Wednesday, 4 September 2013

Τα παιδιά «Με τα φτερά της Νίκης»

Τα πιτσιρίκια - μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη», «χτύπησαν» ξανά.

Δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ «Με τα φτερά της Νίκης», το οποίο και παρουσίασαν στις τριήμερες εκδηλώσεις 27, 28 και 29 Ιουλίου που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης και το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ανακάλυψη του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.    
Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και πιο φημισμένα παγκοσμίως μνημεία του νησιού, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Από το 1884 κοσμεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο του Λούβρου, και χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης συρρέουν κάθε χρόνο εκεί για να το θαυμάσουν.

Τον φετινό Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 150 χρόνια από την ανεύρεση του σημαντικού αυτού αγάλματος, από εκείνη τη στιγμή του 1863 που ο Γάλλος υποπρόξενος Αδριανούπολης και ερασιτέχνης αρχαιολόγος Σαμπουαζό βρήκε τη Νίκη και τη μετέφερε στο Παρίσι.    
Όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να γνωρίσουν την Ιστορία του τόπου τους με ήχους και εικόνες αγγίζουν το παρελθόν πιο δημιουργικά και αναγνωρίζουν ότι και εκείνοι αποτελούν μέρος ενός συνεχούς ταξιδιού.
Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ διαρκεί 20 λεπτά και δίνει πληροφορίες για τις ανασκαφές και την εύρεση του αγάλματος, την τεχνοτροπία του, το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε, καθώς και το πώς βρέθηκε τελικά στο Μουσείο του Λούβρου. Τα γυρίσματα έγιναν στη Σαμοθράκη στις 28 και 29 Απριλίου το Πάσχα και το μοντάζ μέσα στον Ιούλιο, «θυσιάζοντας» οι μαθητές τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν.
Για το ντοκιμαντέρ εργάστηκαν η καθηγήτρια Πληροφορικής Κυριακοπούλου Φωτεινή (παραγωγή, έρευνα, μοντάζ) και οι τελειόφοιτοι μαθητές του Γυμνασίου Κων. Γιαβάσης (σενάριο και έρευνα), Χάρης Καραβασίλης (σκηνοθεσία και μοντάζ) και Βασίλης Μπαμπασίδης (σπικάζ).
Στα γυρίσματα συμμετείχαν και οι μαθήτριες Χριστιάννα Χατζημιχαήλ, Χριστίνα Τσορμπατζίδου, Κατερίνα Γρηγοριάδου, Δήμητρα Σεφεριάδου.
Περήφανοι οι καθηγητές τους, διαπιστώνουν ότι τέτοιου είδους μαθητικές δημιουργίες αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και παράλληλα τονώνουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας, καθώς μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε το βαρύ πολιτιστικό φορτίο που κουβαλάμε.
enet

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki