Wednesday 28 May 2008

Μέλι: ένα ολόγλυκο φάρμακο - Όλα τα μέλια δεν είναι ίδια - Μελόπιτα Σίφνου


Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. 
 Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων

Μέλι: ένα ολόγλυκο φάρμακο


Μέλι και παιδιά

Πευκόμελο. Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Μέλι ελάτης.
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέλι καστανιάς.
Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.
Θυμαρίσιο.
Θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματός του, της γεύσης του και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.
Μέλι ερείκης (ερεικόμελο).
Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού, που είναι ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μέλι ηλίανθου. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού. Πρόκειται για μέλι που είναι καλή πηγή σε πολυφαινολών
Μελόπιτα Σίφνου


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
    Για τη ζύμη

  • 250 γρ. Αλεύρι
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 130 γρ. Φρέσκο βούτυρο
  • 4-5 κουταλιές νερό
  • 1 κρόκο αυγού
  •  Για τη γέμιση:
  • 750 γρ. Ανάλατη μυζήθρα η ανθότυρο
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • Ζάχαρη  άχνη 
  • Κανέλα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Χτυπάτε τη μυζήθρα στο μίξερ. 
Προσθέτετε το μέλι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και τ’ αυγά ένα ένα. 

Ετοιμάζετε τη ζύμη: 
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι, τρίβετε μέσα το βούτυρο, προσθέτετε το αυγό και ραντίζετε το μίγμα με το νερό. 
Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη και την αφήνετε στην άκρη 1 ώρα. 
Την ανοίγετε κατόπιν σε φύλλο και τη βάζετε σε μία βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες, ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα. 
Τη σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και βάζετε επάνω φασόλια. 
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά. 
Βγάζετε τη φόρμα από τον φούρνο, πετάτε τα φασόλια και απλώνετε στη μισοψημένη τάρτα το μείγμα της μυζήθρας. 
Ψήνετε τη μελόπιτα  σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς C), για μισή ώρα ακόμα. 
Όταν κρυώσει την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki