Wednesday 26 June 2013

Ολέθριες οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης

Εντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονικές τάσεις προκαλεί κάθε είδους σεξουαλική παραβίαση κατά την παιδική ηλικία.
.
Ολέθριες οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Αναστασία Κουμουλά σε σχετική ημερίδα του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, ο φόβος, το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μερικές από τις κυριότερες ψυχολογικές συνέπειες που έπονται της παιδικής κακοποίησης.
Ακόμη και ένα άγγιγμα ή η έκθεση ενός ανήλικου σε πορνογραφικό υλικό επιδρούν καταστροφικά στην ψυχολογία του παιδιού. Σύμφωνα με την κ. Κουμουλά, στις άμεσες συνέπειες συγκαταλέγονται, επίσης, η χαμηλή επίδοση στο σχολείο, αγχώδεις διαταραχές όπως φοβίες, εφιάλτες αλλά και αυτοκτονική συμπεριφορά.
.......................................
Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση;
Το απεχθέστερο όλων των εγκλημάτων, το έγκλημα που κυριολεκτικά καταστρέφει τη ζωή των παιδιών.
 
περισσότερα στο χαμομηλάκι 
.
....................................... 
Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το 37-53% των παιδιών που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, μια ψυχιατρική διαταραχή που εκδηλώνεται μετά ένα έντονα τραυματικό γεγονός.
Η διαταραχή εμφανίζεται με επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, επεισόδια επαναβίωσης του τραυματικού γεγονότος, μείωση ενδιαφερόντων και αίσθημα αποξένωσης από τους άλλους, υπερβολικό άγχος και ευερεθιστότητα που τελικά προκαλούν δυσλειτουργία στο παιδί.
Ενίοτε τα θύματα δεν παρουσιάζουν άμεσα συμπτώματα αλλά επιπτώσεις κατά την ενήλικη ζωή τους. 
Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 37 μακροχρόνιων μελετών διαπιστώθηκε ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διαταραχές διατροφής, διαταραχές ύπνου, διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις με το άλλο φύλο -που κάποιες φορές λαμβάνουν τη μορφή ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και διαζυγίου- απόπειρες αυτοκτονίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες έχουν, επίσης, εντοπίσει συσχετισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και με σωματικά προβλήματα όπως γαστρεντερικές διαταραχές, χρόνιο κοιλιακό άλγος, ψυχογενείς επιληπτικές κρίσεις και μη ειδικά άλγη.
Κακοποίηση και αποκάλυψη
Ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης σύμφωνα με την Ολγα Θεμελή, λέκτορα Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οπως εξηγεί η ίδια, σε μια από τις πρώτες έρευνες που διενεργήθηκαν για το θέμα στις ΗΠΑ, τα περισσότερα από τα μισά θύματα δεν ανέφεραν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους την

παραβίαση που υπέστησαν ενώ μεταγενέστερη έρευνα έφερε στο φως ότι το 75% των θυμάτων είχαν κρατήσει για πάντα το μυστικό τους.
Το μικρό ποσοστό των θυμάτων που αποκαλύπτουν την κακοποίηση το πράττει συνήθως μετά την ενηλικίωσή του. Οι περισσότεροι ανήλικοι, μάλιστα, αρνούνται ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ακόμη κι όταν υφίστανται σημαντικά παθογνωμικά ευρήματα και αδιάσειστες αποδείξεις.
Ο ψυχίατρος Roland Summit το 1983 διέκρινε τα πέντε στάδια του «συνδρόμου» της μη αποκάλυψης: α) τη μυστικότητα β) τη δημιουργία ενός αισθήματος ανημπόριας και αβοηθησίας γ) την παγίδευση και το συμβιβασμό δ) την καθυστέρηση στην αποκάλυψη και ε) την ανάκληση της αρχικής γνωστοποίησης. Τα δύο πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με την κ. Θεμελή, θεωρούνται θεμελιώδους σημασίας για τη διάγνωση του συνδρόμου της μη αποκάλυψης ενδεχόμενης σεξουαλικής κακοποίησης. Ενίοτε τα παιδιά επιχειρούν με το δικό τους τρόπο να γνωστοποιήσουν το γεγονός χωρίς όμως να το κατορθώνουν λόγω διαφόρων ανασταλτικών παραγόντων. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός ειδικού ο οποίος θα χειριστεί το παιδί με τρόπο που θα το ενθαρρύνει να ομολογήσει τη θυματοποίησή του.
Πώς μπορούν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους
Χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους από πιθανή σεξουαλική κακοποίηση δίνει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. Στην ανακοίνωση αναφέρονται όλα όσα μπορούν να πουν με απλό και κατανοητό τρόπο οι γονείς στα παιδιά τους και είναι τα παρακάτω:
  • Ενας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.
Οι δυσκολίες της ομολογίας
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία της αποκάλυψης είναι:
  • Η ηλικία
  • Το φύλο
  • Η σχέση θύτη - θύματος
  • Το πολιτισμικό πλαίσιο - η εθνικότητα του θύματος
  • Ο φόβος των αντιποίνων
  • Το άγχος για την ύπαρξη αρνητικών αντιδράσεων από τους γονείς
  • Το συναίσθημα της συνενοχής και ευθύνης
  • Οι επιπτώσεις του μετατραυματικού στρες
  • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρα­βίασης
  • Οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις των φροντιστών του
  • Το φύλο του συνεντευκτή - εξεταστή του θύματος
  • Ο τρόπος διεξαγωγής της συνέντευξης.

Ενα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί θα παρουσιάσει ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές στον ύπνο, ή ενδέχεται ακόμα να προσπαθήσει να φύγει από το σπίτι ή να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.
ethnos

1 comment:

  1. Συγκλονιστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που μας δίνει το "Χαμόγελο του Παιδιού" για την Κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα, για το έτος 2012, βγάζοντας "νικητές" της μητέρες με ποσοστό 37% έναντι του 16% των πατέρων στην ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ των Παιδιών τους! http://sygapakozanis.blogspot.gr/2013/06/37-16.html#.UcwRavmSTZE

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki