Tuesday, 17 March 2009

ΟΗΕ: Σήμα κινδύνου για το νερό

Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκής σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού ζητά ο ΟΗΕ 
για ν' αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση 
και ο κίνδυνος της λειψυδρίας.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία και την αυξανόμενη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο κρούει ο ΟΗΕ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για καλύτερη διαχείριση του νερού προκειμένου. Ο παγκόσμιος οργανισμός σημείωσε την πρώτη μέρα του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκής σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η αύξηση του πληθυσμού και η αυξημένη της παραγωγής ενέργειας, ειδικότερα με τα βιοκαύσιμα, συμβάλλουν στην άνοδο της ζήτηση για νερό, υπογράμμισε η UNESCO.
«Η σωστή διακυβέρνηση είναι πολύ πιο σημαντική για τη διαχείριση του νερού, καθώς παρουσιάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ανεπάρκεια. Η αντιμετώπιση της φτώχειας εξαρτάται και από την ικανότητά μας να επενδύσουμε σε αυτές τις πηγές» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Κοσίρο Ματσουούρα.

Μπαν Κι Μουν: Ισχυρό καύσιμο που κινεί πολέμους
«Ισχυρό καύσιμο που κινεί πολέμους και συγκρούσεις» χαρακτήρισε τη λειψυδρία ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο μισός πληθυσμός της Γης θα αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας έως το 2030 εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, της αλλαγής του τρόπου ζωής, των κλιματικών αλλαγών, των διατροφικών συνηθειών και της αύξησης της παραγωγής των βιοκαυσίμων.

Διεθνείς συμμετοχές στο φόρουμ
Στο φόρουμ, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, συμμετέχουν 15.000 χιλιάδες ακτιβιστές, πολιτικοί μηχανικοί, καλλιτέχνες, δήμαρχοι, βουλευτές, ανώτατοι άρχοντες και στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες σχετικά με την συντήρηση, τη διαχείριση και την προμήθεια του νερού. Οι κλιματικές αλλαγές και ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι τα θέματα κλειδιά που κυριαρχούν στη φετινή ατζέντα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το συνεδριακό κέντρο, όπου συναντάται το φόρουμ, καθώς μία μικρή ομάδα Τούρκων διαδηλωτών συγκρούσθηκε με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων και ροπάλων. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το φόρουμ αντιμετωπίζει το νερό ως προϊόν και κατηγορούν τις μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης ότι κερδίζουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υποστηρίζουν ότι οι φτωχοί πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς πρόκειται για «ανθρώπινο δικαίωμα». Η αστυνομία συνέλαβε είκοσι διαδηλωτές, που επιχείρησαν να εισέλθουν στο συνεδριακό κέντρο.
Σύμφωνα με την UNESCO περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση 
σε σωστές συνθήκες υγιεινής,
ενώ 5.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από διάρροια, μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με καθαρό νερό. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων, που ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.
πηγή: Καθημερινή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki