Wednesday 31 October 2007

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστατεύει τα δικαιώματα των «Ανέγγιχτων»

Οι ντάλιτ ή «Ανέγγιχτοι» πέφτουν θύματα διακρίσεων παντός είδους.
Δεν τους επιτρέπεται να φορούν παπούτσια ή να περιμένουν σε στάση λεωφορείου. Δεν μπορούν να λάβουν αλληλογραφία στο σπίτι τους. Δέχονται επιθέσεις και προσβολές. Τα παιδιά τους κάθονται χώρια από τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Ο λόγος για τα 167 εκατομμύρια ντάλιτ που ζουν στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.
 
Κάθε ώρα ένας στους δύο ντάλιτ δέχεται επίθεση. Κάθε μέρα τρεις γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού. Κάθε ώρα 13 ντάλιτ δολοφονούνται.

Ποιοι είναι όμως οι «Ανέγγιχτοι»;
Περίπου 167 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία γεννήθηκαν έξω από το ινδουιστικό σύστημα των τεσσάρων βάρνα, το σύστημα των καστών που είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα κοινωνικής ιεράρχησης στον κόσμο. Τους ονομάζουν «Ανέγγιχτους», παρόλο που οι ίδιοι προτιμούν τη λέξη ντάλιτ, που σημαίνει «θρυμματισμένοι άνθρωποι».
Οι κάστες σήμερα στην Ινδία είναι τέσσερις: οι ιερείς, οι πολεμιστές, οι επιχειρηματίες και οι εργάτες που υποστηρίζουν τις εργασίες των υπόλοιπων τριών καστών.

3000 χρόνια πόνου για τους ντάλιτ
Αν κάποιος ντάλιτ αγγίξει κάποιον από ανώτερη κάστα, ο τελευταίος πιστεύει ότι έχει μολυνθεί και υπόκειται σε μια σειρά τελετουργίες προκειμένου να εξαγνιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ντάλιτ να πέφτουν θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, εκμετάλλευσης, βίας και αδικίας.

Οι ντάλιτ έχουν επίσης περιορισμένη πρόσβαση σε εδάφη, στην εργασία, την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη. Αν και νομικώς το 1950 καταργήθηκε το σύστημα των καστών στην Ινδία και υπάρχουν μερικά ινδουιστικά σχολεία στα οποία δεν παρουσιάζονται διακρίσεις, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, 3000 χρόνια μετά, να διασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ντάλιτ και να προστατεύσει τον πληθυσμό της.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου Πρόσφατο ψήφισμα που ενέκρινε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ανάπτυξης:
  • διαπιστώνει ότι η νομική προστασία των ντάλιτ παραμένει ανεπαρκής
  • καλεί την κυβέρνηση της Ινδίας να βελτιώσει το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης της και να αυξήσει το ποσοστό των δραστών που καταδικάζονται
  • σημειώνει με ανησυχία την έλλειψη σημαντικών κινήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έναντι της κυβέρνησης της Ινδίας σχετικά με το ευρύ πρόβλημα των διακρίσεων που βασίζονται στην κάστα
  • ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να θέσουν το ζήτημα των διακρίσεων με βάση την κάστα κατά τις συνόδους κορυφής ΕΕ-Ινδίας
  • περιμένει από τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ στην Ινδία να συμπεριλαμβάνουν ειδικά μέτρα που θα κλείσουν το βαθύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ντάλιτ και του υπόλοιπου πληθυσμού όσον αφορά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετηρίδας
  • καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να δώσουν προτεραιότητα στην προώθηση των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ.Να σημειωθεί ότι ήδη στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των ντάλιτ (ψηφίσματα της 29/9/2005 και της 28/9/2006).
Αναφ. : 20070222STO03533


Αναλυτικά :

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki