Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άνθηση της παιδοφιλίας στο Ίντερνετ και συνιστούν στους γονείς να παρακολουθούν συνεχώς τις δικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους.
ΓΟΝΕΙΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΔΩ: http://www.cytanet.com.cy/Services/safe-internet/GR/
Όνομα χρήστη: Μίκα. Κωδικός πρόσβασης: ****. Ηλικία: 14.
Η ανήλικη «Μίκα» - το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε δύο από τα πιο δημοφιλή chat rooms του Διαδικτύου - μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από επτά ενηλίκους! Ο καθένας χρησιμοποίησε διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, για κανέναν, όμως, η ηλικία της «Μίκας» δεν αποτέλεσε εμπόδιο ούτε για ερωτικές συνομιλίες, ούτε για προτάσεις συναντήσεων.
«Είναι ίσως το πιο απλό πράγμα στον ψηφιακό κόσμο να προσεγγιστεί ένα παιδί. Ιδιαίτερα όταν είναι μεταξύ 13 και 16 ετών, αφού τότε τα παιδιά, πάνω στην έκρηξη της εφηβείας τους, θέλουν να κάνουν την επανάστασή τους», τονίζει η δρ Βερόνικα Σαμαρά, επικεφαλής του Εθνικού Κόμβου Ασφαλούς Δικτύου.
Ωστόσο, αυτή την επαναστατική διάθεση των εφήβων εκμεταλλεύονται κάποιοι ενήλικοι, οι οποίοι «ψαρεύουν» παιδιά για σεξουαλική παρενόχληση.
«Οι παιδόφιλοι χορεύουν καθημερινά στην πλάτη των παιδιών μας, κι ενώ μπορούμε να εντοπίσουμε το ίχνος τους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διώξεις του φυσικού δράστη. Είτε μας εμποδίζει το απόρρητο των επικοινωνιών είτε δεν το προβλέπει ο νόμος, ο οποίος θεσπίστηκε το 1994, τότε που η παιδοφιλία δεν είχε πάρει φωτιά στο Διαδίκτυο», είπε πρόσφατα στη Βουλή ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ενημερώνοντας τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ενήμερα τα παιδιά. Όπως τονίζει η κ. Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Εu Κids Οn Line», το ενθαρρυντικό είναι ότι τα περισσότερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι ενήμερα για τους κινδύνους που κρύβει το Ίντερνετ.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2007, τα οποία δείχνουν ότι η πλειονότητα των παιδιών 13- 14 ετών αποφεύγουν να δίνουν σε αγνώστους προσωπικά στοιχεία κατά τις διαδικτυακές τους συνομιλίες. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δε θα πρέπει να αφυπνιστούν γονείς και παιδιά».
Το προφίλ των ενηλίκων που «ψαρεύουν» στα chat rooms δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, λέει η κ. Σαμαρά. «Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ο άνθρωπος που περπατά δίπλα μας ή ο κύριος της διπλανής πόρτας. Αυτοί που ψάχνουν να ικανοποιηθούν μέσω του Διαδικτύου χωρίς να υπολογίζουν ηλικίες μπορεί να είναι άνθρωποι μοναχικοί, παιδόφιλοι ή ακόμα και κάποιοι που θέλουν απλά να περάσουν την ώρα τους μπροστά σε έναν υπολογιστή».
Όπως σημειώνει πάντως η κ. Σαμαρά, «δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Όσοι είναι μέλη σε chat rooms δεν είναι απαραίτητα κακοί». Οι ερωτήσεις αγνώστων, όπως λέει, που θα πρέπει να προβληματίσουν τους χρήστες του Ίντερνετ, δεν είναι άλλες από αυτές που αφορούν προσωπικά ζητήματα. «Στείλε μου τη φωτογραφία σου. Πού μένεις; Τι φοράς; Πού συχνάζεις; Δώσε μου το τηλέφωνό σου. Σε αυτές τις ερωτήσεις τα παιδιά δεν θα πρέπει να απαντούν».
Όπως αναφέρει η κ. Σαμαρά, οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να παίξουν τον ρόλο του φύλακα.
«Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν σε ποιους εικονικούς κόσμους σερφάρουν τα παιδιά τους. Κι αυτό θα μπορέσουν να το κάνουν μόνο εάν γνωρίσουν οι ίδιοι το Ίντερνετ και τις δυνατότητές του». Συμπληρώνει δε ότι οι γονείς θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και σε περιπτώσεις παρενόχλησης εκείνο να απευθύνεται σε αυτούς. «Να μάθουν τα παιδιά τους να μη δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν, ζουν στον ψηφιακό κόσμο και θεωρούν αυτονόητο να μοιραστούν δεδομένα με τους ιντερνετικούς τους φίλους. Δεν γνωρίζουν όμως ότι δίνοντας μια φωτογραφία, αυτή μπορεί να αλλοιωθεί ή να δημοσιευθεί σε κάποιον ιστοχώρο ακατάλληλο για ανήλικους».
Το χρονικό των δικτυακών επιθέσεων Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ
ΠΗΓΉ: Τα Νέα
Πολύ όμορφο άρθρο! Γενικά από τη στιγμή που το παιδί μπαίνει στο διαδίκτυο, θα πρέπει να είναι προσεκτικό. Εκτός από το chat rooms όπου υπάρχουν οι κίνδυνοι που περιγράφονται στο άρθρο, υπάρχουν και ιστοσελίδα με περιεχόμενο, ακατάλληλο για ανηλίκους. Ιστοσελίδες που καλό είναι οι γονείς με κάποιο πρόγραμμα, να κάνουν τον υπολογιστή, να μην τις εμφανίζει, όταν τον χρησιμοποιούν τα παιδιά. Σχετικά με τα chat - rooms, το παιδί θα πρέπει να καταλάβει, πως ότι διαβάζει, ότι βλέπει να του γράφουν, μπορεί να είναι ψέματα. Πολλοί σε αυτά τα chat - rooms μπορεί να μπαίνουν με γυναικεία ονόματα, για να πλησιάσουν τα παιδιά, να πούνε δηλαδή ότι είναι και αυτοί μικρά κορυτσάκια που ψάχνουν για παρέα. Το παιδί μη μπορώντας αυτό το επιβεβαιώσει, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Το διαδίκτυο, καλό είναι να χρησιμοποιείται, κατά την άποψή μου, από τα παιδιά, μόνον για να βρούνε πληροφορίες σε κάποια εργασία που μπορεί να τα έχουν αναθέσει στο σχολείο. Το παιχνίδι και το chatting στον υπολογιστή από αυτήν τη μικρή ηλικία, δεν ξέρω πόσο καλό μπορεί να κάνει, στα παιδιά. Ειδικά με τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά μέσω διαδικτύου, ακούμε και διαβάζουμε, ότι μπορούνε να προκαλέσουν εθισμό! Ναι φίλοι μου, όσο και αν ακούγεται περίεργο, μπορεί το παιχνίδι στο ίντερνετ, να προκαλέσει εθισμό. Να σε απομακρύνει, από το φίλο σου, την οικογένειά σου, την παρέα σου ακόμα και από τη γυναίκα σου. Δεν είναι φίλοι μου κακή η τεχνολογία. Πολλές φορές, κακή είναι η χρήση που κάνουμε εμείς.
ReplyDeleteΜε αγάπη πάντα
Agorafoviagr