Friday, 27 January 2012

Εγκλήματα στο Skype

Έχουν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά όχι αποδεικτικά στοιχεία. 

Μία γυναίκα συνελήφθη στη Νορβηγία, καθώς κατηγορείται ότι δολοφόνησε το παιδί της ενώ ο φίλος της, στη Μ. Βρετανία, παρακολουθούσε από το Skype. 

Why crimes on Skype leave witnesses but no evidence


Πρόκειται για την πιο πρόσφατη υπόθεση περιστατικού που έχει λάβει χώρα μπροστά στα μάτια μαρτύρων που παρακολουθούσαν μέσω του Skype. Ωστόσο, είναι αμφισβητούμενο το κατά πόσον κάτι τέτοιο βοηθά τους αστυνομικούς.
Μία νύχτα τον περασμένο Απρίλιο, η Κιανγκ Λιου, Κινέζα φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο στον Καναδά, μιλούσε με ένα φίλο στην Κίνα μέσω video link από το διαμέρισμά της στο Τορόντο. Ξαφνικά ακούστηκε ένα χτύπημα στην πόρτα και η Λιου απομακρύνθηκε από τη webcam για να ανοίξει.
Ο φίλος της παρακολούθησε έντρομος έναν άνδρα να ορμά στην 23χρονη φοιτήτρια και να αρχίζει να παλεύει μαζί της. Μερικά δευτερόλεπτα μετά, κοβόταν η σύνδεση. Το ημίγυμνο πτώμα της νεαρής βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα στο διαμέρισμά της στο campus του York University, στο Τορόντο.
Συνελήφθη ως κατηγορούμενος ο Μπράιαν Ντίκσον, ένας 30χρονος φοιτητής ο οποίος ζούσε κοντά και θα δικαστεί αργότερα μέσα στο έτος. Πρόκειται για την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ενός πρόσφατου φαινομένου: βίαιες, τρομακτικές ενέργειες σε «ζωντανή μετάδοση» μέσω VoIP (Voice over Internet Protocol).  
Άλλη μία περίπτωση ήταν αυτή του Άντριαν Ρόουλαντ, Βρετανού πωλητή ο οποίος αυτοκτόνησε στην Ινδία μπροστά στα μάτια της φίλης του, η οποία παρακολουθούσε μέσω Skype από την Αγγλία. Η κοπέλα ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία επικοινώνησε με τις ινδικές αρχές, αλλά ήταν πολύ αργά, καθώς όταν Ινδοί γιατροί εξέτασαν τον Ρόουλαντ το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να διαπιστώσουν το θάνατό του.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι εγκλήματα διαπράττονται μπροστά στο Skype, καθώς έχει 560 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι περνούν πολλή ώρα μπροστά του.  
Ο Μάρτιν Γκέντες, ειδικός στο Skype, είπε ότι «είναι πιο πολλά τα λεπτά χρήσης του Skype το μήνα παρά των διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων. Ο ήχος υψηλής πιστότητας στο Skype δίνει την εντύπωση ότι... 
άλλος είναι μαζί σου, και αυτό θέλει ο κόσμος, αυτή την αίσθηση της παρουσίας» . Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως το Ooma, το Viber και το Viatalk, καθώς και κάποιες στην Κίνα. Ωστόσο, από αστυνομικής πλευράς, το Skype παρέχει μάρτυρες, αλλά όχι αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία.
Τον Οκτώβριο του 2010, Νορβηγοί τραυματιοφορείς οι οποίοι είχαν κληθεί σε διαμέρισμα του Όσλο βρήκαν ένα κοριτσάκι 20 μηνών το οποίο, σύμφωνα με τη μητέρα του, είχε πέσει κατά λάθος μέσα σε έναν κουβά νερό. Το παιδί πέθανε την επόμενη ημέρα. 
Ένα χρόνο αργότερα, η μητέρα, Γιασμίν Τσάουντρι, άλλαξε την κατάθεσή της, λέγοντας ότι είχε κρατήσει το παιδί μέσα στο νερό μετά από συμβουλή του φίλου της, Αμάζ Κουρέσι, ο οποίος βρισκόταν στη Μ. Βρετανία και της είχε πει ότι αυτός ήταν ένας καλός τρόπος να μάθει στο κοριτσάκι να πειθαρχεί. Η Κριστίν Ρούσνταλ, εισαγγελέας, είπε στο BBC ότι ο Κουρέσι δεν συνελήφθη, αλλά ανακρίθηκε ως ύποπτος: παραδέχτηκε ότι είχε δει το περιστατικό στο Skype, αλλά όχι ότι της είχε πει να κάνει κάτι τέτοιο.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καταγραφή του τι συνέβη στο Skype. Δεν υπάρχει καν καταγραφή της γραπτής συνομιλίας μεταξύ τους εκείνο το βράδυ, αλλά υπάρχει από άλλες φορές».
Κατά τον Γκέντες, «το Skype είναι απλά λογισμικό, και, όπως δεν περιμένεις από το Ίντερνετ να θυμάται κάθε παιχνίδι που έχεις παίξει, έτσι δεν μπορείς να περιμένεις και από αυτό να καταγράφει τις συνομιλίες σου. Ίσως να υπάρχουν κάποια στοιχεία στον υπολογιστή από όπου έγινε η κλήση, κομμάτια cached μνήμης, αλλά είναι μάλλον απίθανο να υπάρχουν στοιχεία περί του τι ειπώθηκε ή γράφτηκε».
Ένας χρήστης μπορεί να καταγράψει μία κλήση, αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται η αγορά επιπροσθέτου λογισμικού, που παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής μέχρι και 15 λεπτών συνομιλίας τη φορά.
«Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τέτοιο software για καταγραφές επαγγελματικού χαρακτήρα, ή για καταγραφή οικογενειακών κλήσεων, για ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να είναι παρόντες» λέει ο Φιλ Βολφ, του blog Skype Journal. Σε κάποιες περιπτώσεις, γιατροί καταγράφουν τις συνομιλίες τους με ασθενείς και συναδέλφους ως μέτρο προστασίας σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, εάν κάποιος δει κάτι στο Skype- όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα webcam- δεν υπάρχουν αρχεία βίντεο για να αποδείξουν τα λεγόμενά του. Οπότε, αυτό καθιστά το Skype εξαιρετικά ελκυστικό σε κάποιους: «ο,τιδήποτε θέλουν να κάνουν, καλό ή κακό, θα το κάνουν με το Skype» λέει ο Βολφ.
Το 2009 αναφέρθηκε ότι κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, εμπορίου όπλων, ναρκωτικών και πορνείας στο Μιλάνο χρησιμοποιούσαν το Skype για να αποφύγουν την αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε τα τηλέφωνά τους. 
Κατά τον Γκέντες, η κωδικοποίηση του Skype έφερε μία «θεμελιώδη αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών», καθώς δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση των κλήσεων μέσω VoIP, με αποτέλεσμα η Ινδία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία να απειλούν με κλείσιμο των υπηρεσιών του Skype. Επίσης, υπάρχουν υπηρεσίες ασφαλείας αρκετών χωρών (όπως η Γερμανία) οι οποίες επιθυμούν τη δυνατότητα νόμιμης παρακολούθησης για αντιτρομοκρατικούς λόγους. Αλλά το Skype αντιστέκεται, καθώς επιδιώκει να μην αντιμετωπίζεται ως τηλεφωνική εταιρεία.
Αυτό που αναμένει ο Γκέντες είναι στο μέλλον να κάνει (από το Skype ή κάποιον ανταγωνιστή του) την εμφάνισή του ένα κουμπί «record», το οποίο θα επιτρέπει τη λήψη εικόνων σε περίπτωση ανάγκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki