Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, και όχι μόνο, όπως ο Batman, ο Spiderman, ο Superman και όλοι οι άλλοι, οι λεγόμενοι υπέρ-ήρωες, «ωθούν τα παιδιά στη βία» σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Abnormal Child Psychology.
Ειδικότερα, από την έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα, διαπιστώθηκε πως οι ιστορίες των υπέρ-ηρώων επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά ωθώντας τα σε βίαιες συμπεριφορές.
Αντίθετα τα παιδιά φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τα θετικά μηνύματα που σε πολλές περιπτώσεις περνούν μέσα από τους υπέρ-ήρωες.
Η έρευνα, διήρκεσε ένα έτος, συμμετείχαν συνολικά 240 παιδιά προσχολικής ηλικίας, των οποίων παρατηρήθηκε και αναλύθηκε η συμπεριφορά ενώ οι γονείς τους συμμετείχαν στη μελέτη παρέχοντας στους ερευνητές στοιχεία για το πόσο ασχολούνται τα παιδιά τους με τους υπέρ-ήρωες, πόσες ώρες παρακολουθούν ταινίες και πόσο ταυτίζονται με αυτούς.
Το 20% των παιδιών, που ρωτήθηκε αναφέρθηκε σε κάποια βίαια στοιχεία του υπέρ-ήρωα. «Είναι μεγάλος και δέρνει», «τα σπάει και θυμώνει», «μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τα πάντα και δεν τον πειράζει επειδή είναι μεγάλος νταής », ήταν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά.
Σχεδόν το 75% των παιδιών επισήμαναν τις σούπερ δυνάμεις που έχουν οι υπέρ-ήρωες, οι οποίες είναι και αυτές που τους γοητεύουν. «Είναι πανίσχυρος», «μπορεί να πετάξει» κ.α. είναι μερικές από τις απαντήσεις σε αυτήν την κατηγορία
Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι «τα μηνύματα που το παιδί θα εισπράξει από τηλεοπτικά προγράμματα ή ηλεκτρονικά παιχνίδια,που σημειωτέον, η πλειονότητα τους είναι γεμάτα με σκηνές βίας και ήρωες με υπεράνθρωπες ικανότητες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: η ψυχοσύνθεση του κάθε παιδιού, η ηλικία του, η σχέση του με τους γονείς και το περιβάλλον του, το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των γονιών.
Όλα αυτά θα καθορίσουν ποια μηνύματα θα εισπράξουν και πως θα τα ερμηνεύσουν. Τις περισσότερες φορές το παιδί δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτά τα ερεθίσματα».
Συμβουλές προς τους γονείς:
Τα παιδιά κάτω των 2 ετών φυσικά απαγορεύεται να βλέπουν τηλεόραση αλλά για τα μεγαλύτερα αυτό που μπορώ να συμβουλέψω τους γονείς» σημείωσε η κ. Καππάτου, «είναι να παρακολουθούν μαζί με το παιδί τους αυτά τα προγράμματα έτσι ώστε να μπορούν να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν όλα αυτά τα μηνύματα και να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή ηλεκτρονικών παιχνιδιών λαμβάνοντας υπ’όψιν όχι μόνο την ηλικία που αναγράφεται στη συσκευασία αλλά και τον χαρακτήρα του παιδιού τους»
Καλλιόπη Ασλανίδου
No comments:
Post a Comment