Κάθε απόγευμα, μόλις έπεφτε λίγο ο ήλιος, μάζευα παιδιά, παιχνίδια, φρούτα και σαντουιτσάκια και ξεκινούσαμε για την παιδική χαρά! Νομίζω πως ήταν από τις βόλτες που τα παιδιά μου απολάμβαναν περισσότερο:
Εκεί ξέδιναν, έτρεχαν, φώναζαν και έπαιζαν με την ψυχή τους.
Προτού όμως αφήσεις το μικρό σου να «αλωνίσει» στην παιδική χαρά, καλό είναι να κάνεις έναν μικρό έλεγχο στα βασικά σημεία ασφάλειας.
Τι να ελέγξεις για την ασφάλεια του παιδιού
στην παιδική χαρά
Όλα τα παιχνίδια πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στο έδαφος.Κάτω από τα παιχνίδια θα πρέπει να υπάρχει ειδικός τάπητας, γρασίδι ή έστω χώμα.
Έτσι δεν θα κινδυνεύει να χτυπήσει σοβαρά ένα παιδί σε περίπτωση που θα πέσει.
Τα παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά πρέπει να είναι κατασκευασμένα με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας:
Για παράδειγμα, να μη χωράει το παιδί να «γλιστρήσει» απ’ το προστατευτικό της κούνιας ή η τσουλήθρα να μην ξεπερνά σε ύψος το 1 – 1,5 μέτρο.
Τα σχοινιά στα παιχνίδια αναρρίχησης ή οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και σταθερά στερεωμένα στο σκελετό του παιχνιδιού.
Η πλέξη στα δίχτυα θα πρέπει να είναι είτε αρκετά σφιχτή είτε πολύ αραιή ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού του κεφαλιού των παιδιών ανάμεσά τους.
Οι ξύλινες επιφάνειες θα πρέπει να είναι λείες. Προσοχή, να μην υπάρχουν προεξοχές ξύλου ή άλλου υλικού που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τα παιδιά.
Το έδαφος στην παιδική χαρά πρέπει να είναι καθαρό (π.χ. να μην υπάρχουν σπασμένα γυαλιά, καρφιά, κομμάτια ξύλων, σύρματα κ.λπ.).
Τα μεταλλικά στοιχεία στα παιχνίδια θα πρέπει να είναι ανοξείδωτα και βαμμένα με μη τοξικά χρώματα.
Αν και αυτό δεν μπορείς να το γνωρίζεις, μπορείς τουλάχιστον να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια σκουριάς.
Εάν τα παιχνίδια είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ελέγχουμε τη θερμοκρασία της επιφάνειάς τους προτού παίξουν τα παιδιά.
Σκέψου πως μια μεταλλική τσουλήθρα μπορεί να αναπτύξει τόσο υψηλή θερμοκρασία ώστε να προκαλέσει ακόμη και έγκαυμα!.
Καλό είναι τώρα το καλοκαίρι η παιδική χαρά να έχει φυσική σκιά.
Αν αυτό δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να αποφεύγεις να πηγαίνεις τις ώρες που έχει πολλή ζέστη και να προτιμάς νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Τελευταίο αλλά σημαντικό:
Δεν βάζουμε το παιδί σε παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά αφού δεν θα πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για το μικρό μας.
shape
Το Χαμομηλάκι
No comments:
Post a Comment