Monday 16 July 2007

Ένα παιδί στα δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Πόσες δεκαετίες θα χρειαστούν;

Στις 11/12/1997 η Ελευθεροτυπία έγραφε:  
Ένα παιδί στα δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η παιδική πορνεία αποφέρει τεράστια έσοδα και ελάχιστους κινδύνους. Έτσι, η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης παιδιών εξελίχθηκε σε μια καλοσχεδιασμένη και αρκετά κερδοφόρα μορφή σεξουαλικού τουρισμού. Και καμιά κοινωνία δεν εξαιρείται από αυτή τη μάστιγα, που εξαπλώνεται με πολλά πρόσωπα.
 
Συγκλονιστικά τα στοιχεία διεθνών οργανισμών: Οι ανήλικοι σκλάβοι του σεξ στη Βραζιλία φτάνουν τα 2.000.000, στην Ινδία τις 300.000, στην Ταϊλάνδη τις 800.000, στην Κίνα τις 200.000, τις 100.000 στην Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, τις 40.000 στο Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Επιπλέον, η συχνότητα σεξουαλικής κακοποίησης στη Βρετανία φτάνει στο 13% του συνόλου των παιδιών. Η έρευνα επισημαίνει ότι το 30% των παιδεραστών είχε έως 450 θύματα!
Και στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι:
Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο το κόσμο εξωθούνται στην πορνεία, αποτελούν αντικείμενο σεξουαλικού εμπορίου ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πορνογραφικού υλικού. Η νοσηρή αυτή κατάσταση διαφοροποιείται σε κάθε ήπειρο.

Στις ασιατικές κοινωνίες, όπου υπήρχε παράδοση διευρύνεται με τη μαζική έλευση τουριστών. Το εμπόριο, που διακρίνεται από εξαιρετική οργάνωση και διασυνοριακές δομές, ελέγχεται σύμφωνα με τα πρότυπα της Μαφίας. Αντίθετα, στις αφρικανικές χώρες η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών γίνεται περισσότερο διακριτικά, αλλά εντός της οικογενειακής εστίας. Ανήλικες οικιακές βοηθοί που ικανοποιούν και άλλες ανάγκες του εργοδότη τους. Στην εγγύς Ανατολή πραγματοποιείται πίσω από τους κλειστούς τοίχους των σπιτιών. Ο πρώιμος γάμος την καλύπτει με το μανδύα της νομιμότητας.

Παιδική πορνεία υπάρχει και στη Δύση, κυρίως στις μεγαλουπόλεις. Στη Νέα Υόρκη εκδίδονται περίπου 30.000 ανήλικα, ενώ στο Παρίσι ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 15.000.

12 εκατομμύρια παιδόφιλοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, το 5% των ανηλίκων που εκπορνεύονται πέφτουν θύματα απαγωγής και πωλούνται σε δυτικές χώρες. Για το κάθε παιδί, βάσει των τιμών της «αγοράς», πληρώνουν πάνω από 1,5 εκ. δραχμές και ο τζίρος ανέρχεται σε 5 τρις δολάρια. Οι παιδόφιλοι είναι τουλάχιστον 12 εκατομμύρια σε όλο το κόσμο.
Καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα. Στη Δύση πρόκειται για εφήβους που αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους και εκδίδονται για ν' αγοράσουν τη δόση τους ή οποιοδήποτε κοινωνικό αγαθό κρίνουν «απαραίτητο».

Τραγικές είναι οι συνέπειες από την κατεστραμμένη παιδική ηλικία:
Σοβαρά ψυχοσωματικά τραύματα, κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, σοβαρά ή και θανατηφόρα νοσήματα και αυτοκτονική συμπεριφορά. Παρατηρείται, μάλιστα, ότι τα παιδιά με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να ξεφύγουν και, ακόμη και αν τα καταφέρουν, οδηγούνται στις φυλακές, όπως για παράδειγμα στο Πακιστάν.

Στην έκθεση της E.E. αναφέρεται ότι ένας σκληρός πυρήνας διεστραμμένων παιδεραστών, μαζί με περιστασιακούς δράστες (συνηθισμένους ανθρώπους που θεωρούν το θέμα απλώς "εξωτικές διακοπές'') που ξεκινούν από τις χώρες-μέλη της E.E., τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία είναι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στις χώρες της Άπω Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Μην ξεχνάμε ότι ο σεξοτουρίστας βασίζεται στην ανωνυμία, την ατιμωρησία και τη ρατσιστική απαξίωση. Και τα παιδιά τίθενται εύκολα στη διάθεσή τους.

Επιπλέον, η παιδική πορνογραφία έχει εξελιχθεί σε ανθηρό βιομηχανικό κλάδο. Ενώ στην Ευρώπη διώκεται ποινικά, στην Ασία βρήκε μια περιούσια πατρίδα. Σημαντικότερη αγορά, η Ιαπωνία αλλά και ο ρόλος του Ίντερνετ, που εκτός από τη διάδοση παράνομων απεικονίσεων παιδιών, αντικατέστησε διαφημιστικά έντυπα που εκθειάζουν την «έντονη νυχτερινή ζωή» στην Μπανγκόκ και τη Μανίλα.

Αρκετές εταιρείες εκδίδουν οδηγούς, με πληθώρα πληροφοριών, στοχεύοντας στην αγορά σεξοτουριστών. Στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Β. Αμερική και την Ιαπωνία ορισμένες μικρές τουριστικές εταιρείες εντοπίζουν τόπους διακοπών όπου η πορνεία είναι διαδεδομένη, συνάπτοντας συμφωνίες επί τόπου με ξενοδοχεία, εξασφαλίζοντας στους πελάτες τους να μην πληρώσουν πρόσθετη επιβάρυνση για τη νυχτερινή παρέα τους.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίστηκε ντροπή το γεγονός ότι χρειάστηκαν οι τρομακτικές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών στο Βέλγιο -την καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου- για να το συζητήσουν.
Επισημάνθηκε, επίσης, η ύπαρξη μεγάλης υποκρισίας στην κοινωνία μας. H NSPCC διεξάγει εκστρατεία με αφίσες για να πει ότι χρειάζεται να ταξιδέψεις 3.000 χιλιόμετρα για να βρεις ένα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί, ενώ συμβαίνει δίπλα μας και εκτιμάται ότι ένα παιδί στα 10 στην Ε.Ε. είναι θύμα της.

Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, που συμμετείχε στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κακοποίηση των παιδιών και το σεξουαλικό τουρισμό, δήλωσε στην «Ε» ότι «Η έξαρση του φαινομένου συνδέεται με την υποβάθμιση κοινωνικών στρωμάτων και την ηθική, οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Οι αρχές οφείλουν να πάρουν μέτρα, που δεν θα είναι αποσπασματικά και ευκαιριακά, να συνεργαστούν για την εξάρθρωση των διεθνών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της παιδικής αθωότητας. Χρειάζονται μέτρα κοινωνικής στήριξης των οικογενειών».


ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ


10 χρόνια μετά, στις 16/07/07, η Elizabeth Lynne κατέθετε γραπτά την παρακάτω ερώτηση στην Επιτροπή:

Reference : P6_QE(2007)3592
Related document : REFSOURCE : E-3592/2007NUPE : 391.931
Document type : Parliamentary questions - Written questions
Document title : Κακοποίηση παιδιών
Addressee : COMM
Authors : Elizabeth Lynne
Document date : 16/07/07
Year : 2007

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3592/07
υποβολή: Elizabeth Lynne (ALDE)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Κακοποίηση παιδιών
Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει τη δέσμευση της ΕΕ για την προστασία των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά για πορνογραφικούς σκοπούς; Συμφωνεί η Επιτροπή ότι είναι απαραίτητο να συντονιστούν οι προσπάθειες με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και όσους εργάζονται με τα θύματα για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εξέταση των συνεπειών από τις εικόνες κακοποίησης; Μπορεί η Επιτροπή να περιγράψει τη στρατηγική σχέση της με αυτό και τα διαθέσιμα κονδύλια;

Πόσες δεκαετίες θα χρειαστούν; Πόσες;

6 comments:

  1. Είναι ο πολιτισμός μας αυτός; Λένε ότι πάμε μπροστά. Λένε ότι είμαστε στον 21 αιώνα για να τονίσουν ότι έχουμε γίνει καλύτεροι. Έχουμε γίνει καλύτεροι; Όταν για ένα ζωάκι που ήταν σε ένα στύλο και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής, τα διεθνή τηλεοπτικά μέσα το έχουν στην ειδησεογραφία τους, και δεν έχουν τα παιδιά στην Αφρική που πεθαίνουν από την πείνα, τότε για τι πολιτισμό να μιλάμε; Το πολιτισμό που προβάλει την αξία του ζώου και κρύβει την ανθρώπινη αξία και ακόμη περισσότερο την αξία του παιδιού; Όταν μας λένε στις ειδήσεις για το σκύλο που κάνανε επιχείρηση σωτηρίας και δε λένε για πόσες επιχειρήσεις σωτηρίας δεν κάνουν για τα παιδιά που είναι σύγχρονοι σκλάβοι, τότε για τι πολιτισμό να μιλήσω; Όχι ότι έχω κάτι με τα ζώα τα οποία έχω στο σπίτι μου και τα φροντίζω. Χώρια από αυτά που κατά καιρούς επειδή με μάθανε στη γειτονιά πόσο τα πονάω μου τα φέρνουν κρυφά γνωρίζοντας ότι θα τα φροντίσω. Όμως όταν βλέπω μια επιλεκτική ευαισθησία εις βάρος των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών, των παιδιών σκλάβων, των παιδιών που τα βάζουν να ζητιανεύουν, τότε τι να πω; Να πω ότι είμαστε πολιτισμένοι αφού δεν κοιτάμε την παιδική εκμετάλλευση; Πριν εκατοντάδες χρόνια υπήρχαν παιδιά σκλάβοι. Αυτούς που τα είχαν σκλάβους τους λέγανε απολίτιστους. Μήπως μόνον χρονολογικά πάμε μπροστά φίλοι μου; Είναι δείγμα πολιτισμού η προσήλωση στο χρήμα εις βάρος της παιδικής αθωότητας και αξιοπρέπειας; Είναι δείγμα πολιτισμού η ανοχή από τους μεγάλους που κυβερνούν παγκοσμίως η ανοχή σε αυτήν την σωματική εκμετάλλευση των παιδιών; Σεξ με παιδιά; Και το ανέχονται!! Οι ποινές από την άλλη είναι δυσανάλογες της βαρύτητας της παρανομίας. Πολιτιμός είναι ο σεβασμός στην αξία της ανθρώπινης ζωής και η προαγωγή αξιών που προστατεύουν τον άνθρωπο και ειδικά το παιδί. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και η εφαρμογή αυτού. Πολιτισμός είναι πάνω από όλα ο σεβασμός της ελευθερίας και η ευαισθησία σε κάθε τι που έχει να κάνει με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι βάρβαρο πράγμα να έχεις παιδιά σκλάβους, παιδιά που να είναι αντικείμενα ηδονής και διεστραμμένων σεξουαλικών ορέξεων. Όμως σε κάθε έρημο υπάρχει και μια όαση. Έτσι στην έρημο της αδιαφορίας που υπάρχει απέναντι στα παιδιά, το μπλογκ αυτό λειτουργεί σαν όαση.
    Πολύ όμορφη η φωτογραφία του Άγγελου που έχει ένα αγγελούδι στην αγκαλιά του.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  2. Για να μην παρεξηγηθώ στον προηγούμενό μου σχολιασμό. Η ευαισθησία στα ζώα και η προστασία τους είναι και αυτό δείγμα πολιτισμού. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που μας προβάλλουν σαν είδηση ένα γατάκι που για να το σώσουν κάνανε μια μεγάλη επιχείρηση, και δεν προβάλουν σαν είδηση την καθημερινή σωματική και σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Λες και αυτά τα παιδιά δεν υπάρχουν!! Δεν πρέπει σε μια κοινωνία που θέλει να προάγει τον πολιτισμό της, να ευαισθητοποιεί και μέσα από τα ΜΜΕ τον κόσμο για το τι περνούνε τα παιδιά; Η βελτίωση της ποιότητας της ζωή του παιδιού δεν είναι δείγμα μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Η προστασία με αυστηρούς νόμους (και η εφαρμογή τους) του παιδιού δεν είναι δείγμα πολιτισμού; Ο σεβασμός της παιδικής ζωής και αθωότητας δεν είναι δείγμα πολιτισμούς; Γιατί λοιπόν να μην προσπαθήσουν όσοι έχουν τη δυνατότητα, λίγο περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση; Κάποιοι προσπαθούν πάρα πολύ και προς τιμήν τους. Και τα ΜΜΕ ενημέρωσης προσπαθούν, αλλά θέλουμε τη βοήθειά τους να είναι λίγο μεγαλύτερη στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στο τομέα της εργασίας. Υπάρχουν σήμερα παιδιά που εργάζονται κάτω από συνθήκες ακατάλληλες από άποψη υγειηνής και ασφάλειας.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  3. @Agorafoviagr
    Κανένας ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΣ δεν μπορεί να σε παρεξηγήσει αγαπημένε μας φίλε.
    ΚΑΝΕΝΑΣ

    ReplyDelete
  4. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου Mimako για τη βοήθειά σου από καρδιάς. Φίλοι μου συνεχίστε το έργο σας. Βοηθάτε πολύ μέσα από το blog σας.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  5. Opoios agapaei ta paidia, ta loyloydia, ta zwa, agapaei thn idia th zwh kai einai ANTHRWPOS kale moy agorafoviagr. Prwta ta paidia, prwta apo ola, kai meta ola ta OMORFA. Kanenas den mporei na pareksigeisei ta logia sou.

    Se agapame poly kai se eyxaristoume gia thn prosfora sou.

    ReplyDelete
  6. Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου που υπάρχετε. Με βοηθάτε πολύ. Να είστε καλά και συνεχίστε το πολύτιμο έργο που προσφέρετε.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki