Friday 2 April 2010

Μπιμπερό με τοξικές ουσίες!

Να αγοράζετε γυάλινα μπιμπερό για τα χαμομηλάκια σας

Κορυφαίες βρετανικές αλυσίδες λιανεμπορίου προωθούν στην αγορά παλιά αποθέματα πλαστικών μπιμπερό που εμπεριέχουν μία άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ουσία, εν αγνοία των καταναλωτών, αφού το αμφιλεγόμενο χημικό δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». 
Τα ύποπτα μπιμπερό έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την αγορά από τον Ιανουάριο, ωστόσο ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να τα πωλούν (Φωτογραφία αρχείου)
Η χρήση της τοξικής ουσίας «βισφαινόλη Α ή δισφαινόλη Α», που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως μπιμπερό, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, έχει ήδη απαγορευτεί στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Πρόσφατα, ο δήμος του Παρισιού αντικατέστησε 28 χιλιάδες μπιμπερό που περιείχαν την επίμαχη ουσία και χρησιμοποιούνταν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του.

Και στη Mothercare 
Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, η υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία βρεφικής ένδυσης και παιχνιδιού στη Βρετανία, Mothercare (35 καταστήματά της υπάρχουν στην Ελλάδα) και άλλες (Boots και Disney) πωλούν μπιμπερό με το τοξικό χημικό βισφαινόλη Α(δισφαινόλη Α), που έχει ενοχοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα για καρδιοπάθεια, διαβήτη, παχυσαρκία και κακοήθεια.
Αν και θα έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2010 να έχουν αποσυρθεί από τις προθήκες των καταστημάτων της Μothercare όλα τα μπιμπερό με την ένοχη ουσία, η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα προϊόντα είναι προς πώληση δίχως μάλιστα να αναγράφεται στην ετικέτα η επίμαχη ουσία.
Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχεται ότι εξακολουθεί να πουλά τα ύποπτα μπιμπερό, γιατί απλά υπερέβη το... χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση.
Αρχικά στόχος της εταιρείας ήταν να αποσυρθούν τα ύποπτα μπιμπερό έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, τώρα όμως η ημερομηνία μετατέθηκε για το φθινόπωρο.
Στον Καναδά, στο Παρίσι και σε τρεις αμερικανικές πολιτείες (Κονέκτικατ, Μινεσότα και Ουισκόνσιν) έχουν αποσυρθεί ήδη από τις προθήκες των καταστημάτων όλα τα μπιμπερό που εμπεριέχουν την ένοχη χημική ουσία, ενώ ο αμερικανικός ΕΟΦ (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις της στα μωρά και τα νήπια, ενώ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσής της σε όλα τα παιδικά προϊόντα.
Πρόσφατη μελέτη της έγκυρης Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης επισημαίνει ότι ακόμα κι αν ανιχνευθούν απειροελάχιστες ποσότητες της βισφαινόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό -100 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο!- η χημική ουσία σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βισφαινόλη Α
Διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη
Η βισφαινόλη Α διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης δύο εκ των πιο διαδεδομένων χρόνιων παθήσεων παγκοσμίως: της καρδιοπάθειας και του διαβήτη. Στο παρελθόν έχει ενοχοποιηθεί για κακοήθεια, μεταβολές στη συμπεριφορά, στον εγκέφαλο, στον προστάτη, στους μαστούς και στην ηλικία έναρξης της εμμήνου ρύσεως.
  • Είναι πλέον ανιχνεύσιμη σε εννέα στους δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Εξετερ. Τα βρέφη και τα νήπια είναι πιο ευάλωτα, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση ανάμεσα στις ηλιακές ομάδες του πληθυσμού σε αυτά τα πλαστικά.
  • Η έκθεση στη βισφαινόλη Α γίνεται κυρίως μέσω της διατροφής.
  • Η χημική ουσία μεταναστεύει εντός των τροφών μέσα από πλαστικά δοχεία, μπιμπερό, μαχαιροπίρουνα, μπολ και μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Επίσης ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκτεθεί σε αυτήν τη σκόνη και ύστερα από συγκεκριμένες οδοντιατρικές πράξεις.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki