Thursday, 11 October 2012

Αγώνας για τον τερματισμό γάμων σε παιδική ηλικία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου έγιναν η αφορμή για να ανακηρύξει ο ΟΗΕ την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που για πρώτη φορά εορτάζεται φέτος.

On world’s first International Day of the Girl Child,
UN calls for end to child marriage

International Day of the Girl is a movement to speak out against gender bias and advocate for girls’ rights everywhere.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η UNICEF και οι συνεργάτες της επισημαίνουν τις από κοινού προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια, ή σχεδόν η 1 στις 3 νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49, ή πάνω από το 40%, παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.
Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών. Η UNICEF, σε συνεργασία με τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και οργανισμούς, ταμεία και προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών, θέτει τις βάσεις για να τερματισθεί το φαινόμενο των γάμων σε παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2011, 34 τοπικά γραφεία της UNICEF ανέφεραν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των γάμων παιδιών μέσα από κοινωνικές και οικονομικές προσπάθειες αλλαγής και νομικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ινδία, μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό κοριτσιών που παντρεύονται πριν τα 18 τους χρόνια, οι γάμοι παιδιών έχουν μειωθεί σε εθνικό επίπεδο και σε σχεδόν όλες τις περιοχές από 54% το 1992-1993 σε 43% το 2007-2008, αλλά ο ρυθμός της αλλαγής είναι αργός. Η UNICEF υποστήριξε τη Νομοθετική Πράξη Απαγόρευσης Γάμου Παιδιών του 2006 και από τότε έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για το γάμο παιδιών που έχει ως στόχο να συντονίσει τα προγράμματα και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση τόσο των αιτιών όσο και των συνεπειών του γάμου παιδιών. «Οι γάμοι παιδιών μπορεί συχνά να οδηγήσουν στον τερματισμό της εκπαίδευσης ενός κοριτσιού. Σε κοινωνίες όπου η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη, ο γάμος μιας κοπέλας σε παιδική ηλικία είναι μέρος ενός συμπλέγματος κοινωνικών προτύπων και συμπεριφορών που αντανακλούν τη χαμηλή αξία που αποδίδεται στα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών» δήλωσε η Anju Malhotra από τον τομέα της Unicef για το Φύλο και τα Δικαιώματα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Plan Internation με αφορμή τη σημερινή ημέρα, τονίζει με έκθεσή της ότι 75 εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν δυνατότητα να φοιτήσουν σε σχολείο, γεγονός που συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τεράστια απώλεια ανθρώπινου δυναμικού.
«Ένα μορφωμένο κορίτσι είναι λιγότερο ευάλωτο στη βία, έχει λιγότερες πιθανότητες να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά ενώ το ίδιο είναι ακόμα παιδί και επιπλέον θα γνωρίζει να διαβάζει και να γράφει και θα είναι πιο υγιές κατά την ενηλικίωσή του» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης αυτής Νάιγκελ Τσάπμαν.
Η οργάνωση τονίζει εξάλλου ότι μακροπρόθεσμα «μια δευτεροβάθμια εκπαίδευση προστατεύει τα κορίτσια από το AIDS και τη σεξουαλική κακοποίηση».

Η έκθεση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα τη στιγμή που μια 14χρονη Πακιστανή, γνωστή για τον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση, επέζησε από θαύμα, όταν Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν τη στιγμή που έβγαινε από το σχολείο της, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
 

1 comment:

  1. Αυτές οι οπισθοδρομικές αντιλήψεις πρέπει κάποτε να λάβουν τέλος... λυπάμαι που τα βλέπω αυτά! Πολύ καλό post Χαμομηλάκι!!! :)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki