναι σχετικά μεγάλη», δηλώνει ο Μέινι Νικολάι (Meinie Nicolai), Γενικός Διευθυντής των ΓΧΣ στις Βρυξέλλες. «Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται καινούργια και πιο αποτελεσματικά φάρμακα και γρήγορα τεστ τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση σε δεκαπέντε λεπτά. Όμως, πολλές προσπάθειες αποτυγχάνουν την τελευταία στιγμή και πλήθος ασθενών, κυρίως παιδιών, δε λαμβάνουν ως τώρα τη θεραπεία που έχουν ανάγκη.»

Σε πολλές περιοχές της υπο-Σαχάριας Αφρικής, οι άνθρωποι δεν επισκέπτονται τις ιατρικές υποδομές είτε γιατί είναι πολύ ακριβές είτε γιατί βρίσκονται πολύ μακριά. Στη Σιέρα Λεόνε, για παράδειγμα, μόνο το 12% των παιδιών που πιθανολογείται ότι πάσχουν από ελονοσία, έχει λάβει αποτελεσματική θεραπεία στις ιατρικές δομές. Η εμπειρία και η έρευνα των ΓΧΣ δείχνει πως το αντίτιμο που οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν, τους αποτρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια στις περισσότερες από τις χώρες όπου εργαζόμαστε.   

 
περισσότερα:  Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Ελονοσία

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki