Friday 1 December 2006

Ανήλικοι στο ψυχιατρείο. Τραγικές ελλείψεις στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες

Ενώ τα κρούσματα βίας στην οικογένεια αυξάνονται, οι κρατικές παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες πάσχουν σοβαρά και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.
Κακοποιημένα παιδιά φθάνουν στο νοσοκομείο τις βραδινές ώρες και δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος για να τα φροντίσει.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Λίστα αναμονής 2-3 χρόνων για εξέταση παιδιών και εφήβων με ψυχιατρικά προβλήματα.

Περιγραφές, οι οποίες σοκάρουν και αποτελούν όνειδος για την κυπριακή ευρωπαϊκή κοινωνία, έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Παιδιά και έφηβοι που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 2-3 χρόνια για να εξεταστούν από κυβερνητικό Παιδοψυχίατρο, ενώ αρκετοί ανήλικοι καταλήγουν στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένης παιδοψυχιατρικής μονάδας στον κρατικό τομέα.
Οι σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν τα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτιριολογικές εγκαταστάσεις, εμποδίζουν την παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά με ψυχικά προβλήματα.
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, που στεγάζεται στο παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, η επικεφαλής του Τμήματος δρ Ελένη Δημοσθένους.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι, όπως είπε, άθλιες.
Ο χώρος αναμονής είναι πολύ μικρός, δεν υπάρχει κλιματισμός, ενώ μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε τουαλέτα, μετά από πολλές πιέσεις και παρακλήσεις από μέρους του προσωπικού.
Η γιατρός τόνισε ότι επιβάλλεται άμεσα η μεταστέγαση του τμήματος σε άλλο χώρο, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο τα παιδιά που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα ν’ αναγκάζονται να διασχίζουν το χώρο όπου φιλοξενούνται ναρκομανείς και ψυχασθενείς, για να φθάσουν στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα, η δρ Δημοσθένους είπε ότι είναι πολύ σοβαρό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους και Ελλαδίτες παιδοψυχίατρους να εργαστούν στο δημόσιο τομέα, εξαιτίας των μη ικανοποιητικών μισθολογικών ωφελημάτων που τους προσφέρονται.
Κατήγγειλε, τέλος, ότι είναι απαράδεχτο ένα παιδί το οποίο πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, να φθάνει στις Πρώτες Βοήθειες τα μεσάνυχτα και να μην υπάρχει παιδοψυχίατρος για να το παραλάβει και να το βοηθήσει ν’ αντεπεξέλθει στη δύσκολη δοκιμασία των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθεί.

Οι καταγγελίες της δρος Δημοσθένους προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Υγείας Αντρέα Γαβριηλίδη, ο οποίος υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που γίνονται γι’ αναβάθμιση των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε τα όσα περιέγραψε η γιατρός και άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από το διευθυντή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αφού η δρ Δημοσθένους ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής, ότι είχε ενημερώσει γραπτώς για τα προβλήματα που υπάρχουν τον προϊστάμενό της, χωρίς, ωστόσο, να πάρει οποιαδήποτε απάντηση.
Οι βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα, οι Ελένη Θεοχάρους και Κώστας Κωνσταντίνου, κατήγγειλαν ότι έγινε προσπάθεια από κάποιους λειτουργούς, τους οποίους δεν κατονόμασαν, για να μην παραστεί χθες ενώπιον της Επιτροπής η δρ Δημοσθένους. Οι βουλευτές τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι πρόβλημα υποστελέχωσης και ακαταλληλότητας κτιριακών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζει και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα της Λευκωσίας. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω τμήμα στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Χαρακτήρισε, παράλληλα, απαράδεχτο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για τη σωστή στελέχωση των Παιδοψυχιατρικών Τμημάτων, από τη στιγμή που τα κρούσματα βίας και κακοποίησης μέσα στην οικογένεια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, και το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Από πλευράς του, ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισε απάνθρωπες τις συνθήκες που επικρατούν στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα της Λεμεσού, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τόσες ελλείψεις στην παροχή παιδοψυχιατρικής φροντίδας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου ζήτησε την άμεση μεταστέγαση του τμήματος σε άλλο χώρο για να προστατευθούν, όπως είπε, τα παιδιά και να σταματήσει ο στιγματισμός τους.

Θεραπεία στην Ελλάδα
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ δημιουργίας Παιδοψυχιατρικής Μονάδας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ούτως ώστε να σταματήσουν να νοσηλεύονται παιδιά και έφηβοι στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, τόνισε η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δρ Άννα Παραδεισιώτου. Ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης ενδονοσοκομειακής μονάδας, αρκετά περιστατικά παραπέμπονται για θεραπεία στην Ελλάδα και ανέφερε ενδεικτικά ότι ο αριθμός των Κυπρίων που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά κέντρα της Ελλάδας αντιστοιχεί σε 20% πληρότητα.

ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki