Thursday 20 August 2009

Άκουσαν την κραυγή των ανηλίκων
Unaccompanied youth refugees from Africa and Iraq
to Europe

Ακούστηκε η «κραυγή» των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που, φυλακισμένοι πίσω από τα κάγκελα στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής, ζητούσαν με εξεγέρσεις, απεργίες πείνας, πανό διαμαρτυρίας, γράμματα και ποιήματα, την απελευθέρωσή τους. 
 

Alone in a New World (see below)

Η δημοσιότητα (και από τις στήλες της «Ε») που δόθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Παγανή, κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με την Αστυνομία ξεκίνησαν διαδικασίες για τη μετακίνηση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλους κατάλληλους χώρους.
Χθες το πρωί και με παρέμβαση του αρμόδιου υφυπουργού Απόστολου Σιαλμά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την αποσυμφόρηση της Παγανής, τουλάχιστον από τους ανήλικους κρατούμενους. Στο γραφείο του γενικού αστυνομικού διευθυντή Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του αστυνομικού διευθυντή Λέσβου και του διοικητή του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων μεταναστών στην Αγιάσο και παρά την εδώ και μήνες πεισματική άρνηση του τελευταίου να αυξηθεί η δυναμικότητα του Κέντρου της Αγιάσου, αποφασίστηκε να μεταφερθούν άλλα 40 έως και 60 άτομα, με τον όρο ότι θα εξασφαλιστούν κρεβάτια και θα διαμορφωθούν προηγουμένως οι χώροι φιλοξενίας τους.  

Ηδη από Σχολή της Αστυνομίας εξασφαλίσθηκαν 30 κρεβάτια (κουκέτες) που μπορούν να δεχθούν 60 άτομα και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να σταλούν στη Μυτιλήνη.
Από το υπουργείο δόθηκαν επιτροπείες στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για περίπου 140 ανηλίκους που κρατούνται στην Παγανή, προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταφερθούν σε κατάλληλα κέντρα της άλλης Ελλάδας. Εκτός από τους 40 με 60 ανήλικους που θα μεταφερθούν στην Αγιάσο, άλλοι 40 ανήλικοι θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για να μεταφερθούν ανήλικοι και στην Αγιά Βόλου.
«Δεχθήκαμε την αύξηση της δυναμικότητας του Κέντρου Ανηλίκων Αγιάσου με τον όρο όμως ότι θα εξασφαλιστούν προηγουμένως οι κατάλληλες συνθήκες για τα παιδιά που θα μεταφερθούν εκεί. Δεν πρόκειται να δεχθώ να μετατραπεί σε αποθήκη ή γκέτο το Κέντρο που τόσο καιρό τώρα διατηρούμε σε άψογες συνθήκες για να παρέχουμε σωστή φιλοξενία στους ανηλίκους», δήλωσε χθες ο διοικητής του Ιδρύματος στην Αγιάσο Απόστολος Αθηναίος.

Στο μεταξύ, το «μπλοκάρισμα» στα λιμάνια από πολίτες της μεταφοράς μεταναστών σε άλλους χώρους της μέσα Ελλάδας που καταγγέλλονταν σαν απόπειρες απελάσεων και, φυσικά, η συνέχιση της ροής μεταναστών προς τα νησιά οδηγεί το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ξεκινήσει άτυπα την επιστροφή στο «παλιό καθεστώς». Ενήλικοι μετανάστες απελευθερώνονται από το Κέντρο της Παγανής σαν μια ύστατη προσπάθεια ν' αποσυμφορηθεί. Η απόφαση για εξάμηνη παραμονή εγκαταλείπεται με σειρά απελευθερώσεων «για ανθρωπιστικούς λόγους».

«Εχω την αίσθηση ότι θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στο παλιό καθεστώς. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Ηδη σε συμφωνία με το υπουργείο αφήνουμε κατά διαστήματα μετανάστες, κυρίως οικογένειες, ελεύθερους για να φύγουν με τα πλοία της γραμμής. Αν δεν το κάναμε και αυτό θα είχαμε ξεπεράσει και τους 1.000 στην Παγανή», έλεγε χθες ο αρμόδιος αντινομάρχης Λέσβου, Σταύρος Ψαρόπουλος.

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009 

Alone in a New World

Refugee Kids Build New Lives in Europe

Sudanese children at a camp in Chad: Between 3,000 and 5,000 youth from other countries are believed to have sought refuge in Germany.
Sudanese children at a camp in Chad: Between 3,000 and 5,000 youth from other countries are believed to have sought refuge in Germany.
Some come to escape the brutality and horror of war -- others are sent by parents who hope they will one day send them money. The number of unaccompanied youth refugees from Africa and Iraq to Europe is increasing. They are part of a massive trend in global migration.
It was bombs that caused a young Iraqi to lose his home. It was an earthquake in the case of a Chinese teenager who is now no longer certain where he belongs. It was war in the case of a former child soldier from Sierra Leone who is plagued by recurrent nightmares.
more
 Σχετικά θέματα:

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki