Wednesday, 29 September 2010

Ο απογαλακτισμός - Το πρώτο φαγάκι

To μωρό σας, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσει τον καινούριο του κόσμο και βιάζεται να τον κατακτήσει, ανάμεσα στον τέταρτο και τον έκτο μήνα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στον απαγορευμένο γαστριμαργικό κόσμο των μεγάλων. 

Σας κοιτάζει παρακλητικά όταν τρώτε και εξετάζει το φαγητό τόσο επίμονα σαν να θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο ολόκληρο μέσα από αυτό.
Όταν, όμως, έλθει η ώρα για το δικό του φαγητό, δυσφορεί στη θεά του μπιμπερό. Έχει βαρεθεί πια αυτό το μονότονο καθημερινό μενού. Θέλει, λοιπόν, να γνωρίσει νέες γεύσεις, χρώματα, σχήματα, να δοκιμάσει το πρώτο του αληθινό φαγάκι. 
Ο απογαλακτισμός -ένα καινούριο κεφάλαιο στον τομέα της ανατροφής του παιδιού σας- σηματοδοτεί το τέλος του εύκολου και γρήγορου ταΐσματος. Κατόπιν θα χρειαστούν προγραμματισμός, μαγείρεμα, ώρα και διάθεση για το τάισμα του μωρού. 
Η περίοδος του απογαλακτισμού είναι λίγο κουραστική, αλλά δεν γνωρίζει περιορισμούς και νόμους. 
Εδώ ο κανόνας είναι ένας: δεν υπάρχουν κανόνες! Πότε, πώς και με ποια φαγητά πρέπει να ξεκινήσετε; θα γίνετε αποδέκτης πολλών αντιφατικών παραινέσεων και συμβουλών από γνωστούς και φίλους. Οι μεγαλύτεροι θα σας συμβουλεύσουν να ξεκινήσετε τη στερεά τροφή από τον τρίτο κιόλας μήνα, ενώ κάποιοι άλλοι θα σας συστήσουν να περιμένετε έξι μήνες. 
Οι περισσότεροι παιδίατροι στη χώρα μας, πάντως, συστήνουν τον απογαλακτισμό κάποια στιγμή μετά τον τέταρτο μήνα. 
Αφήστε το μωράκι να σας οδηγήσει και εσείς απλώς ακολουθήστε τα σημάδια που θα σας υποδείξουν πότε είναι έτοιμο να κάνει το μεγάλο βήμα στο κλαμπ των "καλοφαγάδων". 
Με την υπόδειξη του παιδιάτρου σας μπορείτε να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό, αν διαπιστώσετε ότι το μωράκι σας πεινά πιο συχνά από ό,τι παλαιότερα. Αδειάζει κάθε φορά όλο το μπιμπερό του, αλλά, παρ' όλα αυτά, θέλει να φάει ξανά ύστερα από λίγο ή άρχισε πάλι να ξυπνά τις νύχτες για να φάει. 
Ενώ, λοιπόν, πίνει κάθε φορά όσο χωρά το στομαχάκι του, το γάλα, επειδή περιέχει νερό σε ποσοστό πάνω από 90%, δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε θερμίδες, 
Το μωρό χρειάζεται περισσότερες θερμίδες, τα απαραίτητα "καύσιμα" για να "λειτουργήσει". Αυτή ακριβώς την ανάγκη καλύπτει η στερεά τροφή.  
Τους πρώτους μήνες, όμως, το γάλα (και μάλιστα το μητρικό) εξακολουθεί να αποτελεί το Α και το Ω της διατροφής του παιδιού, επειδή του παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες. 

Το πρώτο φαγάκι

Την πρώτη μέρα θα δώσετε στο μωρό σας πολύ λίγο φαγάκι για να δοκιμάσει. Προσπαθήστε να βάλετε το κουταλάκι ανάμεσα στα χείλη του και να του δώσετε το χρόνο να αντιδράσει. Αν του αρέσει, θα ανοίξει το στοματάκι του και θα ρουφήξει το περιεχόμενο. 
Συνήθως, η πρώτη γνωριμία είναι καταστροφική. Το μωρό ανοίγει με περιέργεια το στόμα του και με μια έκφραση αηδίας φτύνει το φαγητό. Μέχρι τώρα είχε μάθει να συνδέει στο μυαλό του την πείνα του με το μπιμπερό (ή με το στήθος σας). Δεν καταλαβαίνει, λοιπόν, τι κάνετε όταν βάζετε το κουταλάκι στο στόμα του. 
Αν δείτε ότι το μωράκι σας δεν είναι έτοιμο ακόμη για να ξεκινήσει τη στερεά τροφή, μην επιμείνετε. Η αποκοπή από το γάλα μπορεί να γίνει σταδιακά ή να αναβληθεί. Εξάλλου, αυτό που μετρά είναι να έλθει το μωρό σε επαφή με νέες γεύσεις και σιγά σιγά να τις συνηθίσει και να του αρέσουν. 
Ο απογαλακτισμός αρχίζει συνήθως με φρούτα, τα οποία, εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και το σίδηρο που έχει ανάγκη ο λιλιπούτειος οργανισμός του παιδιού σας, περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία και ίνες που διευκολύνουν την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. 
Τα πιο κατάλληλα φρούτα για να ξεναγήσουν το μωράκι στην πρωτόγνωρη εμπειρία του φαγητού είναι η μπανάνα, το μήλο, το αχλάδι και το πορτοκάλι. 
Προσοχή, όμως, στην αρχή πρέπει να δίνετε το κάθε φρούτο χωριστά. Η προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση στο μενού του μωρού, έτσι ώστε να εντοπίσετε τις προτιμήσεις του γευσιγνώστη, αλλά και τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει σε ορισμένα φαγητά. 
Αν διαπιστώσετε ότι το μωράκι σας έχει διάφορες αντιδράσεις, όπως διάρροια ή εμετούς, κοκκινίλες στο πρόσωπο και το σώμα, συνάχι ή δύσπνοια, θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο.
πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki