Friday, 24 September 2010

«Μάθετε να μεγαλώνετε σωστά τα παιδιά σας» - Οι παιδίατροι πρέπει να αξιολογούνται

«Οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Να συζητούν για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά να βρίσκουν άλλες διεξόδους»
«Να βγεις έξω για εκπαίδευση και να παραμείνεις εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια. Μόνο έτσι θα γυρίσεις στρατηγός.  
Αν μείνεις λιγότερο χρόνο, θα επιστρέψεις ως μόνιμος επιλοχίας»
Η συμβουλή που είχε δώσει στον σημερινό καθηγητή Παιδιατρικής κ. Α. Κωνσταντόπουλο πριν από πολλά χρόνια - όταν είχε πάρει την ειδικότητα της Παιδιατρικής- ο αείμνηστος καθηγητής της Παιδιατρικής Νικόλαος Ματσανιώτης έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό του. Την ακολούθησε με το παραπάνω και πέτυχε. Πέρασε τα σύνορα της χώρας, παρά τα... σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, και έκτοτε διαγράφει ανοδική πορεία. Πρόσφατα μάλιστα εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας- ο πρώτος έλληνας παιδίατρος που αναλαμβάνει τέτοιο πόστο.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, η παιδιατρική είναι κυρίως ειδικότητα που σχετίζεται με την πρόληψη και δευτερευόντως με τη θεραπεία νοσημάτων. Η σωστή ανατροφή των παιδιών πρέπει να είναι βασικό μέλημα των γονέων, των δασκάλων και των γιατρών. 

Αυστηρή επιτήρηση των μικρών παιδιών 
«Η καλή μας υγεία εξαρτάται σε έναν βαθμό από αυτά που τρώμε και από το αν ασκούμαστε» σημειώνει. Ετσι οι έλληνες γονείς πρέπει να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τρέφονται σήμερα τα παιδιά.  
«Πρέπει να τρώνε πρωινό και να ακολουθούν τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής για να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία» τονίζει. Επίσης τα παιδιά πρέπει να γυμνάζονται τακτικά και να μη βλέπουν τηλεόραση με τις ώρες.  
«Η τηλεόραση ευθύνεται για πολλά δεινά. Ευθύνεται για την καθιστική ζωή, το ανεξέλεγκτο... τσιμπολόγημα, αλλά και για τα προγράμματα που παρουσιάζουν σκηνές βίας και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών. Ολα χρειάζονται μέτρο και έλεγχο» προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος. 
Στις πολύ μικρές ηλικίες- από την ώρα που τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν ως και τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής- οι κίνδυνοι μέσα και έξω από το σπίτι είναι δεκάδες. «Στις ηλικίες αυτές η πρώτη αιτία θανάτου είναι τα ατυχήματα και οι δηλητηριάσεις» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Τα παιδιά περπατούν, ανακαλύπτουν τον κόσμο και ξετρυπώνουν ακόμη και από «κρυφά» ντουλάπια αντικείμενα που οι γονείς μπορεί να έχουν ξεχάσει. Τα απορρυπαντικά, τα εντομοκτόνα, τα φάρμακα και άλλα προϊόντα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο ενός παιδιού που θα τα καταναλώσει πρέπει να είναι κλειδωμένα. 
«Τα παιδιά δεν πρέπει επ΄ ουδενί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα ή σε αιχμηρά αντικείμενα» επισημαίνει. «Το βασικό όμως είναι» υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος «οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Να συζητούν για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά να βρίσκουν άλλες διεξόδους. Πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους στην προεφηβική και εφηβική ηλικία για σεξουαλικά ζητήματα χωρίςνα νιώθουν ντροπή ή να αλλάζουν συζήτηση όταν ερωτώνταισχετικά. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι θα βρουν τις απαντήσεις τους συζητώντας με τους γονείς τους, δεν θα αναγκαστούν να απευθυνθούν αλλού»
Παράλληλα, συνεχίζει, πρέπει οι γονείς με όμορφο και όχι επιτακτικό τρόπο να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών.  
«Δεν πρέπει να μειώνουν τα παιδιά τους,ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί τους σε κάποιο ζήτημα. Μάλιστα πρέπει να δουλέψουν πολύ για να μάθουν στα παιδιά τους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στην περίπτωση που πέσουν θύματα διακρίσεων, εκφοβισμού ή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων» .

Οι παιδίατροι πρέπει να αξιολογούνται


Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας είναι της άποψης ότι ο παιδίατρος, και γενικότερα ο γιατρός, πρέπει να εκπαιδεύεται συνεχώς. 
Θεωρεί ότι πρέπει να αξιολογούνται ανά πενταετία από τη στιγμή που λαμβάνουν την ειδικότητά τους.
«Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται. Δεν μπορεί ο γιατρός να εφαρμόζει το 2010 την ιατρική της δεκαετίας του ΄70» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει: 
«Στις ΗΠΑ οι παιδίατροι αξιολογούνται κάθε τρία χρόνια και αυτοί που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις επιστρέφουν για περαιτέρω εκπαίδευση στο νοσοκομείο. Οι γνώσεις αλλάζουν συνεχώς, οι εξελίξεις είναι αλματώδεις. Για παράδειγμα, παλιά οι παιδίατροι περίμεναν οκτώ έτη προκειμένου να οδηγήσουν ένα αγόρι με κρυψορχία στο χειρουργείο. Σήμερα η επέμβαση πρέπει να γίνεταιστους πρώτους έξι μήνες ζωής. Πόσοι έλληνες γιατροί το γνωρίζουν;».
«Ευτυχώς, υπάρχει πάλι εμπιστοσύνη στα εμβόλια»

Σταθερά ανοδική πορεία διαγράφουν οι εμβολιασμοί έναντι άλλων νόσων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις των ειδικών σχετικά με την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου είχαν προκαλέσει φόβο στους γονείς οι οποίοι απέφευγαν εκείνο το διάστημα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι εμβολιασμοί έναντι της μηνιγγίτιδας, της ανεμοβλογιάς και της ηπατίτιδας Β.  
«Η κατανάλωσή τους είχε μειωθεί από 15% ως 40%. Ευτυχώς, η εμπιστοσύνη των γονιών απέναντι στα εμβόλια αποκαταστάθηκε και τα παιδιά συνεχίζουν να “θωρακίζονται” γι΄ αυτές τις παθήσεις» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ανεμβολίαστα έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV) παραμένουν τα περισσότερα κορίτσια στην Ελλάδα.
«Είναι κρίμα να διαγιγνώσκουμε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όταν υπάρχει πλέον η δυνατότητα του εμβολιασμού» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Οπως αναφέρει, μόνο το 25% ως 30% των κοριτσιών εμβολιάζονται έναντι του συγκεκριμένου ιού, διότι 
«... δεν επιτρέπεται στους παιδιάτρους να συνταγογραφούν το εν λόγω εμβόλιο σε κοπέλες άνω των 14 ετών»

«Το ΒΗΜΑ»

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki