Thursday 3 April 2008

Energy drinks- Δεν είναι δυνατόν ένα μπουκάλι απολαυστικού ροφήματος να κρύβει τα μυστικά της ζωής.

Energy drinks: Η ευεξία δεν χωρά σε ένα μπουκάλι...


doctors.in.gr – health.in.gr

Είναι παντού και μας "βομβαρδίζουν". Κάποια υπόσχονται ότι "θα μας δώσουν φτερά", κάποια άλλα ότι θα μας κάνουν πιο ακμαίους και πιο δυνατούς. Ο λόγος για τα energy drinks, τα ποτά που βρίσκονται σε πλήθος διαφημιστικών καταχωρίσεων αλλά και στα ψυγεία των καταστημάτων της γειτονιάς μας. Αξίζει τον κόπο ή πρέπει να το ξανασκεφτούμε;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον απλή για κάποιον που έχει αποφασίσει ότι τέτοια προϊόντα δεν του είναι εξαρχής απαραίτητα. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στην κατανάλωση ποτών ενέργειας για τους δικούς τους λόγους. Πολλοί το κάνουν από απλή περιέργεια αλλά υπάρχουν και άλλοι, που θεωρούν ότι με ένα τέτοιο σκεύασμα μπορούν να καταπολεμήσουν την κόπωση της προηγούμενης νύχτας ή να αποκτήσουν γρηγορότερα ένα καλλίγραμμο σώμα. Ας δούμε, όμως, ποιοι έχουν πραγματικά δίκιο.

Τι είναι τα energy drinks

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία διατίθενται στην αγορά υπό πολλές διαφορετικές επωνυμίες αλλά συνήθως περιέχουν μια μεγάλη γκάμα όμοιων ουσιών, χημικών και φυτικών. Το κοινό συστατικό τους είναι μια μορφή σακχάρου, που μοιάζει πολύ με τη σακχαρόζη (τον κοινό τύπο ζάχαρης που χρησιμοποιείται στα γλυκά). Η παρουσία της ζάχαρης είναι απαραίτητη όχι μόνο διότι βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας αλλά και διότι το προϊόν έχει ευχάριστη γεύση. Επίσης απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό και ενισχύει την κινητικότητα.
Τα energy drinks είναι επιπλέον πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β.



Ο συγκεκριμένος τύπος βιταμινών χρησιμοποιείται από το σώμα για την απελευθέρωση της ενέργειας που κρύβεται στις τροφές, ωστόσο αν κάποιος ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο λαμβάνει την ποσότητα που περιέχεται σε ένα energy drink σε ένα μόνο γεύμα. Η περίσσειά της απλά αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Μήπως δεν είναι μόνο αυτά;

Ως εδώ καλά. Σίγουρα, όμως, ένα ποτό που πλασάρεται ως ενισχυτικό του οργανισμού δεν θα μπορούσε να περιέχει μόνο ζάχαρη και βιταμίνες. Έτσι σε ένα energy drink περιέχονται συνήθως κάποια από τα παρακάτω συστατικά:

- Καφεΐνη: Οι περισσότεροι τη λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Το παραδοσιακό καφεδάκι αποτελεί, για την πλειονότητα των ανθρώπων, απαραίτητο εφόδιο για το ξεκίνημα της ημέρας. Μόνο που η ποσότητα καφεΐνης των energy drinks δεν θυμίζει σε τίποτε το αγαπημένο μας ρόφημα. Τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν περισσότερα από 80 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καφεΐνης, δηλαδή ποσότητα ισοδύναμη με εκείνη ενός πολύ δυνατού καφέ ή δύο ποτηριών τσαγιού αλλά και διπλάσια από εκείνη που συναντάται στα αναψυκτικά.

- Guarana: Πρόκειται για ουσία που προέρχεται από

το θρυμματισμό των σπόρων ενός παραδοσιακού
βραζιλιάνικου φυτού. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, ωστόσο το βασικό συστατικό του είναι η καφεΐνη. Όπως έχει διαπιστωθεί, ένα γραμμάριο guarana περιέχει περίπου 60 mg καφεΐνης, δηλαδή ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται σε ένα ποτήρι μέτρια δυνατού καφέ.

- Ταυρίνη: Αμινοξύ που υποτίθεται ότι προσδίδει ενέργεια, δίχως, βεβαίως, κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί επίσημα.

- Ginseng: Φυτό, που προκαλεί εγρήγορση και θεωρείται ότι μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμογόνους παράγοντες (ιούς, μικρόβια). Η περιεχόμενη ποσότητα στα energy drinks είναι μικρή και δεν εμπνέει ανησυχία.

- Gingko Biloba: Φυτό που σε ελεγχόμενες δόσεις μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της μνήμης, αν και πρόσφατη έρευνα κατέδειξε το
αντίθετο. Στα energy drinks περιέχεται επίσης σε μικρές ποσότητες.

- Γλυκορονολακτόνη (Glucoronolactone): Πρόκειται για ουσία-μεταβολίτη, η οποία προέρχεται από τη γλυκόζη. Σε μικρές ποσότητες είναι συνήθως αβλαβής, αλλά, όπως αποδείχθηκε σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα energy drinks την περιέχουν σε διπλάσια ποσότητα από εκείνη που φυσιολογικά θα λάμβανε ένας άνθρωπος μέσω της διατροφής του.

- Echinacea: Θεωρείται ότι σε ελεγχόμενες ποσότητες
ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιών και
στα energy drinks περιέχεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Οι επιπτώσεις στον οργανισμό

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ακίνδυνα, ίσως πειστείτε για το αντίθετο όταν διαπιστώσετε το πλήθος παρενεργειών που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το μάρκετινγκ που περιβάλλει τα energy drinks είναι πραγματικά καταιγιστικό και ίσως ακούσετε ότι οι οργανικές βλάβες που πολλοί ισχυρίζονται ότι προκαλεί είναι απλές υποθέσεις ή σπάνια περιστατικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι έτσι.
Σε πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύφθηκε ότι το 27% των παιδιών ηλικίας 8-12 ετών καταναλώνουν σε τακτική βάση σημαντικές ποσότητες των εν λόγω "ενεργειακών" ποτών, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους. Σε άλλα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Αυστραλία, περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τοξικότητας της καφεΐνης, μεταξύ των οποίων μια 25χρονη με καρδιακό νόσημα, η οποία δεν γνώριζε ότι τα energy drinks περιέχουν καφεΐνη.

Οι παρενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν στον άνθρωπο είναι ποικίλες και συνοψίζονται στις παρακάτω:

- Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά, ενώ παράλληλα αφυδατώνουν τον οργανισμό γι' αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. ʼλλες παρενέργειες είναι η αϋπνία και το έντονο άγχος. Μια φοιτήτρια από την Αυστραλία που κατανάλωσε πολύ γνωστό energy drink, το οποίο διαφημίζεται ευρέως και στην τηλεόραση, δήλωσε ότι έπειτα από 12 κουτιά του εν λόγω ποτού διάβαζε συνολικά 12 ώρες την ημέρα και χρειαζόταν ηρεμιστικό χάπι για να καταφέρει να κοιμηθεί.

- Η ουσία guarana ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα νεφρά, το θυρεοειδή αδένα και την καρδιά, ενώ εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και διαταραχές κατά το θηλασμό.

- Η ταυρίνη σε μικρές ποσότητες βοηθά στην πέψη των τροφών. Ωστόσο, στα energy drinks βρίσκεται σε περίσσεια και έχει αποδειχθεί έως και θανάσιμη, ιδίως όταν αναμιχθεί με το αλκοόλ.

- Το φυτό gingko biloba, ευεργετικό κατά βάση, ενδέχεται να προκαλέσει
εκτεταμένη αιμορραγία, ιδίως αν λαμβάνεται παράλληλα με ασπιρίνη ή φάρμακα για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος. Η χρόνια λήψη του μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει των κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

- Η ουσία Echinacea μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις γυναικών στις ΗΠΑ, που είτε κινδύνευσαν να αποβάλουν, είτε αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της επίδρασης που είχε η ουσία στην κύησή τους.

Σε τελική ανάλυση

Όλα τα παραπάνω μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν προβληματισμό σε κάποιους και αδιαφορία σε κάποιους άλλους. Είναι βέβαιο ότι οι σημερινές συνθήκες ζωής προκαλούν στον καθένα μας κόπωση, άγχος και απώλεια ενέργειας. Υπό αυτές τις περιστάσεις είναι πολύ εύκολο να σκεφτούμε ότι η κατανάλωση προϊόντων που ισχυρίζονται ότι προσδίδουν ευεξία θα αποτελούσαν μια προσωρινή, ιδανική λύση.

Όμως αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι απλώς καθαρό μυαλό. Κοιτάξτε με προσοχή τα διαφημιστικά που συνοδεύουν τα εν λόγω προϊόντα και αναρωτηθείτε αν η χαρά, η ευεξία και η ενέργεια μπορούν πραγματικά να χωρέσουν σε ένα ή περισσότερα μπουκάλια. Σίγουρα τα εν λόγω σκευάσματα έχουν ωραία γεύση και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που μας κάνουν κακό.

Αυτή, όμως, είναι και η συνήθης παγίδα στην οποία πέφτουμε οι περισσότεροι. Ο οργανισμός μας κρύβει τεράστια αποθέματα ενέργειας, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν με πάμπολλους φυσικούς τρόπους, οι οποίοι κυμαίνονται από τις απλές ασκήσεις γυμναστικής έως την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ή τη θέαση μιας καλής ταινίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να "τονώσετε" τεχνητά τον οργανισμό σας, ξανασκεφθείτε το...



Και ….

Energy Drinks: Φανταχτερά μπουκάλια ... αλλά τι έχουν ως περιεχόμενο;

info@oikade.gr


Τι είναι τα energy drinks;

Ένα energy drink όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, διατίθεται στο εμπόριο με την υπόσχεση να μας χαρίσει επιπλέον ενέργεια, ύστερα από μια κοπιαστική δραστηριότητα ή κατά την περίοδο μιας αυστηρής δίαιτας.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, και φαινομενικά είναι πολύ θετική.
Αν όμως εξετάσουμε τα βασικά συστατικά που συνθέτουν το περιεχόμενο του, πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε κάποιους εύλογους προβληματισμούς, οι οποίοι άλλους θα αφήσουν αδιάφορους, ενώ σε άλλους θα γεννήσουν κάποια εύλογα ερωτήματα.
Τι περιέχει ένα energy drink

Μερικά από τα βασικότερα συστατικά τους είναι:

· μια επαρκής ποσότητα από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ποσότητες όμως όμοιες με εκείνες που μπορούμε να λάβουμε σε ένα και μόνο γεύμα (οι περιττές ποσότητες συνήθως αποβάλλονται αυτομάτως, χωρίς να προσφέρουν επιπλέον όφελος στον οργανισμό)

· χημικές χρωστικές ουσίες (έντονο μπλε σαν τη δροσιά της θάλασσας, ή ζωντανό πράσινο που θυμίζει
τη ζωντάνια ενός παρθένου τροπικού δάσους),

· παράγωγα ή υποκατάστατα της ζάχαρης, για τον εμπλουτισμό της γεύσης τους. Φυσικά η ζάχαρη είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους αναψυκτικά γιατί βοηθά στην απελευθέρωση της απαιτούμενης από τον οργανισμό ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα απορροφάται γρηγορότερα, ενισχύοντας την κινητικότητα του ατόμου

· καφεΐνη όμοια με εκείνη που περιέχει ένας δυνατός καφές φραπέ, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα (οι ειδικοί λένε ότι ξεπερνά κατά πολύ την ενδεικνυόμενη ποσότητα που πρέπει να περιέχεται σε ένα απλό αναψυκτικό)

· ένα είδος αμινοξέος που ονομάζεται ταυρίνη, το οποίο υποτίθεται ότι προσφέρει επιπλέον ενέργεια, χωρίς όμως είναι μέχρι σήμερα κλινικά αποδεδειγμένο.

· γλυκορονολακτόνη, που ενδείκνυται για το μεταβολισμό του οργανισμού, σε μικρές όμως και πολύ συγκεκριμένες ποσότητες. Σε μετρήσεις που έγιναν σε ορισμένα αναψυκτικά του εμπορίου, τύπου energy drinks, αποδείχθηκε ότι η ουσία αυτή, βρίσκεται σε τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από την επιτρεπόμενη.
· εκχυλίσματα του φυτού Echinacea το οποίο υποτίθεται ότι σε μικρές ποσότητες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά επίσης αποδείχθηκε ότι στα
energy drinks διατίθεται σε μεγάλες και μάλιστα κατά πολλούς επιστήμονες, υπερβολικές ποσότητες

· εκχυλίσματα του τροπικού φυτού Guarana, που συναντάμε στα δάση της Βραζιλίας. Και επειδή είναι «γειτονάκι» με τον καφέ, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι περιέχει ίδια ποσότητα καφεΐνης, και μάλιστα όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, ένα γραμμάριο Guarana περιέχει ίση καφεϊνη με εκείνη που συναντάμε σε ένα ποτήρι καφέ και μάλιστα όχι ντεκαφεϊνέ.
Πολλά από τα συστατικά που διαβάσαμε πιο πάνω παραπέμπουν σε τροπικές ποικιλίες φυτών και έχουν συνδέσει το όνομά τους με μύθους για μυστικές συνταγές των ινδιάνων ή της Άπω Ανατολής, που χαρίζουν ευεξία και μακροζωία.
Οι μύθοι μπορεί να είναι πολλοί και να περιπλέκονται κάθε φορά που ανακαλύπτουμε μια καινούρια ευρηματική ιδέα για να εμπλουτίσουμε το περιτύλιγμα ενός καταναλωτικού προϊόντος, η αλήθεια όμως είναι πάντοτε μία και κρύβεται κάπου στη μέση.
Ας δούμε λοιπόν αν είναι τόσο ακίνδυνα τα energy drinks όσο θέλουν να δείχνουν ή μήπως εγκυμονούν κάποιους κινδύνους για την υγεία μας.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καφεΐνη μπορεί να βλάψει σοβαρά την καρδιά. Ύστερα μάλιστα από ιατρικές έρευνες που διεξήχθησαν στην Αυστραλία, αποδείχθηκε ότι περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, ύστερα από καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου
«energy drinks» εξ' αιτίας της τοξικότητας της καφεΐνης.
Εξ' άλλου, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν την καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης;
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας πίνοντας «ενεργειακά ποτά», ιδίως όταν αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ, γνωρίζοντας τις επιβλαβείς παρενέργειές του;
Ακόμη, πόσοι από εμάς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η υπερβολική επιπλέον ενέργεια είναι δυνατόν να οδηγήσει σε υπερένταση, αύξηση του άγχους και αϋπνία;
Ορισμένες από αυτές τις ουσίες μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμες αν αναμειχθούν με αλκοόλ, ή ακόμη και υπαίτιες για την υπογονιμότητα.
Κανείς φυσικά δεν θα υποστήριζε ότι ένα «energy drink» είναι από μόνο του ικανό να επιφέρει το θάνατο. Οι αρνητικές του ιδιότητες δρουν σε συνδυασμό με άλλες επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι η εξαντλητική δίαιτα, η ελλιπής κατανάλωση νερού, το κάπνισμα, οι κακές διατροφικές συνήθειες, οι επίπονες καθημερινές δραστηριότητες και ένα σωρό άλλα παρόμοια, που μπορούν να οδηγήσουν στη σταδιακή εξάντληση του οργανισμού.
Ας μην ξεγελιόμαστε. Δεν είναι δυνατόν ένα μπουκάλι απολαυστικού ροφήματος να κρύβει τα μυστικά της ζωής.
Η ουσία, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, βρίσκεται αλλού. Στη θετική προδιάθεση της ψυχής μας και στις δεκάδες διεξοδικές δραστηριότητες που μας περιβάλλουν...


Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

2 comments:

  1. Και πωλούνται ελεύθερα παντού και σε όλες τις ηλικίες. Πότε στη ζωή μου δεν δοκίμασα αυτά τα energy drinks. Όμως όταν σπούδαζα, θυμάμαι πολλούς φοιτητές που μου έλεγαν, ότι πίνανε για να μπορούν να διαβάσουν το βράδυ. Κατά τη γνώμη μου αυτά τα ποτά, είναι κάτι σαν τα αναβολικά, αλλά με την πάρα πολύ ευρεία έννοια του όρου. Το θέμα όμως είναι, ότι από τα συστατικά που περιέχουν από ότι κατάλαβα, αν τα πιει ένα παιδί θα είναι σαν να πίνει πολλά ποτήρια καφέ!! Ακόμα ένα κακό που κάνουν είναι οι "μίξεις" και τα πίνουν και μετά πίνουν και ποτά και γίνεται ο οργανισμός του μετά χάλια. Όμως, αυτά δεν ξέρω γιατί και αν έχουν απασχολεί τον Ε.Ο.Φ. (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων). Εκτός και αν επειδή θεωρούνται ποτά, έχει βρεθεί κανένα "παραθυράκι" στο νόμο και δε μπορεί ο Ε.Ο.Φ. να μας πει τελικά αν πρέπει να πωλούνται οπουδήποτε ή μόνον στα φαρμακεία. Όταν σπούδαζα οικονομικά, κάναμε και για το μάρκετινγκ. Υπήρχαν δύο απόψεις σχετικά με το μάρκετινγκ. Η μία έλεγε ότι προλαλεί, νέες ανάγκες, ότι προκαλεί τεχνική (εμποδίζοντας) απαξίωση των προιόντων, για να παρουσιάσει νέα προιόντα και μέσα από τη διαφήμιση, να αυξήσει τις πωλήσεις αυτών των νέων προιόντων. Η άλλη πλευρά έλεγε, ότι δε δημιουργεί νέες ανάγκες, άλλα "ξυπνάει" στον άνθρωπο ανάγκες που βρίκονται μέσα του, σε λανθάνουσα κατάσταση (αυτό δε μπόρεσα να το καταλάβω...). Το μάρκετινγκ στις μέρες μπορεί να σου πουλήσει έναν κούκο για αηδόνι και να σε κάνει να χαίρεσαι που τον χρυσοπλήρωσες (συμπαθώ τους κούκους απλώς το λέω γιατί είναι έτσι το ρητό). Θέλει να δει τη συμπεριφορά του καταναλωτή μέσα από έρευνες αγοράς που κάνει. Όμως εδώ εμπλέκεται και ο ψυχολογικός παράγοντας. Για να δει τη συμπεριφορά του καταναλωτή θα πρέπει να θέλει να μπει στην ψυχολογία του καταναλωτή. Μετά με τεχνάσματα (βομβαρδισμός με διαφημίσεις), πείθει τον καταναλωτή, να αγοράσει το προϊόν, έχοντας στο μυαλό ότι είπε η διαφήμιση. Όμως με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής δεν προβαίνει σε αγορές ορθολογικά σκεπτόμενος. Ο καταναλωτής θα πρέπει να ιεραρχεί τις ανάγκες του (για σίτιση, ένδυση κλπ) και μετά με το εισόδημα που έχει να βλέπει ποιες θα καλύψει. Εδώ πιστεύω ότι το μάρκετινγκ μπαίνει και αποπροσανατολίζει τον καταναλωτή στην ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών του και τον κάνει να σκέφτεται όπως τον λένε οι διαφημιστές. Άλλο πράγμα είναι η διαφήμιση ως μέσο ενημέρωσης για την παρουσία νέων προϊόντων στην αγορά και άλλο αυτός ο καθημερινός βομβαρδισμός από τηλεόραση, έντυπο τύπο κλπ για νέα προϊόντα με μηνύματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα αν δεν τα πάρεις. Έχει χαθεί το μέτρο στη διαφήμιση.

    ReplyDelete
  2. Ήθελα να διορθώσω μια λάθος μου διατύπωση. Έγραψα ότι προκαλεί τεχνική απαξίωση. Το σωστό είναι τεχνητή απαξίωσα από όσο θυμάμαι. Δηλαδή με τρόπο γρήγορα κάνει ένα προϊόν να δείχνει παλιό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέχασα επίσης να γράψω αυτού που πάντα αισθάνομαι στο τέλος κάθε μηνύματός μου!
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki