Wednesday, 29 December 2010

Isabelle Caro: Πέθανε στα 28 της η Γαλλίδα που ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της ανορεξίας. «Θύμα» της νευρικής ανορεξίας ένας στους δέκα Έλληνες έφηβους

«Θέλω να αφυπνίσω τις συνειδήσεις αυτών που δεν γνωρίζουν ότι εάν δεν τρως, αρρωσταίνεις και παθαίνεις». 
Isabelle Caro
Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου σε ηλικία μόλις 28 χρόνων η γαλλίδα Ιζαμπέλ Καρό, ηθοποιός και μοντέλο η οποία πριν από τρία χρόνια είχε φωτογραφηθεί γυμνή στην μεγάλη εκστρατεία κατά της νευρικής ανορεξίας- ασθένειας από την οποία έπασχε και η ίδια. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την ελβετική ηλεκτρονική εφημερίδα «20 Λεπτά»

Η Ιζαμπέλ Καρό έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο από τις γυμνές φωτογραφίες του διάσημου Ολιβιέρο Τοσκάνι όπου φαινόταν το εξαιρετικά αδύνατο, απωθητικό, κοκαλιάρικο σώμα της και το λεπτό ωχρό της πρόσωπο με τα βαθουλωμένα μάτια και τα προτεταμένα δόντια.
Ήταν φωτογραφίες που ενοχλούσαν τους θεατές, όμως η Ιζαμπέλ Καρό δέχτηκε να είναι αυτή η πρωταγωνίστρια της καμπάνιας κατά της ανορεξίας θέλοντας να βοηθήσει και τον εαυτό της αλλά και τα χιλιάδες κορίτσια στον κόσμο που δεν βάζουν μπουκιά στο στόμα τους για να μοιάζουν με μανεκέν...
Τα αίτια του θανάτου της Καρό που έπασχε από τη νόσο από 13 χρόνων δεν έγινα γνωστά. Το 2006 η ηθοποιός-μανεκέν έπεσε σε κώμα αφού είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 25 κιλά με ύψος 1,65.
«Νοσηλεύτηκε για 15 ημέρες για πνευμονοπάθεια ενώ το τελευταίο διάστημα έδειχνε πολύ κουρασμένη. Δεν ξέρω όμως τα ακριβή αίτια του θανάτου της», δήλωσε ο φίλος της ελβετός τραγουδιστής Βίνσεντ Μπίγκλερ, με τον οποίο επρόκειτο να γυρίσει ένα βιντεοκλίπ με θέμα την ανορεξία.
Η Καρό είχε αποφασίσει να αποσυρθεί και να ασχοληθεί περισσότερο με την υγεία της, μετά από ειδική θεραπεία που την βοήθησε να φτάσει τα 40 κιλά!
Η ίδια είχε πει για τη συμμετοχή της στην φωτογραφική καμπάνια κατά της ανορεξίας το 2007: «Θέλω να αφυπνίσω τις συνειδήσεις αυτών που δεν γνωρίζουν ότι εάν δεν τρως, αρρωσταίνεις και παθαίνεις».

«Θύμα» της νευρικής ανορεξίας ένας στους δέκα Έλληνες έφηβους



Σε μάστιγα της ελληνικής νεολαίας εξελίσσονται οι διατροφικές διαταραχές, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές ένας στους δέκα έφηβους είναι «θύμα» της νευρικής ανορεξίας. 
Η νευρική ανορεξία είναι η πιο σοβαρή μορφή διατροφικής διαταραχής, καθώς οδηγεί στον θάνατο έναν στους πέντε ασθενείς και με τον εφιάλτη της βρίσκονται αντιμέτωπες πάνω από δύο εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες. 
«Πιο  ευάλωτα στην νευρική ανορεξία (περιοριστικού ή βουλιμικού τύπου)  παραμένουν τα  κορίτσια  που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών» εξηγεί η ψυχολόγος Μαρία Τσιάκα,  Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών. 
Όπως εξηγεί η ειδικός, τα αγόρια πλήττονται λίγο αργότερα, κοντά στα δεκάξι και παρότι αριθμητικά, οι νεαροί ανορεξικοί παραμένουν λιγότεροι από τα κορίτσια, τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας στο ανδρικό φύλο παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια. 
Τα αγόρια που κινδυνεύουν περισσότερο να πληγούν από τη μάστιγα της νευρικής ανορεξίας είτε είχαν παραπανίσια κιλά μικρότεροι οπότε έπεφταν συστηματικά θύματα σχολικού bullying (σχολικής βίας)  από τους συμμαθητές τους που τους κορόιδευαν, κολλώντας τους την ετικέτα του «χοντρού της  τάξης», είτε ασχολούνται πολύ με τον αθλητισμό.
Απόρροια της σεξουαλικής κακοποίησης η νευρική ανορεξία
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που πραγματοποίησε πάνω στις διατροφικές διαταραχές η καθηγήτρια Τζάνετ Τρέζουρ (Janet Treasure) από  το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του λονδρέζικου Πανεπιστημίου King's, το 30% των ασθενών με νευρική ανορεξία -ανεξαρτήτως φύλου- είχαν πέσει στο παρελθόν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. 
Η κακοποίηση αυτή που ανάβει το πράσινο φως για την μετέπειτα εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας ή της νευρικής βουλιμίας συνήθως γίνεται μέσα στην οικογένεια και δεν  είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε αιμομιξία. «Αρκεί  να υποστούν μια σεξουαλική παρενόχληση τα κορίτσια από κάποιον συγγενή για να γίνουν ανορεξικά στην προσπάθειά τους να  παραμείνουν παιδιά στην εμφάνιση και να μην εξελιχθούν σε γυναίκες, ώστε να μην  προκαλέσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον» εξηγεί η Μαρία Τσιάκα.
Στην κατάθλιψη και σε ανύπαρκτη λίμπιντο οδηγεί η ανορεξία
Εκτός από  την νευρική ανορεξία και την νευρική βουλιμία, η μάστιγα των διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνει και την αδηφαγική διαταραχή  που είναι γνωστή και σαν binge eating. 
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το λεπτό σώμα γίνεται εμμονή  και πολλά ανορεξικά άτομα λένε όταν ρωτηθούν ότι το μόνο τους όνειρο είναι να αποκτήσουν ένα λεπτό σώμα. 
Φυσικά η εικόνα που έχουν για το σώμα τους και τη πραγματικότητα είναι παντελώς διαστρεβλωμένη καθώς η διαρκής ασιτία από την ανορεξία προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου. 
Τα ανορεξικά άτομα παρουσιάζουν συχνά κατάθλιψη, αφού η ορμονική διαταραχή  από την οποία πάσχουν επηρεάζει τον κύκλο της σεροτονίνης, της βασικής «ορμόνης της ευτυχίας», ενώ στα κορίτσια κόβεται και η «περίοδος» (έμμηνος ρήση). 
Επίσης όλοι οι ανορεξικοί  έχουν ανύπαρκτη  ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) και είναι συναισθηματικά ψυχροί ενώ αναπτύσσουν μια σχέση εμμονής με το φαγητό, κρύβονται και έχουν τάση στον μυστικισμό. Μαγειρεύουν δε διαρκώς για τους άλλους σε μια προσπάθεια να χορτάσουν με την εικόνα και τις οσμές των τροφών.
Οι γονείς δεν βοηθούν τα παιδιά με ανορεξία
Δυστυχώς οι  οικογένειες τους δεν βοηθούν τους έφηβους με νευρική ανορεξία να βγουν από τον φαύλο κύκλο των διατροφικών διαταραχών γιατί λόγω του έντονου συναισθηματικού δεσμού οι γονείς «συντονίζονται» με τα παιδιά τους και το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας. Έτσι καταντούν να  υποθάλπτουν άθελά τους την ανορεξική συμπεριφορά.
Απειλή για την ζωή η νευρική ανορεξία
Αν οι ασθενείς με νευρική ανορεξία δεν λάβουν βοήθεια η πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας τους δεν είναι καλή.  Ένας στους πέντε ανορεξικούς πεθαίνει από ασιτία, δύο στους πέντε  παραμένουν σε χρόνια κατάσταση και  ένας στους πέντε πεθαίνει μέσα στη δεκαετία  από ασιτία ή αυτοκτονεί, λόγω των καταθλιπτικών  του  συμπτωμάτων.   
Συχνά ο θάνατος οφείλεται σε  καρδιακή ανακοπή λόγω της μεγάλης διαταραχής που υφίστανται  οι ηλεκτρολύτες και κυρίως το νάτριο και το κάλιο  λόγω των επαναλαμβανόμενων εμετών. Πάντως, ένας στους τρεις ανορεξικούς αναρρώνει και τα ευχάριστα νέα είναι πως αν λάβουν την σωστή θεραπεία και υποστήριξη,  το 75% των ασθενών με   νευρική ανορεξία ή  νευρική βουλιμία που παρέμεναν άρρωστοι για τρία χρόνια καταφέρνουν να γίνουν καλά.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki