Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

«18 ΑΝΩ» και «ΟΚΑΝΑ»: SOS για τη Συνθετική Κάνναβη


SOS για την συνθετική κάνναβη εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης. 
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή «υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι η ψυχική κατάσταση των συγκεκριμένων χρηστών θυμίζει ηρωινομανείς

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Σταθμού «18 ΑΝΩ» Δ. Υφαντής είπε ότι η κατάσταση σχετικά με την κάνναβη «μας προβληματίζει και μας ανησυχεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι πριν λίγα χρόνια περίπου 4% αυτών που απευθύνονταν στο «18 ΑΝΩ», το κύριο ζήτημά τους είχε να κάνει με την κάνναβη. 
Κατά κύριο λόγο ήταν έφηβοι, δηλαδή 14, 15, 16 ετών, που το πρόβλημα εστιαζόταν μάλλον στα ζητήματα της οικογένειας και της εφηβείας παρά στην εξάρτηση ή την προβληματική χρήση. 
«Απλώς, η κάνναβη ήταν ένα μέσο ώστε να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που πιθανόν αντιμετώπιζε η οικογένεια και η εφηβεία», σημείωσε. Σήμερα, όμως, υπάρχει ένα ποσοστό 12% που απευθύνεται στο «18 ΑΝΩ» και ζητά βοήθεια για την κάνναβη και είναι ενήλικες. 

«Έχει σημασία αυτό. Έρχονται και ζητούν βοήθεια, διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά με την κάνναβη. Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, δηλαδή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τουλάχιστον σε αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του «18 ΑΝΩ», ενώ αναφέρθηκε στα νέα χαρακτηριστικά που έχουν παρατηρηθεί λόγω της χρήσης συνθετικής κάνναβης και έχουν προκαλέσει εντύπωση. 

«Πρώτον, τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς και δεύτερον, έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις με την κάνναβη, που είναι διπλή διάγνωση. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό προέκυψε λόγω της συγκεκριμένης ουσίας που χρησιμοποιούν, η οποία είναι σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, ίσως, επειδή είναι συνθετική», ανέφερε. 

Όσον αφορά την γενική εικόνα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Ευ. Καφετζόπουλος, μετέφερε μια κάπως αισιόδοξη κατάσταση, όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρά τις σοβαρές ανάγκες που υπάρχουν σε γιατρούς και προσωπικό των φορέων απεξάρτησης. 
Επικαλέστηκε δύο δείκτες: 
......
η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου