Thursday 3 April 2008

Απούσα η κυβερνητική κοινωνική πολιτική για το παιδί

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων


Με την επίσκεψή της στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, «εγκαινίασε» χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την προσπάθεια που ξεκινά το ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει για το θέμα της προστασίας, της φροντίδας και των δικαιωμάτων του παιδιού, κυρίως του εγκαταλειμμένου, του κακοποιημένου παιδιού, των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, των Ρομά, και όσων ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Οπως τονίστηκε, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν πανελλαδικά επισκέψεις σε χώρους που συνδέονται με το παιδί και τη φροντίδα του.


Μεγάλες ελλείψεις, τραγικές καταστάσεις


Στη συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Συνήγορο του Παιδιού, μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε πως απουσιάζουν υποδομές, υπηρεσίες Πρόνοιας και προσωπικό, που να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται και να στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Κανονικά κάθε δήμος, κάθε τοπική κοινότητα, κάθε συνοικία θα έπρεπε να διαθέτει τις απαραίτητες υπηρεσίες και προσωπικό, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα κέντρο που θα συντονίζει όλες αυτές τις υπηρεσίες. «Δηλαδή, αν διαπιστωθεί ακατάλληλο περιβάλλον στην οικογένεια, τέτοιο που το παιδί να μην μπορεί να μείνει με την οικογένεια, δεν υπάρχει μέρος να πάει...», είπαν.


Αναδείχτηκε ακόμα ο ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει το σχολείο. «Οι εκπαιδευτικοί ακόμα κι αν διαπιστώσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα (σ.σ. από μαθησιακή δυσκολία μέχρι κακοποίηση, εξαθλίωση κλπ.) δεν έχουν πού να απευθυνθούν», σημείωσαν. Και τόνισαν ότι χρειάζεται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και σε όλες τις βαθμίδες του, υποστήριξη με ειδικότητες ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ.


Επιπλέον, για τα ασυνόδευτα αλλοδαπά ανήλικα σημειώθηκε πως δεν υπάρχει καν καθεστώς προστασίας τους, αλλά συλλαμβάνονται και μετά απελαύνονται. «Αντιμετωπίζονται σαν παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας και όχι σαν παιδιά που χρειάζονται ασφάλεια και φροντίδα», είπαν χαρακτηριστικά.


Αναφορά έγινε επίσης και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ή με ανίατες ασθένειες. Μάλιστα, ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω ελλείψεων, είπαν πως σε κάποια ιδρύματα δένουν τα παιδιά στα κρεβάτια τους, γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό για τη φροντίδα τους!


Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα μια μελετητική αλλά και αγωνιστική προσπάθεια του ΚΚΕ για το ζήτημα των παιδιών. Ιδιαίτερα εκείνων που ζουν σε εξαθλιωμένες οικογένειες, παιδιά κακοποιημένα, εγκαταλειμμένα με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά των μεταναστών.


Ξεκινήσαμε σήμερα με μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική συζήτηση με τον Συνήγορο του Πολίτη τον κ. Καμίνη και τον Συνήγορο του Παιδιού τον κ. Μόσχο, για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε και ένα γενικό πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης. Τους ζητήσαμε τη γνώμη τους για το πώς μπορεί καλύτερα να οργανωθεί αυτή η καμπάνια. Θεωρούμε εύστοχη και πετυχημένη τη συνάντησή μας. Μας έδωσαν και τα πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις τους και συνεχίζουμε. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας βεβαίως θα αναπτύξουμε και αγωνιστικές δραστηριότητες, όταν διαπιστώνουμε συγκεκριμένα και οξυμένα προβλήματα.


Αυτό, πάντως, που έχει σημασία, όσον αφορά στο παιδί, είναι ότι λείπει η κυβερνητική κοινωνική πολιτική, οργανωμένη σε πανελλαδική κλίμακα και αποκεντρωμένη σωστά».


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το λόγο για τον οποίο προχωράει το ΚΚΕ σε χωριστή καμπάνια για το παιδί σημείωσε:


«Οταν λέμε "παιδί" σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κάτι το ειδικό. Οταν υπάρχουν εγκαταλειμμένα παιδιά, παιδιά κακοποιημένα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις όπως τους ενήλικες.


Ως τώρα είχαμε διαμορφώσει μια πολιτική για το παιδί όσον αφορά στην οικογένεια, στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο, όμως τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να έχουμε και ειδικά φαινόμενα όσον αφορά στα παιδιά και θέλουμε αυτά να τα μελετήσουμε.


Μην ξεχνάτε τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που έχουμε σήμερα. Είναι ένα καινούργιο σχετικά πρόβλημα το τι γίνεται με τα παιδιά των μεταναστών. Επομένως, θέλουμε να έχουμε μια αντικειμενική εικόνα και πιο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις».


«Παραβατική πολιτική» εις βάρος των ανηλίκων


Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Οπως ειπώθηκε, τα στοιχεία μιλούν για αύξηση της παραβατικότητας, που σημαίνει και αυξημένες ανάγκες για τη διαπαιδαγώγηση και ομαλή επανένταξη των ανηλίκων στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι υποδομές σχεδόν ανύπαρκτες. Οπως υπογραμμίστηκε, λόγω ανυπαρξίας υποδομών, το δικαστήριο ανηλίκων δυσκολεύεται να θέσει θεραπευτικά μέτρα ή κοινωφελούς εργασίας. Σχεδόν κανένα μέτρο δεν επιβάλλεται ή δεν εφαρμόζεται λόγω έλλειψης υποδομής.


«Εδώ φτάνουν όλοι οι εκτεθειμένοι στη φτώχεια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους Επιμελητές, κάτι που μαρτυρούν και τα στοιχεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ανήλικους μετανάστες, στο ρόλο που πρέπει να παίξει το σχολείο και η νομοθεσία. Εμφαση δόθηκε και στην υποστελέχωση, καθώς στην υπηρεσία εργάζονται 18 άτομα, τα οποία χειρίζονται 180 υποθέσεις κατ' έτος. Οι επιμελητές εφαρμόζουν 12 αναμορφωτικά μέτρα, όπως η επιμελητεία, η οποία περιλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση, την ένταξη και επανένταξη, την ψυχολογική στήριξη, την ψυχιατρική αξιολόγηση και να σταλούν οι ανήλικοι στις κατάλληλες δομές, αλλά αυτές δεν υπάρχουν.


Αλλα μέτρα είναι η αναδοχή, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχος φορέας, ούτε τα κονδύλια ή η κοινωφελής εργασία, αλλά επίσης δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές ανηλίκων. Οι Επιμελητές ανέφεραν ως βασικό, που πρέπει να γίνει, την αποποινικοποίηση του ΚΟΚ, αλλά και να μη θεωρείται παραβατική πράξη η επαιτεία.


Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση: «Το ενδιαφέρον από τη συνάντηση είναι ότι ο τομέας αυτός ασχολείται με την αναμόρφωση, την επανένταξη των ανηλίκων. Βεβαίως, ακούγεται πολύ ωραία αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και - κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον - λείπουν οι υποδομές, όπως είναι οι μονάδες μέριμνας και κυρίως λείπει ο χώρος της διαδικασίας διαπαιδαγώγησης και επανένταξης και σε πολλές περιπτώσεις τα ανήλικα αυτά παιδιά τοποθετούνται στα συνηθισμένα σωφρονιστικά καταστήματα και μάλιστα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα - απ' ό,τι μας είπαν - για τις κοπέλες».


2008-04-03 00:00:00.0


-- Απούσα η κυβερνητική κοινωνική πολιτική για το Παιδί


Πέμπτη 3 Απρίλη 2008

Σελίδα 3

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ


Copyright © 1997-Thu Apr 03 08:58:15 GMT+02 2008 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

3 comments:

  1. Με συγκίνησε αυτή η κίνηση της κ. Παπαρήγα και το ενδιαφέρον της για τα παιδιά. Για να μην παρεξηγηθώ, όποιος πολιτικός και αν το έκανε το ίδιο θα έλεγα. Η πολιτεία μέσω των εκπροσώπων της οφείλει να δείχνει ευαισθησία στα παιδιά, στα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Φυσικά η πολιτεία, προσπαθεί, όμως πιστεύω, ότι μπορεί περισσότερο. Έχουμε ανάγκη από την πολιτική στήριξη σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά. Δεν έχουμε ανάγκη από στείρους κομματικούς διαξιφισμούς σε τέτοια ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Τα παιδιά των μεταναστών, είναι και αυτά παιδιά. Έχουν και αυτά ψυχή, ανάγκη για αποδοχή και αγάπη από όλους μας. Δε χωράνε στα παιδιά, διαχωρισμοί με βάση το χρώμα, την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Φίλοι μου, έξω άνθρωποι πεινάνε, παιδιά ζητιανεύουν, γονείς δεν έχουν να προσφέρουν τα στοιχειώδη στα παιδιά τους. Ας αφιερώσουμε στα blog μας, στα δελτία ειδήσεων, στα ενημερωτικά έντυπα λίγο χώρο παραπάνω για την παιδική κακοποίηση, για τα παιδιά με κάποιες ιδιαιτερότητες, για τα παιδιά που είναι από άλλες χώρες. Ας γράψουμε για αυτά τα παιδιά με τρόπο που θα προβληματίσουμε τους άλλους, και θα τους ευαισθητοποιήσουμε. Κοινωνία δεν είναι μόνον τα πόσα και ποιοι τα πήραν, δεν είναι τα σκάνδαλα, δεν είναι τα κομματικά. Κοινωνία είναι και τα παιδιά. Και μάλιστα τα σημερινά παιδιά είναι η μελλοντική μας κοινωνία. Αυτό που θα βρούμε μπροστά μας. Αν τα λουλούδια σε έναν κήπο τα φροντίζεις από την αρχή, όταν μεγαλώσουν θα μοσχοβολούν, θα είναι υγιεί, γερά. Αν τα παραμελήσεις, μπορεί να μαραθούν, μπορεί να ξεραθούν, μπορεί να τα φάνε τα ζιζάνια. Τα λουλούδια μας λοιπόν αυτά τα μικρά, ας τα φροντίσουμε για να τα χαρούμε όταν μεγαλώσουν και ανθήσουν.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  2. sinxaritiria gia tin kinisi aftin tin kirias papariga.....
    ma den einai kai i proti fora pou i politiki igesia anakatevete ston pono kai tin distixia tou laou .....
    apla oloi niazonte ma ta provlimata ta linoume se praksis ..
    kai oxi dixnontas ta gia na dixnoume ton allon ftexti...
    as ergastoume paralila ...
    ergazomenoi epano sta erga kai oxi stous allous kakous.

    ReplyDelete
  3. @agorafovia...
    ta loyloydakia mas toy simera...
    gia iroa exoun ton mpop ton sfouggaraki...
    kai ton mega aleksandro giougkoslavo....
    ton triantafilopoulo gia tis alithias ton xristo...

    kai ta xamomilakia vlepoune papa kai fovounte.
    malon prepei na energisoume prosopika emeis o laos...
    kai na min perimenoume apo tin anoteri arxi na mas vgali apo ta provlimata....
    dioti to etio pou iparxi i anomalia afti stin ellada me paidofilies ...

    to talmoud twn masonon to grafi...

    to koritsaki exeis dikeoma na to viasis an einai xristianou...kai pano apo deka xronon.... episeis exeis dikeoma kai na to sfaksis kai na to fas...
    einai evaresto idika otan ekxiis to aima tous sto thisiastirio tou theou....
    aftos einai enas nomos pou ipakoune oi siwnistes politikoi mas.
    na afanisoun tin ellada....kai ta paidia tis..
    kai kataferan na tin poulisoun se ksena ethnoi tin ellada me tin pena....
    simera oloi aftoi tis voulis exoun enan kinon stoxo..
    na pezoun mpala oi ksenoi laoi me ta miala twn ellinwn.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki