Monday, 9 February 2009

Cyber bullying: Ηλεκτρονικές επιθέσεις σε παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε 

στην Ελλάδα, το 54% των μαθητών 

έχουν υπάρξει θύματα του cyber bullying, 

δηλαδή έχουν παρενοχληθεί, εξευτελιστεί, 

απειληθεί μέσω Διαδικτύου 

Στη χώρα μας υπάρχουν, ήδη, θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που έχουν απασχολήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ονομάζεται «cyber bullying» (ηλεκτρονικός εκφοβισμός) και είναι η νέα τρομοκρατία που αναπτύσσεται μέσα στο σχολικό περιβάλλον...
Ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο είναι βοηθητικά μέσα στην επικοινωνία, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία των ανηλίκων, αλλά πολλές φορές μπορεί να μετατραπούν σε εργαλεία που καθιστούν τα παιδιά αβοήθητα θύματα.

Στη χώρα μας υπάρχουν, ήδη, θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που έχουν απασχολήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο εξαρτημένος από το Internet φοιτητής εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, κλείσιμο στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του και χαμηλή επίδοση στις σπουδές του.Ηδη στη χώρα μας υπάρχουν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που έχουν απασχολήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Δράσης «Safe Net Ηome», σε 450 μαθητές.

Ο εξαρτημένος από το Internet φοιτητής εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, κλείσιμο στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του και χαμηλή επίδοση στις σπουδές του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 54% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα εκφοβισμού και πάνω από το 1/4 αυτών έχουν δεχτεί ουσιαστική ενόχληση-εκβιασμό ή εκφοβισμό. Περισσότεροι από τους μισούς γνώριζαν κάποιο συμμαθητή ή συμμαθήτρια που είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα και πάνω από το 40% των θυμάτων δεν γνώριζαν ή δεν είχαν καμία ιδέα για το ποιος ευθυνόταν γι αυτή την πράξη!
Το «cyber bullying» σημαίνει ότι ένα παιδί ή ένας έφηβος απειλείται, παρενοχλείται, εξευτελίζεται, βρίσκεται σε αμηχανία ή γίνεται στόχος από ένα άτομο ή μία ομάδα μέσω Διαδικτύου, e-mails, chat rooms ή μέσω κινητού τηλεφώνου.
Το φαινόμενο απασχολεί τα τελευταία χρόνια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των ανηλίκων ως χρηστών των νέων τεχνολογιών, καθώς και της έκθεσής τους σε διάφορες μορφές ηλεκτρονικής βίας.
«Για το προφίλ των παιδιών που προβαίνουν στην καταχρηστική συμπεριφορά του cyber bullying οι λίγες έρευνες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι τα κίνητρά τους είναι συχνά η ζήλια, η εκδίκηση, το αίσθημα υπεροχής και η επίδειξη δύναμης απέναντι στους συνομηλίκους», όπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, αν. καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.
«Τα παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε απειλές μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου, πιστεύουν ότι υπάρχει ανωνυμία και κανείς δεν θα τα εντοπίσει. Εκτιμούν ότι μέσα από επίδειξη δύναμης και υπεροχής γίνονται περισσότερο δημοφιλή και αποδεκτά από την παρέα. Εκλαμβάνεται ως μια μορφή διασκέδασης λόγω ανίας, άσκοπης διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους και πρόκλησης αντιδράσεων από το πιθανό θύμα.
Επιπτώσεις
Σχετικά με τις επιπτώσεις, το «cyber bullying» δημιουργεί παρόμοια προβλήματα με την παραδοσιακή πρόσωπο με πρόσωπο επιθετικότητα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη εμπιστοσύνης, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, αλλαγή ενδιαφερόντων, κατάθλιψη».
Η σοβαρότητα κάποιων περιπτώσεων ηλεκτρονικού εκφοβισμού που απασχόλησαν τη διεθνή κοινή γνώμη συνέβαλαν στην κοινωνική αναγνώριση αυτής της μορφής βίας.
Το 2003 ο 13χρονος Βρετανός Ράιν Χάλιγκαν αυτοκτόνησε όταν συμμαθητές του διακίνησαν μέσω instant messaging περιπαικτικά σχόλια ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Στην Αυστραλία ένα 9χρονο κορίτσι ελάμβανε πορνογραφικά e-mails. Οι γονείς συμπέραναν ότι αποστολέας θα ήταν κάποιος ενήλικος. Οταν η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του, διαπίστωσε ότι ήταν συμμαθητής της.
Ο 15χρονος Τσίλεϊν Ράζα από το Κεμπέκ ίσως είναι το πιο διάσημο θύμα του «cyber bullying». Δημιούργησε ένα δίλεπτο φιλμ, μιμούμενος μια σκηνή της ταινίας «Ο πόλεμος των άστρων», χειριζόμενος μια μπάλα του γκολφ. Κάποιοι συμμαθητές του το «ανέβασαν» στο Διαδίκτυο, όπου το είδαν εκατομμύρια χρήστες, ενώ τα ΜΜΕ τον αποκάλεσαν «Star wars kid». Η ανεπιθύμητη διασημότητα που βίωσε τον οδήγησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, στην οποία και πέθανε.
Από τον Αύγουστο του 2006 πέντε παιδιά στην Ιαπωνία έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας της άσκησης βίας, σωματικής και κυρίως ψυχολογικής, από συμμαθητές τους.
 πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki