Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, τα προβληματίζει το βάρος τους, εξαιτίας του οποίου, όπως ισχυρίζονται, γίνονται συχνά αντικείμενο κοροϊδίας και αποκλεισμού από τις ομάδες των συνομηλίκων τους.
Βέβαια ισχύει και το αντίστροφο, οι διατροφικές συνήθειες, το διαιτολόγιο και ο έλεγχος βάρους επηρεάζονται εκτός από τους βιολογικούς και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες . Είναι γνωστό, ότι παιδιά που ζουν σε δυσμενείς συναισθηματικά περιβαλλοντικές συνθήκες, στερημένα από αγάπη και φροντίδα, γίνονται ανασφαλή και εμφανίζουν χρόνιο στρες ή κατάθλιψη. Τα παιδιά αυτά είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, καταφεύγοντας στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, κατά κανόνα μη υγιεινής τροφής, στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
Συνηθισμένο επίσης φαινόμενο είναι να ενδίδουν σε διατροφικούς πειρασμούς κάθε φορά που βρίσκονται σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση όπως άγχος ή κατάθλιψη.
Πολλές φορές, τα συναισθήματα μπορούν να συνδεθούν με τη διατροφή.
Για παράδειγμα,
- η τροφή συνδέεται με την αγάπη: όπως η σχέση των γονέων με το παιδί τους, που δείχνουν την αγάπη τους ετοιμάζοντας το φαγητό του.
- Η τροφή συνδέεται με την τιμωρία και την ανταμοιβή, όπως: είσαι καλό παιδί, γι' αυτό θα φας το γλυκό σου. Δεν είσαι καλό παιδί, δεν θα φας σοκολάτα.
- Η παρασκευή της τροφής συνδέεται με τη δημιουργικότητα. Η παρασκευή περίπλοκων φαγητών καλύπτει σ' αυτόν που τα ετοιμάζει την ανάγκη για δημιουργία.
Η διατροφή αποτελεί συχνά δρόμο στον οποίο οδηγούν τα συναισθήματα μικρών και μεγάλων, ώστε να ξεχάσουν, να αφήσουν πίσω ή να προσπεράσουν καταστάσεις.
Έντονα συναισθήματα σπρώχνουν σε βιαστικές κινήσεις , που υπερνικούν συχνά την απλή λογική και οδηγούν τα παιδιά σε βιαστικά ή έτοιμα γεύματα, γλυκά και σνακ πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και πρόσθετες ουσίες.
Κυρίως λόγω της έντονης ανάγκης που δημιουργείται, τα παιδιά ψάχνουν για κάποιο ήδη έτοιμο σνακ και δεν έχουν υπομονή ώστε να ετοιμαστεί ή συχνά και να σερβιριστεί κάποιο γεύμα. Επιπλέον, αναζητούν κυρίως γλυκές τροφές , πλούσιες σε λίπη και σάκχαρα για να αισθανθούν γρήγορα την πληρότητα και τον κορεσμό.
Συχνά καταναλώνουν τροφές με υψηλά ποσοστά ενέργειας, χωρίς απαραίτητα να έχει δημιουργηθεί το αίσθημα της πείνας, γεγονός που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε σίγουρη αύξηση του βάρους του σώματος.
Επίσης, βασικό μειονέκτημα είναι ότι καταπίνουν τις τροφές γρήγορα, χωρίς το κατάλληλο μάσημα , με αποτέλεσμα οι διεργασίες της πέψης να γίνονται πιο αργά και με περισσότερη δυσκολία για το πεπτικό σύστημα.
Συμπερασματικά λοιπόν, η ψυχολογική κατάσταση μπορεί να μην αποτελεί τον μόνο παράγοντα για την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά σίγουρα αποτελεί μια σοβαρή παράμετρο . Σε περιπτώσεις με σοβαρά προβλήματα βάρους, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τους ειδικούς για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, αλλά και της καλής ψυχικής υγείας του παιδιού.
πηγή: neo.gr Δημοσιεύθηκε από erato την Πέμπτη, 26 Ιούλιος στις 00:10:00 EEST
No comments:
Post a Comment