Sunday, 4 September 2011

Πού πας χωρίς βιβλία;

 Ποιος στον κάμπο θα σπέρνει, ποιος θα θερίζει, από πού θα αγοράζουμε τρακτέρ ενώ δεν θα έχουμε σπόρους!

Γνωρίζετε πόσα νηπιαγωγεία έχει η χώρα; 6.078. Και πόσες βιβλιοθήκες διαθέτουν αυτά τα φυτώρια (;) της πρώτης γνώσης; Μηδεμία βιβλιοθήκη!
Γνωρίζετε πόσα δημοτικά σχολεία διαθέτει η χώρα; 5.368. 
Και πόσες βιβλιοθήκες λειτουργούν σ’ αυτά;  
Μηδεμία! 
Χωρίς δασκάλους και χωρίς βιβλία
Γνωρίζετε πόσα γυμνάσια, λύκεια ΤΕΕ, ΣΕΚ λειτουργούν στη χώρα; 4.101. 
Και πόσες βιβλιοθήκες έχουν ιδρυθεί να λειτουργούν σ’ αυτά; 765 (από αυτές τις 499 είχε ιδρύσει ένας και μοναδικός υπουργός Παιδείας: ο Γεράσιμος Αρσένης). Από αυτές οι περισσότερες είναι κλειστές ή υπολειτουργούν ελλείψει προσωπικού και κονδυλίων για τη συντήρησή τους.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

λειτουργούν 38 (24 στα ΑΕΙ και 14 σε ΤΕΙ). Γνωρίζετε, έτσι για τη στατιστική, πόσα πανεπιστήμια διαθέτουμε; Πόσες σχολές και πόσα τμήματα καθένα; Έτσι λογαριάστε. 
Κατά τα λοιπά, τρωγόμαστε ποιος θα είναι ο πρύτανης και ποιος θα τον εκλέγει. Και αν οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή ή σε τμήμα. Σαν να λέμε, ποιος στον κάμπο θα σπέρνει, ποιος θα θερίζει, από πού θα αγοράζουμε τρακτέρ ενώ δεν θα έχουμε σπόρους!
Γίνεται εκπαίδευση χωρίς δάσκαλο και τα εργαλεία του, βιβλία και εργαστήρια; Τα άλλα όλα είναι σάλτσες, κεράκια στην τούρτα για να μην πω κεριά στα κόλλυβα. 
Το απαράδεκτο καθεστώς του ενός βιβλίου που αγόραζε το κράτος καθ’ υπόδειξη (κατά κανόνα δικό του!) ο διδάσκων καθηγητής έρχεται να αντικαταστήσει το νέο κοσκινάκι μας, το Διαδίκτυο. Αυτό το εργαλείο υπάρχει και τώρα, ο υποψιασμένος φοιτητής ψάχνει και βρίσκει. Αρκεί να ξέρει τι ψάχνει και τι αξίζει από αυτά που βρίσκει. 
Το Διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος σκουπιδοντενεκές, όπου όποιος ξέρει τι ζητεί μπορεί να ψαρέψει και διαμάντια. Αρκεί να ξέρει. 
Αν δεν καθιερωθεί το πολλαπλό βιβλίο σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, αν δεν δημιουργηθεί ελεύθερος ποιοτικός ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών (που έχουν ιδίοις εξόδοις πλημμυρίσει την αγορά με έξοχες και περισπούδαστες εκδόσεις διασήμων, επώνυμων και πανεπιστημιακών του εξωτερικού) προκοπή δεν βλέπουμε.
Θεέ μου, πόσα χρόνια μετά τον Ψυχάρη και τον Παλαμά θα πρέπει να ξαναφωνάξουμε «Βιβλία!». 
(Τα στοιχεία του παρόντος οφείλονται σε ιστοσελίδα του Γ. Δαρδανού).

Τα Νέα

2 comments:

  1. "Γνωρίζετε πόσα δημοτικά σχολεία διαθέτει η χώρα; 5.368.
    Και πόσες βιβλιοθήκες λειτουργούν σ’ αυτά;
    Μηδεμία!"

    Μη τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Στο σχολείο της μεγάλης μου κόρης λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια δανειστική βιβλιοθήκη και μάλιστα με πολλά βιβλία και πλούσια θεματολογία. Επίσης σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία πλέον υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη. Η νηπιαγωγός της μικρής μου κόρης μας ζήτησε να τους πάμε και βιβλία που δεν διαβάζουμε πλέον!
    Το θέμα των διδακτικών βιβλίων είναι άλλο και σίγουρα μας έχει εξοργίσει όλους!

    ReplyDelete
  2. Αυτή είναι μια πολλή ευχάριστη πληροφορία Mamma El, είθε το παράδειγμα του σχολείου της κόρης σου και των νηπιαγωγών να το υιοθετήσουν όλα τα σχολειά μας.

    Καλό βράδυ

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki