Tuesday, 10 June 2008

Ουρές θανάτου στον ΟΚΑΝΑ

ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ
Τα πέντε χρόνια αγγίζει ο χρόνος αναμονής
για τα προγράμματα απεξάρτησης
Μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής για ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Ο αριθμός των χρηστών που περιμένουν τη σειρά τους, φτάνει τους 5.000 πανελλαδικά, ενώ ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα πέντε χρόνια. Ακόμη και η δεύτερη λίστα με τα «επείγοντα» περιλαμβάνει ήδη 1.000 χρήστες, με έναν χρόνο αναμονή! Το τραγικό είναι ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πραγματικά επείγοντα περιστατικά, όπως ασθενείς με AIDS, καρκινοπαθείς και έγκυες.
Η αδυναμία των μονάδων του ΟΚΑΝΑ να απορροφήσουν χρήστες, προκαλεί μία σειρά προβλήματα στους ίδιους και στο κοινωνικό περιβάλλον.
Ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας αποκτούν χαρακτηριστικά γκέτο, την ώρα που η πολιτεία αδυνατεί να αντιληφθεί το πρόβλημα και να προχωρήσει σε λύσεις. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «βήματα προς τα πίσω», ενώ η υποχρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ των Κέντρων Πρόληψης, προκαλεί διάρρηξη της αλυσίδας ενημέρωση - πρόληψη - θεραπεία.

Έξαρση του προβλήματος Η δραματική έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα προκύπτει και από τα στοιχεία της «Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα» του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ).
Σύμφωνα με αυτά, αυξήθηκαν οι χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα, ενώ καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην επαρχία, πλην Αττικής. Το ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων από χρήση ναρκωτικών, πλην Αττικής, για το έτος 2001 ήταν μόλις 39,2, ενώ το 2006 ανήλθε σε 61,8%.
Στον αντίποδα, η λίστα αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε από 2.660 άτομα που ήταν τον Μάρτιο του 2004, σε 4.500 άτομα σήμερα (αύξηση 68%). Τεράστια είναι τα κενά και στην πρόληψη. Τον Μάρτιο του 2004 λειτουργούσαν 63 Κέντρα Πρόληψης και από τότε έχουν αναπτυχθεί μόλις οκτώ νέα κέντρα. Για την κάλυψη όλης της χώρας υπολείπονται τουλάχιστον άλλα 15.
Δεν έγινε καμία αύξηση της χρηματοδότησης των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2008 οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι για τον ΟΚΑΝΑ μειωμένες κατά 5,81% σε σχέση με πέρυσι.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Απαιτείται υπεύθυνη πολιτική
Άννα Κοκκέβη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, πρώην πρόεδρος ΟΚΑΝΑ. Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά αποτελεί σήμερα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Το να μην παρέχουμε θεραπεία σε αυτούς τους ανθρώπους και το να τους εγκαταλείπουμε στην εξαθλίωση για τόσο καιρό, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανταπόκρισή τους στα θεραπευτικά προγράμματα. Οι συνέπειες είναι πολλές. Μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδες και AIDS, ενώ οι χρήστες προβαίνουν σε μικροεγκληματική δράση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Απαιτείται υπεύθυνη πολιτική για το θέμα και περισσότερη σοβαρότητα. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν γρήγορα τα προβλήματα, αλλά παρατηρούμε την πολιτεία να έχει βραδείς ρυθμούς, για να μην πω ότι κάνει βήματα προς τα πίσω.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Μανώλης Σκουλάκης, πρώην υφυπουργός Υγείας
Χρωστούν πάνω από 8 εκ. στα Κέντρα Πρόληψης Το υπουργείο Υγείας οφείλει στα 72 Κέντρα Πρόληψης περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει αυτές τις πολύ σημαντικές δομές σε οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική υποβάθμιση.
Η υποβάθμιση αποτελεί συνειδητή κυβερνητική πολιτική, κάτι το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα από την ανάγνωση του προϋπολογισμού του 2008 για τον ΟΚΑΝΑ, για τον οποίον έχουν εγγραφεί σε αυτόν μόνο 29 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 1,7 εκατ. λιγότερα από τον προϋπολογισμό του 2007 (30,7 εκατομμύρια).
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να συνεχίσει το δικό του επικοινωνιακό έργο, ανακοινώνοντας την πρόθεση του για ίδρυση 14 νέων Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, λαϊκίζοντας απροκάλυπτα και αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της πρόληψης στην Ελλάδα.
Είναι δεδομένο πως η πολιτική ηγεσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Πρόληψης.
Οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί πως δίχως χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, που αποτελούν το 90% των φορέων που ασκούν πρόληψη στην Ελλάδα, αντιναρκωτική πολιτική δεν γίνεται.

Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ Σε πλήρη διάλυση ο ΟΚΑΝΑ Ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται σήμερα σε πλήρη διάλυση. Οι λίστες αναμονής έχουν αυξηθεί κατά 25%, με αναμονή τεσσεράμισι έως πέντε χρόνια. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, που εξήγγειλε το υπουργείο, έχει προκαλέσει σύγχυση, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί επαρκείς μονάδες χορήγησης υποκατάστατων στο ΕΣΥ, ενώ αυτές που δημιουργήθηκαν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Από την άλλη, το Σχέδιο Δράσης δεν περιλαμβάνει προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται από την πολιτεία στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, είναι ότι ο ΟΚΑΝΑ οφείλει σήμερα 6 έως 7 εκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται στη μάχη κατά των ναρκωτικών.

πηγή: εφημερίδα Έθνος ο6/ο6/2008

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki