Saturday 6 March 2010

Σκάνδαλα κλονίζουν την Καθολική Εκκλησία

Σωρεία σκανδάλων παιδεραστίας συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία μετά από καταγγελίες για κακοποιήσεις σε σχολεία και χορωδίες στη Γερμανία, που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη μονών και ενοριών.

Εδώ και ένα μήνα, περισσότεροι από 150 πρώην σπουδαστές σε γερμανικά σχολεία έχουν αποκαλύψει ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς τις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80.

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών φαίνεται πως μεγάλωσε μέσα στον τρόμο, αλλά ντρεπόταν να το πει. Και όταν επτά πρώην μαθητές αποφάσισαν να προβούν στις καταγγελίες, γρήγορα τους ακολούθησαν κι άλλοι.

Τη δεκαετία του '60 είχαν καταγραφεί περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και δύο ιερείς είχαν τιμωρηθεί.

Μια από τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, μάλιστα, αφορά έμμεσα τον ίδιο τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, που κατάγεται από τη Γερμανία. 'Ενας άνδρας κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του '60 όταν ως παιδί ήταν μέλος ιστορικής χορωδίας της χώρας. Διευθυντής της ήταν επί τρεις δεκαετίες ο αδελφός του Πάπα, Γκεόργκ Ράτσινγκερ, αλλά όχι το επίμαχο διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας επισκοπής.

Ο αδελφός του Πάπα δήλωσε άγνοια για τέτοια περιστατικά και είπε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας εάν χρειαστεί. 

Ο Ποντίφικας έχει να αντιμετωπίσει κι άλλο ένα σκάνδαλο, αυτή τη φορά στο Βατικανό. Η ιταλική αστυνομία ερευνά κύκλωμα μαστροπείας με ομοφυλόφιλους στην οποία εμπλέκεται ο Αντζελο Μπερτούτσι, που ανήκει σε σώμα λαϊκών ακολούθων του Πάπα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μέλος της χορωδίας του Βατικανού λειτουργούσε ως μεσάζοντας για να προμηθεύει εκδιδόμενους άνδρες στον Μπερτούτσι, που συνελήφθη πριν απο ένα μήνα για διαφθορά, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Δημοσίων Έργων της Ιταλίας.

2 comments:

  1. Στην Αμερική δημοσιεύονται τέτοια σκάνδαλα κάθε λίγο και λιγάκι, για Ρωμαιοκαθολικούς παππάδες των οποίων οι πράξεις είναι γνωστές από τις Αρχιεπισκοπές που απλώς τους μεταθέτουν σε άλλες ενορίες... Ο Γιός μου είχε πάει σε καθολικό Δημοτικό/Γυμνάσιο/Λύκειο εκεί επειδή δεν υπήρχε ιδιωτικό κοντά και δεν ήθελα δημόσιο. Ήταν καλό σχετικά το σχολείο αλλά εγώ έλεγα το πικρό καλαμπούρι ότι το κάνανε μικτό από αρρένων όταν συνειδητοποίησαν ότι ένας ή δύο παππάδες ήταν ετερόφυλοι (ξέρω, είναι τρομερά σοβαρό θέμα για καλαμπούρια, αλλά μην ξεχνάμε τον Καραγάτση που είπε "ένας λαός που γελάει είναι πιο επικίνδυνος από ένα λαό που κλαίει).

    ReplyDelete
  2. Απλά σχολιάζω για να επισημάνω πως αυτά είναι από τα θέματα στα οποία τα σχόλια...περιττεύουν..!
    Τι να πεις...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki